Iće i piće

Blog

Uvodna

100 Chefs 2019.

Potkraj prošle godine nekako se pomalo nevidljivo pojavilo novo izdanje liste 100 Chefs (au monde chez qui il faut avoir été) ili službeno, na engleskome, The 100 Best Chefs in the World. O razlozima relativne nezainteresiranosti prema toj listi pisao sam prethodnih godina. Možda treba samo dodati da su chefovi...
Uvodna 748

Premio Nonino u tanjuru i čaši

  • 30. Siječanj 2019.
Ako su stručnjaci 21. siječnja i proglasili najdepresivnijim danom godine (uvijek treći ponedjeljak u novoj godini), meni je bio sasvim u redu, ponajviše zbog toga što sam se za vikend toga tjedna, kao i svake godine, spremao za Udine, na dodjelu literarne nagrade Nonino, koju prati i čitav niz gurmanskih doživljaja...
Uvodna 0114

San Sebastian Gastronomika – Ekskluzivni intervjui: Rodolfo Guzmán

Rodolfo Guzmán (39) je chef, poduzetnik i vlasnik restorana Boragó u čileanskome Santiagu. Nakon naukovanja kod Andonija Luisa Aduriza u sansebastijanskom Mugaritzu, Guzmán se počeo zanimati i za znanstvene aspekte hrane, kako bi kroz hranu shvatio ljudsko ponašanje i bolje razumio razvoj tradicionalnog načina prehrane. U tu je svrhu surađivao na više projekata Katoličkog sveučilišta u Čileu, specijaliziranog za mikrostrukture, a i danas je aktivan sudionik istraživačkih ekipa sastavljenih od neurologa, psihologa, nutricionista i drugih stručnjaka.
Uvodna 005

San Sebastian Gastronomika – Ekskluzivni intervjui: Virgilio Martinez

Virgilio Martinez (41) je peruanski chef i restorater, jedan od najutjecajnijih mlađe generacije u svijetu. Zbog odluke da promovira peruansku kuhinju uporabom suvremenih kulinarskih tehnika na peruanskim namirnicama, 2010. otvorio je restoran Central u Limi. Već tri godine poslije Central se pojavio na listi The World's 50 Best Restaurants na 50. mjestu, a naredne skočio čak 35 stepenica i zasjeo na 15. mjesto, osvojivši titulu Highest Climber.
Uvodna

Tekući božićni pokloni

Često moram dobro razmišljati što bih za Božić mogao pokloniti prijateljima koji se izrazito zanimaju za gastronomiju. Vjerujem da ste i vi često u dilemi – kuharice, posuđe, lonci, tave, noževi, delikatesna hrana, pića…
Uvodna

Čudesni svijet restorana Punto MX

Temelji, namirnice, tehnike i kreacije. Naslijeđe i suvremenost. Prštavost i delikatnost. Jela i kokteli. Kuhanje s tri koncepta i činjenica da ovaj restoran odlazi u povijest gastronomije kao prvi meksički u Europi kojemu je dodijeljena Michelinova zvjezdica. Sve to definira svijet Punta MX i sve je zapisano crno na bijelom u prvoj knjizi tog restorana.
Uvodna

Gastro zvijezda Hrvatske

Blog nije ni dnevnik niti revija, premda mnogi o toj formi razmišljaju negdje u smjeru te dvije stvari, negdje između ispovijesti i praktičnoga. No, blog nije ni jedno niti drugo, ali zasigurno uključuje elemente obojeg. I gdje je tu onda blog o hrani, jedna od najpopularnijih grana tog internetskog načina izražavanja? Nedvojbeno je da se radi o vrlo popularnoj i vidljivoj kategoriji, naginjala ona ispovijedanju ili praksi, informativnosti ili esejizmu, afirmativnosti ili kritičnosti… A u Hrvatskoj? Očito je da se radi o plodnome tlu, jer smo, eto, dobili i prvu nagradu posvećenu blogerima, odnosno blogovima o hrani te, ujedno, i prvu Gastro zvijezdu Hrvatske - Nasju Duplančić s bloga Mama, ja sam gladan.
Uvodna jotas

Cinco Jotas: Španjolsko nacionalno blago

U Iću&piću već sam pisao o jamón ibéricu, tom Rolls Royceu španjolskih trpeza, konkretno o Joselitu, gastronomskom dragulju, pršutu velike elegancije i finese, ovjenčanome hvalospjevima najvećih chefova svijeta, a potom i Arturu Sánchezu, jednom od najboljih španjolskih pršuta. Potonjeg sam imao prilike kušati u njegovoj ekskluzivnoj inačici, Jamón Ibérico Bellota Gran Riserva Arturo Sánchez, jedinstvenome luksuznom pršutu što stiže iz pršutane u oblasti Guijuelo (Salamanca).