kroketi |
pire-krumpir |
1 šalica |
srednji luk |
1 |
maslinovo ulje |
2 žlice |
maslac |
2 žlice |
mlijeko |
¼ šalice |
brašno |
¼ šalice |
kuhani bakalar |
1 šalica |
jaje, jako veliko |
1 |
žumanjak |
1 |
ljuta, crvena paprika |
|
košer sol |
|
svježe mljeven crni papar |
|
paniranje |
brašno |
1 šalica |
jaja, velika |
2 |
voda |
1 ½ žlice |
krušne mrvice, svježe |
1 ½ šalice |
biljno ulje za prženje |
|
umak od cikle |
nasjeckana kuhana cikla |
1 šalica |
limunov sok |
1 žlica |
med |
1 žlica |
javorov sirup |
1 žličica |
dižonski senf |
2 žličice |
dižonski senf, zrnat |
2 žličice |
grčki jogurt |
¼ šalice |
luk kozjak |
1 |
češnjak, nasjeckan |
½ češnja |
košer sol |
|
dekoracija |
sjeckani, svježi vlasac |
|
ljuta crvena paprika |
|
- Za pripremu kroketa: U srednju tavu iznad srednje jake vatre dodajte maslinovo ulje, maslac i sitno nasjeckan luk te pirjajte dok ne omekša i ne postane staklenast, 5–7 min. Dodajte brašno i kuhajte oko 3 min na slaboj vatri, povremeno miješajući. Ulijte mlijeko i miješajte dok se ne formira gusta pasta. Nastavite kuhati sljedeće 3 min. Ogulite, skuhajte i zgnječite krumpir. Krumpiru dodajte smjesu luka i brašna te kuhani i sitno nasjeckan bakalar; miješajte. Dodajte jaje i ljutu papriku te promiješajte da se svi sastojci sjedine. Začinite košer solju i svježe mljevenim crnim paprom. Poklopite i ostavite smjesu da se hladi i tako očvrsne, oko sat–dva.
- Za paniranje kroketa: U duboki tanjur stavite 1 šalicu brašna. U drugi tanjur umutite jaja i vodu. U treći tanjur uspite krušne mrvice. Volim se koristiti lopaticom za sladoled jer mi je tako lakše, ali možete i rukom. Zagrabite smjesu bakalara lopaticom u kuglice. Prvo ih uvaljate u brašno, otresite višak. Zatim u jaja, pustite da višak otkapa. Na kraju ih uvaljajte u krušne mrvice. Prebacite pripremljene kuglice na papir za pečenje.
- Za pripremu umaka od cikle: Ogulite i skuhajte ciklu. Stavite ciklu, limunov sok, med, javorov sirup, senf i grčki jogurt u posudu multipraktika. Upalite i pustite da radi do željene konzistencije. Dodajte luk kozjak ili češnjak, začinite košer solju. Prebacite smjesu u zdjelu, poklopite i stavite u hladnjak na najmanje jedan sat da se okusi stope. Servirajte na sobnoj temperaturi.
- U velikoj tavi ugrijte ulje. Pržite krokete u serijama dok ne postanu zlatnosmeđi, 1,5–2 min. Izvadite ih i položite na papirnate ručnike da upiju višak ulja. Gotove krokete čuvajte na toplom u pećnici dok pržite preostale. Kad ste spremni za serviranje, stavite žlicu umaka od cikle na tanjur. Na umak stavite nekoliko kroketa i ukrasite nasjeckanim svježim vlascem i ljutom paprikom