| marinada |
| srdele |
500 g |
| vinski ocat |
100 ml |
| voda |
50 ml |
| sol |
1 žličica |
| ružmarin |
1 grančica |
| paniranje |
| jaja |
2 |
| krušne mrvice |
|
| ribani parmezan |
2 žlice |
| suhi bosiljak |
1 žličica |
| biljno ulje |
200 ml |
| rižoto |
| srdele |
300 g |
| riža za rižoto |
300 g |
| poriluk |
1 |
| češnjak |
4-5 režanja |
| origano |
|
| parmezan |
2 žlice |
| bijelo vino |
150 ml |
| krušne mrvice |
1 žličica |
| maslinovo ulje |
50 ml |
| tikvica |
1 |
| šećer |
prstohvat |
| svježi ružmarin |
malo |
| sol, papar |
|
| za 4 osobe |
- Srdele očistite i izvadite im kost, nastojeći da polovice ostanu spojene. U hladnu vodu ulijte ocat, dodajte sol i ružmarin. Dodajte očišćene srdele i ostavite 30 min.
- Srdele izvadite iz marinade i posušite. Jednu stranu pospite parmezanom i preklopite. U krušne mrvice dodajte bosiljak, pohajte i popržite u dobro zagrijanu ulju.
- Skuhajte rižu. Ugrijte maslinovo ulje, dodajte poriluk isječen na kolutiće, bez zelenoga dijela stabljike. Kad blago zažuti, dodajte očišćenu i isječenu srdelu i miješajte dok ne pobijeli. Dodajte češnjak, sol i papar. Zalijte vinom. Kuhajte desetak minuta uz lagano dodavanje vode. Pri kraju dodajte šećer i povežite krušnim mrvicama. Umiješajte rižu, prokuhajte i na kraju dodajte parmezan i peršin.
- Tikvice izrežite po dužini na 3 mm debljine i kratko popržite na tavi. Priljubite ih uz obruč promjera 7 do 8 cm. Unutar tikvica stavite po dvije pržene srdele, tako da repovi vire izvan obruča i obruč napunite rižotom. Skinite obruč i ukrasite grančicama ružmarina.