Korčulanski klašun

tijesto
jaja 4
žumanjci 4
maslac 250 g
amonijak 30 g
mlijeko 8 žlica
brašno 1 kg
sol
vanilin-šećer
limunova korica
narančina korica
nadjev
orasi / bademi 500 g
čokolada za kuhanje 4 reda
marmelada od naranče / limuna / smokve 2 žlice
mlijeko nekoliko žlica
šećer po želji
šećer kristal
rakija od ruža
  1. Cijela jaja, žumanjke, vanilin-šećer, koricu od limuna i naranče te sol dobro pomiješajte. U dobivenu smjesu dodajte maslac te nastavite miješati dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Pustite 8 žlica mlijeka da proključa, u to dodajte 30 g amonijaka i brzo miješajte. Smjesa smrdi, ali to je posve normalno.
  3. U smjesu maslaca i jaja dodajte malo brašna i po tome prelijte mlijeko s amonijakom. Dodajte ostatak brašna te nastavite ručno mijesiti tijesto.
  4. Ostavite tijesto da počiva 15–20 min.
  5. Tijesto tanko razvaljajte. Na jednu polovicu žličicom stavite nadjev svakih 5–6 cm. Kada potrošite nadjev, preklopite tijesto te oblikujte čašom u polumjesece. Stisnite dobro krajeve da pri pečenju nadjev ne bi iscurio.
  6. Pecite na temperaturi 190–200 °C 10 minuta dok klašuni porumene. Pri pečenju se razvija neugodan miris amonijaka koji sasvim nestaje čim je tijesto pečeno.
  7. Samo gornji dio još toplih kolača umočite u rakiju od ruža (rozolin) te uvaljajte u kristalni šećer.

(Anita Batistić, Žrnovo, otok Korčula)