Iće i piće

Blog

Uvodna

Xarmina gastronomska plovidba

Ponekad su najzanimljivije priče za kojima ne tragate već na koje slučajno naletite. Doduše, iako za njim nisam tragao, u slučaju restorana XarmaCook & Culture iz San Sebastiána, moram priznati, nisam baš slučajno nabasao jer mi ga je preporučila Elena Arzak, chefica slavnog gradskog restorana Arzak i dobitnica nagrade liste 50 Best za Najbolju cheficu svijeta. Elena je, naime, uvijek izvor sjajnih informacija i žena koja jako dobro poznaje gradsku restoransku scenu.
Uvodna 2

San Sebástian Gastronomika 2019: Kuhinjama oko svijeta (1. dio)

U baskijski San Sebastián dolazim već godinama, redovito ujesen i ponekad ljeti, uvijek s istim radosnim isčekivanjem onoga što me očekuje. Bilo da se radi o kongresu San Sebastián Gastronomika ili glazbenom festivalu Jazzaldia, dočeka me zasigurno jedan od najljepših gradova na svijetu, veličine po ljudskoj mjeri, ugodnih ljudi i ukrašen s tri prelijepe pješčane plaže u samome središtu grada te dva brdašca s kojih se pruža nezaboravan pogled na taj baskijski Rio de Janeiro.
Uvodna 52

Ljetni noviteti Ane Grgić

​Na ovom sam mjestu već u dva navrata pisao kako je prošlogodišnjim tradicionalnim božićnim ručkom u Zinfandel'su, paradnome restoranu zagrebačkog kultnog hotela Esplanade, predstavljanjem svog dosad najambicioznijeg jelovnika, chefica Ana Grgić definitivno najavila svoju kandidaturu za Michelinovu zvjezdicu. Naime, u razrijeđenome zraku gradskih fine dining restorana, Zinfandel's se Michelinu, koji je godinama u Zagrebu grozničavo tražio lokal vrijedan tog priznanja (zbog logike uključivanja Hrvatske u tiskani vodič Main Cities of Europe), nameće kao novi logični favorit.
Naslovnica

UTRKA BEZ (DOSADAŠNJIH) POBJEDNIKA

„Ovo priznanje mojih cijenjenih kolega i ljudi iz industrije velika je čast. Ono je nagrada mome putu od Argentine do francuske rivijere koja me tako toplo dočekala prije 19 godina. Presretan sam što sam ovu nagradu vratio Francuskoj. Ja sam kao osoba rezultat brojnih utjecaja, ali iznad svega, ja sam kuhar i volim kuhati. Moja jela stižu iz moga srca i volim ih dijeliti sa svojim gostima. Hvala od svih nas u Mirazuru, večeras slavimo“, rekao je u Singapuru, odmah po primitku nagrade za najbolji restoran u svijetu Mauro Colagreco, chef restorana Mirazur u Mentonu.
Uvodna dsc01445

Atrio: Gastronomija, arhitektura i vino

Knjige s receptima vodećih chefova i restorana svijeta (teško ih se može nazvati kuharicama) već odavna nisu zbirke recepata s uvodnim tekstom, već gotovo literarna djela u najrazličitijim oblicima, već ovisno od usmjerenja samog chefa ili restorana. Isto tako, nerijetko su to i impresivne foto-monografije, a ponekad i vrlo ekstravagantna bibliofilska izdanja (sjetimo se samo godišnjaka Ferrana Adrije i El Bullija ili Big Fat Duck Cookbooka, raskošnije verzije temeljne knjige Hestona Blumenthala). Tu nemalog obola, više sadržajno negoli ekstravagantnošću, svake godine daje Montagud Editores...
Uvodna 1132

Korčula. Razgovor s Markom (nije Polo).

Zanesenost u stvaranju jela, pretočena u razgovor. Chef Marko Gajski, LD / Restaurant, Lešić Dimitri Palace, palača impresivne (i savršeno obnovljene) ljepote, gdje ćete pronaći njegova jela iznimnog okusa. Korčula, Korčulanske pjatance 2018, mjesto i termin za čuti njegovu kulinarsku strast. A vi, tko može, poslušajte (ili još bolje, pokušajte) i ove godine, na novim danima Korčulanskih pjatanci (26-30.4.2019.)
 uvodnadsc07248

Malvazija u ovogodišnjem ruhu

Uvijek mi je drago susresti novo vino koje izlazi iz Vinarije Kozlović, ali jednako tako i Antonellu i Franca Kozlovića, neumorni bračni par koji stoji iza čitava fenomena Kozlović. Kažem fenomena, jer se nikako ne radi samo o jednoj od vodećih hrvatskih vinarskih kuća već i iznimnoj poslovnoj i životnoj filozofiji („Mi ne živimo od vina, već za vino“, često zna reći Franco). Naime, Franco Kozlović, otac moderne malvazije...
Uvodna 1114

Čudesni „skokovi“ namirnica Davida Skoke

Uoči ovogodišnjih Korčulanskih pjatanci (26-30.4.2019.), pravo je vrijeme za podsjetiti se sjajne prošlogodišnje izvedbe festivala, u sjajnoj Večeri morskih specijaliteta (cipal s morskim i kopnenim travama) Davida Skoke, u Konobi Maha, u svibnju 2018.
Uvodna 0882a

Anini noviteti u Le Bistrou

Kad je na tradicionalnom božićnom ručku u Zinfandel'su, poznatome po otmjenom ugođaju i sofisticiranoj fine dining ponudi, chefica Ana Grgić novinarima predstavila svoj dosad najambiciozniji jelovnik bilo je jasno da je taj restoran najavio svoju kandidaturu za Michelinovu zvjezdicu...