Iće i piće

Ja sam perfekcionist, a ovo je savršeno

Velimir Cindrić

Točno prije dvije godine, početkom listopada 2015, intervjuirao sam chefa Andréa Chianga tijekom kongresa San Sebastián Gastronomika. Tada je taj singapurski chef imao 39 godina i bio vlasnik Restauranta André, u to vrijeme trećega na listi najboljih azijskih restorana. Osim toga, Chiang je bio, uz Gaggana Ananda, Vergilija Martíneza i Eneka Atxu, i jedan od najutjecajnijih mlađih chefova svijeta, što su potvrđivala i druga priznanja, poput onog New York Timesa, koji je još 2010. Restaurant André uvrstio u top 10 u svijetu, kao i magazina Wallpaper, koji je Chianga proglasio jednim od najboljih mladih chefova svijeta.

Te godine, kolega Damir Fabijanić i ja imali smo čast biti među samo 27 uzvanika (od čega dvadesetak novinara) pozvanih na jednu doista posebnu večeru organiziranu u restoranu Azurmendi chefa Eneka Atxe, u mjestu Larrabetzu, nedaleko Bilbaa. Iako se nije radilo o službenome dijelu kongresa, organizator je iskoristio prisutnost vodećih gastro pera na jednome mjestu da im predstavi suradnju trojice izvanserijskih chefova u meniju o kojem se u stručnim krugovima govorilo već dugo, još od večere koju su Atxa i Chiang priredili prošle godine u Andréovu singapurskome restoranu. Tom prigodom Eneku Atxi, tada najmlađem chefu koji je držao tri Michelinove zvjezdice, i Andréu Chiangu (39), pridružio se i Ricard Camarena (41), vlasnik četiriju restorana u Valenciji, od kojih je paradni, što nosi njegovo ime, držao Michelinovu zvjezdicu.

U međuvremenu, Restaurant André popeo se na drugo mjesto azijske ljestvice 50 Best Restaurants te 14. u svjetskoj konkurenciji. Možda još važnije, u prvom izdanju Michelinova vodiča za Singapur uknjižio je najprije dvije, a ove godine i maksimalne tri zvjezdice, što je Chianga definitivno svrstalo među svjetske velikane, a njegov restoran među najatraktivnije gastro destinacije svijeta.

Intervju, koji je izašao u Iću&piću br. 46, naslovio sam: Chef koji zna kada treba stati. Pokazalo se znakovito, no neću dalje objašnjavati. Radije pročitajte sami pismo André Chianga upućeno 10. listopada:

Dragim prijateljima i dragim gostima,


Perfekcionist sam i posljednjih 30 godina moje karijere tražio sam taj nerealan trenutak savršenstva - tri Michelinove zvijezde, plasman među top 50 restorana u svijetu..., sve dok nisam shvatio da je moj restoran u ovom trenutku - savršen kakav jest ".

Od prvog dana restorana ANDRE rekao sam sȃm sebi da svim mojim gostima želim pružiti mojom rukom napisan jelovnik, kad su već odlučili s nama podijeliti neki poseban trenutak u životu, zatim da će restoran ANDRE biti otvoren samo kad ja
u njemu kuham, da ću osobno pozdraviti goste za svakim stolom, pobrinuti se da svaki dan imamo 30 sretnih gostiju te da će moja supruga osobno svakodnevno ukrasiti restoran cvjetnim aranžmanima, namirisati prostorije, pa čak i pobrinuti se za sav toaletni pribor. I mi smo se doista svakodnevno kretali među stolovima cijeloga restorana, od 1. do 3. kata, samo da bi svaka prostorija bila savršena, a sve potrebe gostiju zadovoljene. Odlučili smo spontano mijenjati jelovnik, kad god to želimo, i to tako da se niti jedno jelo istoga dana ne ponavlja za ručak i večeru. I tako i dalje radimo.

Odlučili smo Singapur učiniti ponosnim, učiniti Aziju ponosnom, biti jedan od najboljih restorana na svijetu. Uspjeli smo u tome i još uvijek uspijevamo! Nikada nismo sumnjali u sebe, iako sve što pokušavamo nitko nikada nije uspio postići. No, za nas to nije važno, jer znamo da smo jedinstveni i da težimo savršenstvu. Na naslovnici moje biografije piše: "U trenutku kad usavršim jelo, to je trenutak kada ga mičem s jelovnika“.

Počeo sam kuhati još s 13 godina, a ovaj će mjesec započeti 30. godina moje profesionalne kulinarske karijere. Želim se vratiti tamo gdje sam započeo, želim se vratiti kuhanju, imati uravnotežen život i kuhati s veseljem. To uvijek tražim od moje kuhinjske ekipe i stalno im ponavljam pitanje – „Zašto želite biti kuhar?“. Sreća kuhanja lijepih, ukusnih jela, ne za slavu, niti za tisuću lajkova na Facebooku, već kroz proces istinskog profesionalca, čini nas boljom osobom. Sada sam vrlo ponosan što vidim da je svaki član ekipe Restorana ANDRE iskren, strastven, kreativan, prilagodljiv i pozitivan pojedinac.



Izgradili smo nešto neuništivo i nevjerojatno


Danas vam pišem da vas službeno obavijestim da se ja, André Chiang, u ime restorana ANDRE u Singapuru, pripremam za značajnu preobrazbu do veljače 2018. Točnije, odlučio sam ponovno odrediti prioritete u mom profesionalnom životu, počevši od iduće godine. Zbog toga, želim ljubazno vratiti svoje Michelinove zvjezdice i zatražiti da ne budem uključen u izdanje Michelinova vodiča za Singapore u 2018.

Slijedom širenja Michelinova vodiča u Aziji, čuo sam da će Michelin uskoro pokrenuti nova izdanja u Bangkoku i Tajvanu (gdje je moj drugi restoran RAW smješten u Taipeiu). Budući se nadam da će RAW postati mjesto istinski pročišćene kuhinje, gdje ću se moći usredotočiti na obrazovanje, razvoj drugih i vlastito kuhanje po umirovljenju iz restorana ANDRE, također molim da RAW ne bude uključen u Michelinov vodič za Tajvan (ili Taipei).

Možda se pitate zašto to činim baš sada, budući se nalazim u najboljem trenutku u životu. Moj je restoran, kuhinja, ekipa u savršenom redu, sve izvanredno posloženo, ispolirano i ne podliježe nikakvim pravilima. Nikada prije nisam vidio takav restoran! Svaki član moje ekipe je osoba kakvima sam se samo mogao nadati, savršena ekipa kakvu više neću vidjeti nikada i nigdje drugdje. Postigli smo sve što smo željeli postići.

Ja i moja ekipa poslužit ćemo posljednje goste u restoranu ANDRE 14. veljače 2018, a nakon toga, bit će nekoliko projekata u 2018. i 2019, od kojih neke želimo s vama podijeliti u bliskoj budućnosti. Nakon trideset godina profesionalne kulinarske karijere, vraćajući se tamo gdje sam rođen prije nešto više od četiri desetljeća, ostvarit će se moj stari san da sve što znam prenesem na sljedeću generaciju u Tajvanu i Kini. To je moja dužnost – pružiti mladim kuharima bolje obrazovanje i prenijeti kulinarsku kulturu. To je moj prioritet. Iako će ostavština restorana ANDRE uskoro postati tek lijepo sjećanje za gurmane širom svijeta, ne žalim ni za čime jer smo za Singapur i Aziju postigli sve što smo željeli.

Sada je vrijeme da odem kući. Perfekcionist sam, a ovo je savršeno.


Andre Chiang

Što reći na koncu. Ako u veljači planirate biti u Singapuru, pokušajte rezervirati stol za neki od termina do 14. toga mjeseca. Ako već niste zakasnili.