riba |
2 kg |
povrće |
1 kg |
luk, srednji |
1 |
češnjak |
3–4 režnja |
cherry rajčice |
10 |
bijelo vino |
200 ml |
riblja juha |
1–2 l |
majčina dušica |
½ vezice |
peršin |
|
krupna sol |
|
papar u zrnu |
|
škampi i dagnje |
po želji |
- Riba ovisi o ulovu, a u loncu se zajedno može krčkati raža, grdobina, lastavica i primjerice škarpina, od povrća pak najviše odgovaraju krumpir, tikvice i mrkva.
- Krumpir skuhajte napola pa ga narezana na ploške i zajedno s mrkvom, tikvicama te lukom i češnjakom stavite na ugrijano maslinovo ulje, da pokrije dno posude.
- Nakon nekoliko minuta na povrće položite ribu te malo protresite (ne miješati!).
- Nakon nekoliko minuta zalijte vinom, a kad nestane miris alkohola, dodajte riblju juhu da prekrije ribu do pola.
- Smanjite temperaturu, posolite, popaprite, poklopite i pustite da lagano kuha. Tijekom kuhanja protresite još nekoliko puta. Vrijeme kuhanja gregade ovisi o veličini i vrsti ribe.
- Potkraj dodajte majčinu dušicu, minirajčice, a po želji ubacite škampe i dagnje.
- Prije posluživanje pospite kosanim peršinom.