Iće i piće

Blog

Uvodna

Azurmendi: The Definitive Work with Philosophy and the Creations of Eneko Atxa

U magazinu Iće & piće, kao i na ovom mjestu, već sam više puta pisao o genijalnom baskijskome chefu Eneku Atxi i njegovome restoranu Azurmendi. Svaki od mojih desetak posjeta tom gastro hramu tog 44-ogodišnjeg inovatora iznova me oduševio gurmanskim doživljajem. Naime, iz godine u godinu bio sam svjedokom nevjerojatna Atxina razvoja, sazrijevanja i preuzimanja jedne od vodećih uloga u avangardnoj španjolskoj, a samim time i svjetskoj kuhinji.
Uvodna

MADRID FUSIÓN 2021: Kružna gastronomija

Ovaj tjedan kongres Madrid Fusión vratio se u kalendar fizičkih gastro događaja. Pa ipak, morali smo ga pratiti i putem interneta jer je organizator, iz poznatih razloga, ograničio prisustvo novinara i posjetitelja samo na domaće predstavnike. Za one koji nisu imali prilike pratiti prezentacije na četiri streaming kanala (glavna pozornica, višenamjenska pozornica, MF Wine Edition i dodatni za ostala događanja), pokušat ću probrati najzanimljivije što se u tri dana, od 31. svibnja do 2. lipnja, moglo čuti u Madridu.
Uvodna

EMP u svijetu veganstva

Što mislite o zdravoj hrani u fine dining restoranima? Ne idete u njih iz toga razloga ili ne idete u njih jer ju uglavnom ne nude? Ili nešto treće? Bilo kako bilo, razlozi za brigu o zdravlju i okolišu već odavna sežu do osobne razine, pa danas i mnogi chefovi jedu zdravije i svjesnije...
Uvodna

Josh Niland - The Whole Fish Cookbook: New ways to cook, eat and think

Kada sam prošle godine u siječnju, oduševljen njegovom prezentacijom na kongresu Madrid Fusión, još istoga dana upoznao australskoga chefa Josha Nilanda i s njime razgovarao o „australskoj školi“ (postoji i „japanska“) odležavanja ribe znao sam da se radi o nečem revolucionarnom, ali i o nevjerojatno zanimljivome mladom chefu.
Uvodna

50 NEXT

Ukratko rečeno, prvo izdanje projekta 50 Next za 2021, predstavlja popis mladih ljudi koji oblikuju budućnost gastronomije. Osmišljen da nadahne, osnaži i poveže narednu generaciju vođa gastro pokreta, 50 Next slavi pojedince do 35 godina starosti sa šireg područja hrane i pića, od proizvođača i edukatora do tehnoloških inovatora i aktivista.
Uvodna

Bittor Arginzoniz (Etxebarri): Šaptač žaru

Ako volite profinjeni roštilj, onda je knjiga „Etxebarri“ nešto baš za vas. Naime, to tvrdo ukoričeno izdanje od 356 stranica savršeno portretira jedan od trenutačno vodećih restorana svijeta i Bittora Arginzoniza, strastvenog chefa koji stoji iza toga fenomena.
Uvodna

I Gastronomika 2021 u stvarnome svijetu

Nakon što je nedavno objavljeno da će se gastro kongres Madrid Fusión 2021 održati od 31. svibnja do 2. lipnja, i to kako virtualno, tako i u uživo u Madridu, prošli tjedan svoje izdanje 2021, ponovno u stvarnosti, najavila je i sansebastijanska Gastronomika, jedan od nekoliko najvažnijih gastro kongresa u svijetu.
Uvodna

Lista El Tenedor: Prema sudu gosta

U magazinu Iće & Piće, a i na ovome mjestu često sam pisao o listama najboljih restorana, ali rijetko onima, poput američkoga vodiča Zagat, koji restorane svrstava prema mišljenju gostiju. Zato mi je bilo zanimljivo pogledati najnovije izdanje španjolske liste pod imenom El Tenedor...