Stari samoborski gulaš

goveđi rep, mesnati dio 1 kg
goveđa plećka, vrat ili bočnjak 1,6 kg
celer, korijen ½
peršin, korijen 1
crvena mrkva 1
žuta mrkva 1
luk 2
češnjak 3–4 češnja
crno vino 300 ml
muštarda 1–2 žlice
svinjska mast 2 žlice
lovor 1 list
pelati-rajčica 2
sol, papar
za 8 osoba
  1. Meso narežite na debele kocke, rep na prst debele kolutove, a korjenasto povrće na podjednake kocke.
  2. Luk sitno izrežite, a češnjak očistite, isjeckajte sitno i zgnječite nožem. Od viška povrća skuhajte temeljac.
  3. U prikladnoj posudi zagrijte svinjsku mast, prepecite repove i meso. Potom izvadite višak masnoće iz posude i odstranite mast. Na talog od pečenja dodajte sitno sjeckan crveni luk i češnjak, lijepo zažutite, podlijte temeljcem, vratite meso unutra i kuhajte. Kad je meso otprilike 60% kuhano, dolijte vino i dodajte 2 žlice masti, povrće izrezano na kockice i rajčicu.
  4. Začinite solju, paprom i muštardom, dotjerajte okus. Kuhajte dok se meso i povrće ne skuhaju do kraja, a umak zgusne poput krem-juhe.
  5. Ponudite u glinenim posudama, koje ste prekrili lisnatim tijestom i zapekli na 190 °C ili ispecite kruh u obliku posudica i servirajte gulaš u njima.