Iće i piće

Broj 30, Travanj 2012

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Proljeće u Marininoj kuhinji

Rosa Bilić

Fotografije: Damir Fabijanić

Krvavice valja jesti i u proljeće. Kako su ih kiselo zelje i kalampajsani krumpir nepravedno strpali među tipične zimske namirnice, Marina je osjetila potrebu da se suprotstavi stereotipnom razmišljanju i predstavi ih kako im dolikuje. Kobasice koje se uz dodatak jabuke i rukole pretvaraju u gotovo dijetalno jelo :), a ako i ne baš takvo, a onda svakako iznenađenje za goste, koji možda otprve neće ni prepoznati što jedu.

O šparogama ne treba vjerojatno trošiti mnogo riječi, svako su proljeće tu, a kod nas s finom kremom od palente i parmezana.

Krvavica s jabukom i zelenom salatom

maslinovo ulje
lovor 2 lista
ružmarin 1 grančica
luk 1
slanina 50 g
zelene jabuke 2
sol, papar
krvavice 2
brašno
ulje 1 žlica
rukola
čili-papričica, svježa 1
senf 1 žličica
limunov sok ½
  1. Pirjajte luk nasjeckan na kockice na maslinovu ulju zajedno s lovorom i ružmarinom u tavi dok ne omekša. Dodajte slaninu nasjeckanu na kockice, pirjajte 3 minute te konačno dodajte jabuke koje ste prethodno ogulili i narezali na kockice. Pirjajte sve zajedno 5 min. Posolite i popaprite po ukusu.
  2. Narežite krvavice na kriške (3–4 kriške po osobi). Svaku krišku uvaljajte u brašno. Pecite kriške krvavice s obiju strana u tavi s vrućim uljem i maslacem dok ne postanu zlatne i hrskave.
  3. Očistite i operite rukolu. Pomiješajte maslinovo ulje, senf, sitno nasjeckanu čili-papričicu, sok od pola limuna, sol, papar te začinite salatu.
  4. Poslužite u tanjuru salatu s krvavicama i jabukama.

Šparoge s kremom od palente i parmezana

šparoge 500 g
maslinovo ulje
sol, papar
svježa majčina dušica
krema
mali luk 1
jušni temeljac 3 šalice
palenta ½ šalice
ružmarin 1 grančica
lovor 2 lista
parmezan 4–6 žlica
vrhnje za kuhanje 1 šalica
sol, papar
  1. Pirjajte luk nasjeckan na kockice na maslinovu ulju zajedno s lovorom i ružmarinom u tavi 5 min dok ne omekša i postane proziran. Dodajte jušni temeljac. Kad proključa, dodajte palentu. Skuhajte palentu prema uputama na poleđini vrećice. Izvadite lovor i ružmarin. Uklonite s vatre, dodajte vrhnje za kuhanje i parmezan, sol i papar te miksajte u blenderu nekoliko minuta. (Ako je palenta odveć gusta za miksanje, dodajte ½ šalice vode.)
  2. Očistite šparoge te ih narežite na velike komade. Šparoge kuhajte u proključaloj vodi 5 min, ocijedite i isperite pod mlazom hladne vode.
  3. U tavi s maslinovim uljem pirjajte šparoge. Začinite solju, paprom i majčinom dušicom.
  4. Poslužite kremu od palente i parmezana sa šparogama, pokapanu maslinovim uljem.

Pročitaj ostale članke iz broja 30, Travanj 2012

Ostala izdanja