Imotski rafioli (rafijoli)
tijesto | |
brašno | 400 g |
žumanjci | 6 |
mlijeko | 6 žlica |
rastopljena mast ili maslo | 6 žlica |
šećer | 3 žlice |
prošek ili bijelo vino | 2 žlice |
vanilin-šećer | 1 |
sol | prstohvat |
krema | |
šećer | 300–350 g |
bjelanjci | 6 |
mljeveni bademi | 300–400 g |
limunova korica | |
vanilija | |
rum | |
maraskino | |
rakija | |
muškatni oraščić |
- Umijesite mekano tijesto i ostavite da se odmori pola sata.
- Za pripremu kreme: Šećer zamiješajte (ne tucite) s bjelanjcima i u njih umiješajte mljevene bademe, od kojih pola poprženih. Dodajte preostale sastojke.
- Tijesto tanko razvaljajte i stavite žličicu kreme blizu rubova tako da se preostalim tijestom krema može prekriti, pritisnuti prstima i polukružno obrezati rodelom.
- Slažite rafiole na namašćenu posudu za pečenje, nabodite ih čačkalicom da se izbjegnu eventualni mjehurići i pecite na 150 ºC, ali pazite da ostanu svijetli.
- Ispečene rafiole mažite jedan po jedan prstima ili metlicom umočenom u rakiju, potom odmah, okretanjem nadolje, uvaljajte u kristal-šećer i slažite na tanjur.
SAVJET: Krema se može raditi i s orasima ili pak miješano – orasi i bademi. Ako se radi s orasima, ne dolazi u obzir dodatak maraskina, nego ruma.