Vološčanska gregada

riba 2 kg
povrće 1 kg
luk, srednji 1
češnjak 3–4 režnja
cherry rajčice 10
bijelo vino 200 ml
riblja juha 1–2 l
majčina dušica ½ vezice
peršin
krupna sol
papar u zrnu
škampi i dagnje po želji
  1. Riba ovisi o ulovu, a u loncu se zajedno može krčkati raža, grdobina, lastavica i primjerice škarpina, od povrća pak najviše odgovaraju krumpir, tikvice i mrkva.
  2. Krumpir skuhajte napola pa ga narezana na ploške i zajedno s mrkvom, tikvicama te lukom i češnjakom stavite na ugrijano maslinovo ulje, da pokrije dno posude.
  3. Nakon nekoliko minuta na povrće položite ribu te malo protresite (ne miješati!).
  4. Nakon nekoliko minuta zalijte vinom, a kad nestane miris alkohola, dodajte riblju juhu da prekrije ribu do pola.
  5. Smanjite temperaturu, posolite, popaprite, poklopite i pustite da lagano kuha. Tijekom kuhanja protresite još nekoliko puta. Vrijeme kuhanja gregade ovisi o veličini i vrsti ribe.
  6. Potkraj dodajte majčinu dušicu, minirajčice, a po želji ubacite škampe i dagnje.
  7. Prije posluživanje pospite kosanim peršinom.