Korčulanski klašun
tijesto | |
jaja | 4 |
žumanjci | 4 |
maslac | 250 g |
amonijak | 30 g |
mlijeko | 8 žlica |
brašno | 1 kg |
sol | |
vanilin-šećer | |
limunova korica | |
narančina korica | |
nadjev | |
orasi / bademi | 500 g |
čokolada za kuhanje | 4 reda |
marmelada od naranče / limuna / smokve | 2 žlice |
mlijeko | nekoliko žlica |
šećer | po želji |
šećer kristal | |
rakija od ruža |
- Cijela jaja, žumanjke, vanilin-šećer, koricu od limuna i naranče te sol dobro pomiješajte. U dobivenu smjesu dodajte maslac te nastavite miješati dok ne dobijete glatku smjesu.
- Pustite 8 žlica mlijeka da proključa, u to dodajte 30 g amonijaka i brzo miješajte. Smjesa smrdi, ali to je posve normalno.
- U smjesu maslaca i jaja dodajte malo brašna i po tome prelijte mlijeko s amonijakom. Dodajte ostatak brašna te nastavite ručno mijesiti tijesto.
- Ostavite tijesto da počiva 15–20 min.
- Tijesto tanko razvaljajte. Na jednu polovicu žličicom stavite nadjev svakih 5–6 cm. Kada potrošite nadjev, preklopite tijesto te oblikujte čašom u polumjesece. Stisnite dobro krajeve da pri pečenju nadjev ne bi iscurio.
- Pecite na temperaturi 190–200 °C 10 minuta dok klašuni porumene. Pri pečenju se razvija neugodan miris amonijaka koji sasvim nestaje čim je tijesto pečeno.
- Samo gornji dio još toplih kolača umočite u rakiju od ruža (rozolin) te uvaljajte u kristalni šećer.
(Anita Batistić, Žrnovo, otok Korčula)