Osjetljiv sam na svaki novi restoran u Zagrebu. U 90 posto slučajeva sam razočarani gost. No to ne mogu reći za indijski restoran Royal India na Kaptolu. Indijska kuhinja (ako nešto tako uopće postoji kao jedinstveni naziv!) slabo je zastupljena na ovim prostorima, a moglo bi se reći uz nekoliko pokušaja slabo je zastupljena kompletna azijska kuhinja. Zašto je tome tako, iskreno ne znam. Možda zato što restoranska scena u metropoli kuburi zadnjih dvadesetak godina, a uz par iznimaka nema na vidiku signifikantnog oporavka, za razliku od susjedne Ljubljane, Sarajeva ili naročito Beograda. O čemu drugom prilikom.

Bilo kako bilo, Indija je ovog puta stigla u Zagreb na velika vrata! I to ne samo curry i tandoori, već i druga egzotična jela koja purgerska nepca u svom gradu nisu imala prilike probati. S veseljem sam tamanio papadum, roti i naan (punjen i prazan!) – redom indijske zamjene za kruh uz neizostavnu rižu od jasmina. Odlične su mi bile i pakore i tandoori mesa, tikke i masale. Izbor na jelovniku više je nego dovoljan i za mesoždere i za vegetarijance. Jela služe u pristojnim porcijama i zgodnom posuđu, mogu se popiti i limunada i čajevi s dodatkom začina poput mente i kardamona, a bome i lagana indijska piva.

Indijska hrana naprosto je dosta začinjena, a može biti i izrazito jako začinjena (čitaj – jebeno ljuta!), no uvijek možete od vrlo ljubaznog osoblja zatražiti blaže verzije ili naprosto sve zalijevati raitom (jogurtom!).

Mene je ovaj djelić Indije u Zagrebu jako razveselio i nostalgično podsjetio na godine mojih brojnih ručaka i večera u Londonu – europskoj prijestolnici indijske gastronomije. Imao sam priliku relativno često dijeliti stol s kolegama indijskog porijekla koji bi znali što i gdje naručiti, pa iako se ne smatram ekspertom za indijsku kuhinju, mogu reći da sam puno toga probao. Proveo sam ujedno dva tjedna putujući Indijom i zanemarujući sanitarno-higijenske preporuke jeo u vrhunskim restoranima, ali i na cesti i uz cestu. Većina mi je hrane bila stvarno dobra, a neka čak i odlična.

Mogu slobodno reći da se kaptolski Royal India po meni kvalificira u vrlo solidan, a za zagrebačke prilike čak i odličan restoran. Bravo!

A vi dragi prijatelji hrane i kapljice, da ne kažem uvijek ića i pića, požurite na Kaptol!