Srdela u gajeti

marinada
srdele 500 g
vinski ocat 100 ml
voda 50 ml
sol 1 žličica
ružmarin 1 grančica
paniranje
jaja 2
krušne mrvice
ribani parmezan 2 žlice
suhi bosiljak 1 žličica
biljno ulje 200 ml
rižoto
srdele 300 g
riža za rižoto 300 g
poriluk 1
češnjak 4-5 režanja
origano
parmezan 2 žlice
bijelo vino 150 ml
krušne mrvice 1 žličica
maslinovo ulje 50 ml
tikvica 1
šećer prstohvat
svježi ružmarin malo
sol, papar
za 4 osobe
  1. Srdele očistite i izvadite im kost, nastojeći da polovice ostanu spojene. U hladnu vodu ulijte ocat, dodajte sol i ružmarin. Dodajte očišćene srdele i ostavite 30 min.
  2. Srdele izvadite iz marinade i posušite. Jednu stranu pospite parmezanom i preklopite. U krušne mrvice dodajte bosiljak, pohajte i popržite u dobro zagrijanu ulju.
  3. Skuhajte rižu. Ugrijte maslinovo ulje, dodajte poriluk isječen na kolutiće, bez zelenoga dijela stabljike. Kad blago zažuti, dodajte očišćenu i isječenu srdelu i miješajte dok ne pobijeli. Dodajte češnjak, sol i papar. Zalijte vinom. Kuhajte desetak minuta uz lagano dodavanje vode. Pri kraju dodajte šećer i povežite krušnim mrvicama. Umiješajte rižu, prokuhajte i na kraju dodajte parmezan i peršin.
  4. Tikvice izrežite po dužini na 3 mm debljine i kratko popržite na tavi. Priljubite ih uz obruč promjera 7 do 8 cm. Unutar tikvica stavite po dvije pržene srdele, tako da repovi vire izvan obruča i obruč napunite rižotom. Skinite obruč i ukrasite grančicama ružmarina.