Iće i piće

Skoko+Damjanić, nova eno-gastronomska prijateljstva u novigradskom Aminessu

Damir Fabijanić

Hoteli Aminess iz Novigrada ambiciozno krenuli su na novu eno-gastronomsku razinu svoje ponude, te pozvali Davida Skoku, chefa Bateline i Ivana Damjanića, vinara iz Fuškulina (Poreča), na prvu u nizu Aminess Wine&Gourmet Nights večeri u hotelu Aminess Maestral

Istra je definitivno naša najznačajnija eno-gastronomska pozornica na kojoj nije lako izabrati glavne protagoniste ića&pića. Izbor Davida Skoke i Ivana Damjanića, pokazao se kao dobitna kombinacija. Odlično zamišljena i sjajno realizirana večer (17.5.) sparivanja jela i vina opravdala je velika očekivanja i potvrdila nestrpljivu znatiželju brojnih gostiju. Skladno i nepretenciozno, pred brojnim gostima, pripremali su se Skokovi tanjuri s karakterističnim izborom njegovih ribljih vrsta. Damjanićeva vina, uz već prepoznatljivi izbor sorti istarskog terroira, uz posebni naglasak na borgonji (koja je postala njegov trademark i koju preferira u odnosu na teran), dodala su svoju posebnost jelima.

U nadasve maštovitoj kombinaciji Davidovih majstorija na tanjuru i odličnih Ivanovih vina posluženi su sjajno upareni sljedovi:
- trilja od kamena na skuti s koromačem, redukcijom od bijelog octa i bosiljka i fermentiranim jajima rakovice by Skoko + Desiree Brut iz 2016 by Damjanić
- morski pas sous vide s pireom od sušenih rajčica, izdancima bijele repe i granulama crnih maslina by Skoko + Malvazija istarska 2016 by Damjanić
- gnudi s raguom od sipa, caklenjačom i uljem od rajčica by Skoko + Rosé Penelope 2016. by Damjanić
- njoki (gnudi) s raguom od sipa, caklenjačom i uljemod rajčice
- confit od palamide s palentom i tostiranim sjemenkama na kremi od crnog češnjaka + Borgonja 2016. by Damjanić
- pjenica od bijele čokolade i šparoga s maslinovim uljem uz torticu od jagoda + Muškat žuti iz 2016. by Damjanić

Za prikladan gastronomski dodatak kombinacijama na stolu pobrinuo se i domaćin svojim sjajnim maslinovim uljem Vergal, koji je na The New York International Olive Oil Competition (najvećem i jednom od najcjenjenijih svjetskih natjecanja u ocjenjivanju kvalitete maslinovih ulja), dobio najprestižniju nagradu u kategoriji Best of Class za njihov Vergal Frantoio.

A sunčani dan, sutradan nakon večere, otkrio je izniman prizor brojnih mogućnosti za opuštanje i lagodu, koje hotel uz bazen i plažu nudi kroz svoje brojne sadržaje za rekreaciju i wellness. Zato svakako vrijedi pažljivo pratiti najavu nove večere u Aminess Maestral Hotelu i …prijaviti se.