Imotski rafioli (rafijoli)

tijesto
brašno 400 g
žumanjci 6
mlijeko 6 žlica
rastopljena mast ili maslo 6 žlica
šećer 3 žlice
prošek ili bijelo vino 2 žlice
vanilin-šećer 1
sol prstohvat
krema
šećer 300–350 g
bjelanjci 6
mljeveni bademi 300–400 g
limunova korica
vanilija
rum
maraskino
rakija
muškatni oraščić
  1. Umijesite mekano tijesto i ostavite da se odmori pola sata.
  2. Za pripremu kreme: Šećer zamiješajte (ne tucite) s bjelanjcima i u njih umiješajte mljevene bademe, od kojih pola poprženih. Dodajte preostale sastojke.
  3. Tijesto tanko razvaljajte i stavite žličicu kreme blizu rubova tako da se preostalim tijestom krema može prekriti, pritisnuti prstima i polukružno obrezati rodelom.
  4. Slažite rafiole na namašćenu posudu za pečenje, nabodite ih čačkalicom da se izbjegnu eventualni mjehurići i pecite na 150 ºC, ali pazite da ostanu svijetli.
  5. Ispečene rafiole mažite jedan po jedan prstima ili metlicom umočenom u rakiju, potom odmah, okretanjem nadolje, uvaljajte u kristal-šećer i slažite na tanjur.

SAVJET: Krema se može raditi i s orasima ili pak miješano – orasi i bademi. Ako se radi s orasima, ne dolazi u obzir dodatak maraskina, nego ruma.