Iće i piće

Blog

Uvodna

INTERVJUI S GASTRONOMIKE: Pablo Rivero

Pablo Rivero je vlasnik restorana Don Julio u argentinskome Buenos Airesu, čovjek koji već 20 godina vodi jedan od najcjenjenijih restorana u Argentini, a također i jedan od najhvaljenijih restorana u Južnoj Americi.
Uvodna

Torino na gastro-kulturnoj karti - 2 dio

U petak, 28. listopada, nakon glazbeno-gastronomskog spektakla u kraljevskoj rezidenciji Reggia di Venaria prethodne večeri, sa skupinom novinara posjetio sam vinariju Fontanafredda u mjestu Serralunga d’Alba, proizvođača slavnog barola i drugih sjajnih vina pokrajine Langhe (barbaresco, nebbiolo, barbera, dolcetto i druga tipična crna vina, zatim arneis, gavi, chardonnay, moscato i druga lokalna bijela vina te pjenušci Alta Langa metodo classico i Asti). Vinarija je rođena 1858. iz ljubavne (i monetarno-političko-poslovne) priče između talijanskog kralja Vittoria Emanuela II. i Rose Vercellano.
Uvodna

Torino na gastro-kulturnoj karti - 1 dio

Od 26. do 30. listopada tu se održalo drugo izdanje gastronomsko kulturne priredbe Buonissima, koje je privuklo brojne stanovnike grada te domaće i inozemne novinare, s namjerom da se grad svojim žiteljima i svijetu predstavi kao živo i važno gastronomsko središte, u kojem kulturne priredbe skladno nadopunjuju hedonističke doživljajne mogućnosti.
Uvodna

Porco Mundi América Latina! – 2. dio

U cijelome je svijetu dobro poznata sklonost, kako djece, tako i odraslih, slasnim hrenovkama i inim vrstama kobasica, prvima vjerojatno zbog zgodnoga oblika (posebno kad je poslužena kao hot-dog, u pecivu i nadjevena majonezom i kečapom), a drugima zbog sjajne kombinacije okusa na kojoj se obogatili brojni snalažljivi trgovci diljem svijeta. Upravo ta opsjednutost motivirala je i Janaínu i Jeffersona za proizvodnju vlastitih kobasica
Uvodna

Porco Mundi América Latina! – 1. dio

„Chefovi Janaína Torres Rueda i Jefferson Rueda pozivaju vas da nam se pridružite u priredbi Porco Mundi América Latina, iskustvu koje proširuje granice središta São Paula u čast svinjetine, ali i u formiranju gastronomskog identiteta cijelog jednog kontinenta - naše Latinske Amerike“
Uvodna

U svijetu braće Roca: La Masia (I+R)

Revolucionarni restoran El Bulli Ferrana Adrije, najutjecajnijeg chefa našeg doba, između mnogobrojnih novosti kojima je tijekom dva desetljeća gastronomiju gurnuo dalje negoli svi ostali proteklih nekoliko stoljeća, uveo je i instituciju eksperimentalne kuhinje, odnosno prostora namijenjenog istraživanju i razvoju na području kulinarstva, nešto što su od njega poslije preuzeli svi Adrijini učenici, odnosno danas vodeći chefovi svijeta, kao i oni najambiciozniji novijih generacija.
Uvodna

PONOVNI TRIJUMF DABIZA MUÑOZA

Najvažnija vijest sa šestog izdanja priredbe The Best Chef Awards jest da je španjolski chef Dabiz Muñoz (restoran DiverXO, jedini madridski s tri Michelinove zvjezdice) ponovio svoj lanjski uspjeh i potvrdio titulu najboljeg chefa svijeta.
Uvodna

DISFRUTAR: DEALKOHOLIZIRANA VINA

Barcelonski restoran Disfrutar, kao svojevrsni nastavljač El Bullija, najutjecajnijeg restorana naše ere, danas je mjesto koje svijet gastronomije nepokolebljivo gura naprijed novim kulinarskim tehnikama, rezultatom sinergije trojice sjajnih chefova - Oriola Castra, Eduarda Xatrucha i Mateua Casañasa, ali i neprestano proširuje dijapazon utjecaja hrane na gosta otvorena uma i srca. I ne samo to, jer se restoran istovremeno trudi i na inovativne načine udovoljiti svim svojim gostima. Najnovije takvo dostignuće je ponuda bezalkoholnih, odnosno dealkoholiziranih vina.
Ssg22

SAN SEBASTIÁN GASTRONOMIKA 2022

Ujedinjeno Kulinarstvo (United Kulinary) slogan je 24. kongresa San Sebastián Gastronomika u baskijskome San Sebastianu te svojevrstan naklon je sposobnosti gastronomije da ujedini kulture i izvan područja politike. Kongres će se održati od 2. do 5. listopada, a kao i u slučaju prethodna dva izdanja, oni koji ne budu u mogućnosti otputovati u Baskiju, prezentacije će moći pratiti uživo na stranici www.sansebastiangastronomika.com.