Stari samoborski gulaš
goveđi rep, mesnati dio | 1 kg |
goveđa plećka, vrat ili bočnjak | 1,6 kg |
celer, korijen | ½ |
peršin, korijen | 1 |
crvena mrkva | 1 |
žuta mrkva | 1 |
luk | 2 |
češnjak | 3–4 češnja |
crno vino | 300 ml |
muštarda | 1–2 žlice |
svinjska mast | 2 žlice |
lovor | 1 list |
pelati-rajčica | 2 |
sol, papar | |
za 8 osoba |
- Meso narežite na debele kocke, rep na prst debele kolutove, a korjenasto povrće na podjednake kocke.
- Luk sitno izrežite, a češnjak očistite, isjeckajte sitno i zgnječite nožem. Od viška povrća skuhajte temeljac.
- U prikladnoj posudi zagrijte svinjsku mast, prepecite repove i meso. Potom izvadite višak masnoće iz posude i odstranite mast. Na talog od pečenja dodajte sitno sjeckan crveni luk i češnjak, lijepo zažutite, podlijte temeljcem, vratite meso unutra i kuhajte. Kad je meso otprilike 60% kuhano, dolijte vino i dodajte 2 žlice masti, povrće izrezano na kockice i rajčicu.
- Začinite solju, paprom i muštardom, dotjerajte okus. Kuhajte dok se meso i povrće ne skuhaju do kraja, a umak zgusne poput krem-juhe.
- Ponudite u glinenim posudama, koje ste prekrili lisnatim tijestom i zapekli na 190 °C ili ispecite kruh u obliku posudica i servirajte gulaš u njima.