Iće i piće

Oj drugooovi jel' vam žao….

Damir Fabijanić

Naravno da se pitam kakva sam ja to budala koja će potrošiti nedjeljno popodne da bi napisala tekst koji će pročitati (pre)malo ljudi i koji uopće neće reagirati (čak i ako ga do kraja pročitaju). Ipak, ja sam možda zaista budala, ali svi vi koji ništa ne činite, prave ste budale i jednoga dana će vam to možda doći (do) glave…

Naslov je primjeren događaju o kojem sam mailom dobio informaciju:

From:e-pv@privredni.hr [mailto:e-pv@privredni.hr]
Sent: Saturday, August 25, 2018 2:55 AM
Subject: Obavijest

Poštovani,
Ovim putem slobodni smo Vas izvijestiti kako se sukladno odluci Uprave HGK obustavlja izlazak tjednika Privredni vjesnik tijekom naredna tri mjeseca, do kraja studenoga 2018. godine.

U tom razdoblju, u kojem će biti redefinirana i postavljena nova uloga Privrednog vjesnika, tjednik neće biti tiskan, pa tako ni distribuiran. Do tada nas pratite na www.privredni.hr .
O daljnjim aktivnostima bit ćete pravovremeno obaviješteni.
Zahvaljujemo na razumijevanju.

S poštovanjem,
Uprava

A ne tako davno…

Dana 16. listopada 2017. (gotovo točno prije godinu dana) izašao je jubilarni 4000. broj (https://issuu.com/nestar/docs/pv-4000) Privrednog vjesnika (PV), gospodarskog glasila koje izdaje Hrvatska gospodarska komora (HGK). Samohvalno izdanje (kako to neskromno uobičavaju naše državne i paradržavne institucije) pozvalo je brojne ljude iz struke da napišu svoj panegirik PV-u za obljetnicu. Naslovima punih skromnosti (Sve naše godine se pamte; Privredni vjesnik je i dalje inovativan;...) konstatirali su i neospornu globalnu korist 65-godišnjeg postojanja tog glasila koji će živjeti vječno! Unatoč povijesnim kolekcijama sa sjevernim medvjedom…

No, ljudi, niti godinu dana nakon slavljeničkog broja, izdavač nas obavještava da je taj isti časopis – nepotreban!? Iskreno, ne da mi se uopće razmišljati o razlozima (strah od javnog propitivanja nepotrebnog trošenja novca poreznih obveznika?). To čarobno obrazloženje očekujem od - HGK.

Briljantni naslovi koji potiču optimizam ili oprezno upozoravaju

U svakom broju (uz neizostavne i brojne fotografije Luke Burilovića, predsjednika HGK) pažnju su plijenili briljantni dvosmisleni naslovi (siguran sam da je za dobar honorar za pisanje tih naslova angažirana proročica Pitija). Evo nekih od tih briljantnih umotvorina:

Sve više prilika, ali i rizika; Prilika za veliki zaokret u poljoprivredi; Velike mogućnosti prekogranične suradnje; Više raditi na privlačenju ulaganja; Pomaka ima, ali nedovoljno; Povezivanje turizma i poljoprivrede nudi fantastične prilike; Dinamična godina prepuna izazova; Održivim poslovanjem do sigurnije budućnosti; Hrvatska ide u boljem smjeru; Gospodarstvenici očekuju rast, ali i reforme; Trupce treba prerađivati tamo gdje rastu; Nema razvoja bez poduzetništva; Promjene su neminovne; Cilj je sigurna, održiva, dostupna i povoljna energija; Obiteljski smještaj je Hrvatskoj potreban;D.O.O.-i vodeći po dobiti, ali i po gubicima; Znanje je temelj ekonomije; Sve bolje iskorištavanje EU novca; Dolazi bolje vrijeme za brodare; Optimizam temeljen na oporavku gospodarstva; Vrijeme je da o porezima progovori struka; Digitalizacija nužna za opstanak na tržištu; Obrazovni sustav ne prati potrebe turističkog sektora; Nema više povratka na staro…

Besmisleno je komentirati, ali za istinske mazohiste preporučam digitalne verzije brojeva časopisa na www.privredni.hr. Osobno preporučam stare panegirične članke o Agrokoru ili brodogradnji.

Zašto (onda) pišem ovaj članak?

Kao prvo, zato jer je taj časopis (uz puno toga drugog u HGK) jedna od vrhunskih pervezija ovog (ne samo) gospodarskog sustava u zrakopraznom prostoru između socijalizma i kapitalizma. No, i o tom smo već pisali (da ne biste rekli da nismo) pa pročitajte više (i opet) na http://www.iceipice.hr/hr/blog/kako-bi-ostap-bender-izgubio-posao-u-hgk

Nećemo ovaj put ni o Udruženju vinarstva pri HGK, dovoljno smo… http://www.iceipice.hr/hr/blog/hrvatska-gospodarska-krada

http://www.iceipice.hr/hr/blog/pismo-hrvatskim-vinarima

http://www.iceipice.hr/hr/blog/in-vino-veritas

Nećemo ovaj put ni o genijalnim akcijama Kupujmo hrvatsko niti o obustavljenim svjetskim izložbama koje su neviđeno (skupo i nepotrebno) promovirale Hrvatsku. (vidi fotku)

Nećemo ovaj put ni o interesantnim udruženjima pri HGK poput: Udruženje auto-škola HGK, Udruženje marketinga HGK, Zajednica ronilačkog turizma HGK (!?!) koja nam je nedavno otkrila potopljeni brod kod Paga (Ima li HGK možda i podmornicu? Da li je kapetan Nemo predsjednik te zajednice?)…

Nećemo ovaj put ni o zgradi arhitekta Viktora Horte (razdoblje art nouveau), sjedištu HGK u Bruxellesu!? (više: http://arhiva.nacional.hr/clanak/130272/vaznost-percepcije) (vidi fotku)

Nećemo ovaj put ni o kolekciji sa sjevernim medvjedom

Ali hoćemo ovaj put o famoznom Upisniku o izdavanju i distribuciji tiska HGK pri Sektoru za industriju, Odjel za papir, tisak i medije (auuu…?!?).

Što je Upisnik o izdavanju i distribuciji tiska HGK?

Dakle Upisnik o izdavanju i distribuciji tiska HGK je jedna od tipičnih nakarada nesređenog državnog sustava u kojem je (zakonski) odgovorno Ministarstvo kulture RH kroz Zakon o medijima, koji je prebačen na operativno dušebrižništvo HGK-u u Sektor za industriju, Odjel za papir, tisak i medije.

No, što je to, zaboga? To je jedna beskorisna (jer nije nimalo vjerodostojna u podacima) godišnja obaveza svih izdavača da ispune (i pošalju) formular o podacima svojih tiskovina a za čije podatke izdavač – NE ODGOVARA!

Zbog toga sam se davne 2012. (!?!) nadobudno pismeno pobunio, a naročito protiv rubrike iz formulara o nakladi tiskanih medija koji su sami izdavači jasno – lažirali! Naime naravno, u zakonu nije bilo nikakvih sankcija za netočne podatke.

Obzirom da su nas kao poštenog (i naivnog) izdavača mučili ti lažni iskazi drugih, uputio sam pismeni protest ukazujući direktno na 2 konkretna izdavača od kojih je jedan redovito udesetostručivao nakladu a drugi tiskao virtualna izdanja. (vidi dokument)

HGK je promptno reagirao (pozdrav Rajko!) i uspio organizirati sastanak (vidi dokument), na koji - nije došao nitko od Ministarstva kulture RH. Ali zato je od HGK predloženo novo udruženje tipa drveno željezo - Grupacija novinskih nakladnika HGK (srećom, nikad realizirana). Jedino konkretno čega se sjećam je bio preraskošni domjenak (catering naručen izvana) za jedno trideset puta veći broj publike od prisutnih.

Odgovor Ministarstva kulture RH pogledajte. (vidi dokument)

Tako je godinama i traje i dan danas. Nažalost niti pojava organizacije ABC Hrvatska nije riješila ovisnost stvarne naklade tiskovina i interesa oglašivača. ABC Hrvatska je (istina) uspjela dati vjerodostojnost podacima o nakladi, ali oglašivači (uz pomoć agencija) ne respektiraju te evidentne činjenice. Razlozi oglašavanje su negdje drugdje…

I kada misliš da je kraj…

Nastavak kitice iz naslova glasi: … rastanaaak se primakao… Ne garantira nam (nažalost) da je taj uhljebnički projekt izdavaštva i zaista pri kraju (iako se toplo nadam). Mislim uostalom i na cijeli ovakav HGK.

Da ponovim dio iz naslova, na kraju. Ipak, ja sam možda budala, ali svi vi koji ništa ne činite ste prave budale i jednoga dana će vam to doći (do) glave…

P.s. Ceterum censeo Carthaginem esse delendam