Kroketi od bakalara s umakom od cikle

kroketi
pire-krumpir 1 šalica
srednji luk 1
maslinovo ulje 2 žlice
maslac 2 žlice
mlijeko ¼ šalice
brašno ¼ šalice
kuhani bakalar 1 šalica
jaje, jako veliko 1
žumanjak 1
ljuta, crvena paprika
košer sol
svježe mljeven crni papar
paniranje
brašno 1 šalica
jaja, velika 2
voda 1 ½ žlice
krušne mrvice, svježe 1 ½ šalice
biljno ulje za prženje
umak od cikle
nasjeckana kuhana cikla 1 šalica
limunov sok 1 žlica
med 1 žlica
javorov sirup 1 žličica
dižonski senf 2 žličice
dižonski senf, zrnat 2 žličice
grčki jogurt ¼ šalice
luk kozjak 1
češnjak, nasjeckan ½ češnja
košer sol
dekoracija
sjeckani, svježi vlasac
ljuta crvena paprika
  1. Za pripremu kroketa: U srednju tavu iznad srednje jake vatre dodajte maslinovo ulje, maslac i sitno nasjeckan luk te pirjajte dok ne omekša i ne postane staklenast, 5–7 min. Dodajte brašno i kuhajte oko 3 min na slaboj vatri, povremeno miješajući. Ulijte mlijeko i miješajte dok se ne formira gusta pasta. Nastavite kuhati sljedeće 3 min. Ogulite, skuhajte i zgnječite krumpir. Krumpiru dodajte smjesu luka i brašna te kuhani i sitno nasjeckan bakalar; miješajte. Dodajte jaje i ljutu papriku te promiješajte da se svi sastojci sjedine. Začinite košer solju i svježe mljevenim crnim paprom. Poklopite i ostavite smjesu da se hladi i tako očvrsne, oko sat–dva.
  2. Za paniranje kroketa: U duboki tanjur stavite 1 šalicu brašna. U drugi tanjur umutite jaja i vodu. U treći tanjur uspite krušne mrvice. Volim se koristiti lopaticom za sladoled jer mi je tako lakše, ali možete i rukom. Zagrabite smjesu bakalara lopaticom u kuglice. Prvo ih uvaljate u brašno, otresite višak. Zatim u jaja, pustite da višak otkapa. Na kraju ih uvaljajte u krušne mrvice. Prebacite pripremljene kuglice na papir za pečenje.
  3. Za pripremu umaka od cikle: Ogulite i skuhajte ciklu. Stavite ciklu, limunov sok, med, javorov sirup, senf i grčki jogurt u posudu multipraktika. Upalite i pustite da radi do željene konzistencije. Dodajte luk kozjak ili češnjak, začinite košer solju. Prebacite smjesu u zdjelu, poklopite i stavite u hladnjak na najmanje jedan sat da se okusi stope. Servirajte na sobnoj temperaturi.
  4. U velikoj tavi ugrijte ulje. Pržite krokete u serijama dok ne postanu zlatnosmeđi, 1,5–2 min. Izvadite ih i položite na papirnate ručnike da upiju višak ulja. Gotove krokete čuvajte na toplom u pećnici dok pržite preostale. Kad ste spremni za serviranje, stavite žlicu umaka od cikle na tanjur. Na umak stavite nekoliko kroketa i ukrasite nasjeckanim svježim vlascem i ljutom paprikom