Iće i piće

Blog

Uvodna

Milka: Novi (i ne samo) regionalni hit

Nakon što se u Kranjskoj Gori svojedobno zatvorio odličan fine dining restoran Skipass u istoimenom hotelu, to desetljećima Zagrepčanima omiljeno skijaško odredište i vikend destinacija ponovo ima sjajno gastronomsko mjesto. I to kakvo! Restoran Milka, jer tako se zove, također u istoimenome boutique hotelu, smještenome na Vršičkoj cesti uz jezero Jasna, par kilometara od središta mjesta, doista je nešto posebno.
Uvod

49 najboljih firentinskih restorana

“ I ristoranti da non perdere – Firenze“ Gruppo Editoriale, Firenca 2025. Megagalaktično mnoštvo enogastronomske književnosti svake godine raste i dostiže vjerojatno šesteroznamenkaste cifre, količina specijaliziranih izdavačkih kuća ne zaostaje, a o množenju “food writera” i “food fotografa” da i ne govorimo...
Uvodna

Haoma: Održivo čudo s farmom u srcu Bangkoka

Kada se nakon izazovne 2022. ipak pokazalo da je svijet restorana i dalje jak, otporan i kreativan kao i uvijek, industrija dodjela nagrada za restorane i chefove ponovo je bila u prvome planu. Best Chef Awards dijelio je pozornost s objavama novih Michelinovih zvjezdica, dok su rangiranje La Liste i popis World's 50 Best Restaurants (uključujući i njegove regionalne liste) ponovo postali mjerilo vrijednosti i aktualnosti. Isto tako, tada je i jedna ekipa pažljivo odabranih stručnjaka, na poziv magazina Forbes, sastavila popis od deset „cool“ restorana, onih koji su ih ugodno iznenadili i mjesta na koja se rado vraćaju, a koja su preporučili svima posjetiti u 2023-oj. Među njima je tada bio i restoran Haoma u tajlandskome Bangkoku.
Uvodna1

The World's Best Dining Experience: Tjedan sa chefom Vaughanom Mabeejem 3. dio

Sljedeći je dan osvanuo kao sunčana ljetna subota, odnosno dan naše dugo očekivane večere u restoranu Amisfield. Imali smo jutro za opuštanje i nastavak upijanja ljepota Queenstowna. Toplice, šetnje, golf, krstarenja jezerom, Kiwi Park, gondola Skyline, bungy jumping, Shotover Jet ili K Jet bili su ponuđeni za individualno istraživanje. Odlučio sam se za nešto između opuštanja spa tretmana i adrenalina bungy jumpinga i jet boata.
Uvodna

The World's Best Dining Experience: Tjedan sa chefom Vaughanom Mabeejem 2.dio

Sljedećeg jutra, Vaughan je došao po nas - i nije bio sam. Sa sobom je doveo svog prijatelja Dukea. Ići u lov bez psa je kao ići u rat bez Francuske, da parafraziram američkog generala Normana Schwarzkopfa. Da, shvatili ste. Bio je to dan lova s chefom i njegovim psom Dukeom, veličanstveno lijepim, vitkim i mišićavim strojem za lov — i umiljatim, također.
Uvodna

The World's Best Dining Experience: Tjedan sa chefom Vaughanom Mabeejem 1.dio

Vaughan Mabee je opsjednut čovjek! Visok je, krupan, nosi irokezicu i Novozelanđanin je. Dakle, ne bih pretjerao ako kažem da se na prvi pogled čini kao neka vrsta Vikinga Južnih mora. Znam, možda zvuči petparački, poput naslova piratskog filma B produkcije, ali iza svega ima i mnogo istine. Otac mu je bio profesionalni jedriličar koji je osvojio neke velike europske utrke, a od majke je naslijedio dosta skandinavske krvi. I da, on je chef restorana Amisfield u Queenstownu na Novom Zelandu. Njegova opsesija?
Uvodna

Lasarte: Savršeni gastronomski doživljaj u režiji dream teama iz Barcelone

Poznato je da su, na bilo kojem području, rijetki spin-offovi koji zadovoljavaju visoke standarde koje je postavio original. Ali u slučaju restorana Lasarte, smještenog u luksuznom Monument Hotelu s pet zvjezdica u Barceloni, dogodilo se upravo to. Nazvan po gradu u kojem je legendarni baskijski chef Martín Berasategui utemeljio svoje kulinarsko carstvo, na čelu Lasartea nalazi se Berasateguijev štićenik i čovjek od maksimalnog povjerenja, chef Paolo Casagrande.
Uvodna

Il Milione by Lasarte: Istraživanje izvan granica kulinarske izvrsnosti

Kina je zemlja vaših snova ako ste bili trgovac u srednjem vijeku. Putovanje Putem svile prema istoku značilo je domoći se zlata, srebra, dragulja… Sve je to putovalo je na zapad iz Kine - dragocjena svila, porculan, žad i posebno skupi začini. Čak je i najmanji trgovac sanjao da jednom posjeti tu zemlju kako bi ondje mogao izravno kupiti robu i od nje se obogatiti u Europi.
Uvodna

Pet zvjezdica u 50 sekundi

Sredinom ožujka uputio sam se u Lisabon povodom proslave portugalske gastronomije pod nazivom „Pet Michelinovih zvjezdica u Fifty Seconds“. Zvuči intrigantno i primamljivo, što i jest bilo, a objašnjenje je jednostavno. Naime, Rui Silverstre, chef lisabonskog restorana Fifty Seconds (1 Michelinova zvjezdica) primio je u goste dvojicu slavnih portugalskih chefova, Hansa Neunera iz restorana Ocean (Algarve, 2 Michelinove zvjezdice) i Ruija Paulu iz Case de Chá da Boa (Porto, 2 Michelinove zvjezdice), kako bi zajednički osmislili meni koji slavi bogato kulinarsko naslijeđe Portugala i njegovu živopisnu povezanost sa svijetom
Uvodna

Intervju: Malena Martínez

Restoran Central u glavnom peruanskom gradu, Limi, dugo je bio mjesto obaveznog hodočašća za gurmane, ali tek je na priredbi The World's 50 Best Restaurants, održanoj 2023. u Valenciji, uknjižio nekoliko važnih rekorda. Postao je prvi restoran Latinske Amerike koji se popeo na prvo mjesto te liste najboljih restorana svijeta, kao i prvo mjesto koje zajednički vode supružnici. Naime, Pía León pridružila se restoranu Central budućeg supruga Virgilija Martíneza u njegovoj prvoj godini otvaranja prije gotovo 15 godina, a otad je moćni par podigao peruansku gastronomsku kulturu na najvišu razinu na svjetskoj sceni.