Iće i piće

Blog

Postovi autora: Velimir Cindrić

Uvodna1

The World's Best Dining Experience: Tjedan sa chefom Vaughanom Mabeejem 3. dio

Sljedeći je dan osvanuo kao sunčana ljetna subota, odnosno dan naše dugo očekivane večere u restoranu Amisfield. Imali smo jutro za opuštanje i nastavak upijanja ljepota Queenstowna. Toplice, šetnje, golf, krstarenja jezerom, Kiwi Park, gondola Skyline, bungy jumping, Shotover Jet ili K Jet bili su ponuđeni za individualno istraživanje. Odlučio sam se za nešto između opuštanja spa tretmana i adrenalina bungy jumpinga i jet boata.
Uvodna

The World's Best Dining Experience: Tjedan sa chefom Vaughanom Mabeejem 2.dio

Sljedećeg jutra, Vaughan je došao po nas - i nije bio sam. Sa sobom je doveo svog prijatelja Dukea. Ići u lov bez psa je kao ići u rat bez Francuske, da parafraziram američkog generala Normana Schwarzkopfa. Da, shvatili ste. Bio je to dan lova s chefom i njegovim psom Dukeom, veličanstveno lijepim, vitkim i mišićavim strojem za lov — i umiljatim, također.
Uvodna

The World's Best Dining Experience: Tjedan sa chefom Vaughanom Mabeejem 1.dio

Vaughan Mabee je opsjednut čovjek! Visok je, krupan, nosi irokezicu i Novozelanđanin je. Dakle, ne bih pretjerao ako kažem da se na prvi pogled čini kao neka vrsta Vikinga Južnih mora. Znam, možda zvuči petparački, poput naslova piratskog filma B produkcije, ali iza svega ima i mnogo istine. Otac mu je bio profesionalni jedriličar koji je osvojio neke velike europske utrke, a od majke je naslijedio dosta skandinavske krvi. I da, on je chef restorana Amisfield u Queenstownu na Novom Zelandu. Njegova opsesija?
Uvodna

Lasarte: Savršeni gastronomski doživljaj u režiji dream teama iz Barcelone

Poznato je da su, na bilo kojem području, rijetki spin-offovi koji zadovoljavaju visoke standarde koje je postavio original. Ali u slučaju restorana Lasarte, smještenog u luksuznom Monument Hotelu s pet zvjezdica u Barceloni, dogodilo se upravo to. Nazvan po gradu u kojem je legendarni baskijski chef Martín Berasategui utemeljio svoje kulinarsko carstvo, na čelu Lasartea nalazi se Berasateguijev štićenik i čovjek od maksimalnog povjerenja, chef Paolo Casagrande.
Uvodna

Il Milione by Lasarte: Istraživanje izvan granica kulinarske izvrsnosti

Kina je zemlja vaših snova ako ste bili trgovac u srednjem vijeku. Putovanje Putem svile prema istoku značilo je domoći se zlata, srebra, dragulja… Sve je to putovalo je na zapad iz Kine - dragocjena svila, porculan, žad i posebno skupi začini. Čak je i najmanji trgovac sanjao da jednom posjeti tu zemlju kako bi ondje mogao izravno kupiti robu i od nje se obogatiti u Europi.
Uvodna

Pet zvjezdica u 50 sekundi

Sredinom ožujka uputio sam se u Lisabon povodom proslave portugalske gastronomije pod nazivom „Pet Michelinovih zvjezdica u Fifty Seconds“. Zvuči intrigantno i primamljivo, što i jest bilo, a objašnjenje je jednostavno. Naime, Rui Silverstre, chef lisabonskog restorana Fifty Seconds (1 Michelinova zvjezdica) primio je u goste dvojicu slavnih portugalskih chefova, Hansa Neunera iz restorana Ocean (Algarve, 2 Michelinove zvjezdice) i Ruija Paulu iz Case de Chá da Boa (Porto, 2 Michelinove zvjezdice), kako bi zajednički osmislili meni koji slavi bogato kulinarsko naslijeđe Portugala i njegovu živopisnu povezanost sa svijetom
Uvodna

Intervju: Malena Martínez

Restoran Central u glavnom peruanskom gradu, Limi, dugo je bio mjesto obaveznog hodočašća za gurmane, ali tek je na priredbi The World's 50 Best Restaurants, održanoj 2023. u Valenciji, uknjižio nekoliko važnih rekorda. Postao je prvi restoran Latinske Amerike koji se popeo na prvo mjesto te liste najboljih restorana svijeta, kao i prvo mjesto koje zajednički vode supružnici. Naime, Pía León pridružila se restoranu Central budućeg supruga Virgilija Martíneza u njegovoj prvoj godini otvaranja prije gotovo 15 godina, a otad je moćni par podigao peruansku gastronomsku kulturu na najvišu razinu na svjetskoj sceni.
Uvodna

50 godina Nagrada Nonino

​Konac siječnja za mene uvijek znači odlazak na dvije priredbe koje se nastavljaju jedna na drugu – najprije svečanost Nagrada Nonino u Udinama tijekom posljednjeg vikenda u mjesecu, a potom prva tri dana idućega tjedna kongres Madrid Fusión u Madridu. Premda to zahtijeva dosta napora, taj kraj siječnja uvijek dočekam s veseljem jer se na oba mjesta, uz brojne intervjue koje obavim, dogode različite zanimljive stvari, susreti sa starim prijateljima i znancima, a nota bene, dobro se i jede i pije.
Uvodna

Revolucionari: Tri desetljeća kulinarskih inovacija

Ove sam godine na gastro kongres Madrid Fusión otišao s posebnim osjećajem i očekivanjem, jer je njegovo dvadeset treće izdanje slavilo događanja koja su u posljednja tri desetljeća redefinirala kulinarsku umjetnost. Naime, ovogodišnje izdanje, održano od 27. do 29. siječnja, odalo je počast pionirima španjolske gastronomske revolucije pod temom „Revolucionari“. Vizionarski chefovi kao što su Ferran i Albert Adrià, Dani García, Joan Roca, Andoni Luis Aduriz ili Carme Ruscalleda i drugi transformirali su globalnu kuhinju prije 30 godina...
Uvodna

Armenske priče – 6. dio: Rakija i vinjak

Kada vas na gastronomskom putovanju Armenijom dovedu do nekog neuglednog zaseoka i kažu da tu jedan čovjek radi izvrsne rakije, a pritom ste relativno dobar poznavatelj vrhunskih schnappsova, grappa i različitih sličnih pića iz te kategorije, s pravom će vas uhvatiti skepsa...