Priča 1

Najboje na svitu


Početak je devedesetih. Ratno doba tek što nije opustjelo jadransku obalu, a mi smo stigli na otok, familiji. Iznosi se jelo i pilo. Pršut nezaboravna okusa (od onih svinja što smrde u svinjcu, na kraju mista), slane srdele, domaći kruh, ulje, vino…

Pitamo barbu kakvo mu je vino i ulje? Moje domaće! Najboje na svitu! Žustro odgovara. Pa znate, dico, da vaš barba uvik ima najboje domaće uje i vino. Na svitu! Suglasni smo, da bi reč rekli…

Opustila davno riva, zatvoreni su portuni… Ratno i poratno doba. Nestalo turista, novaca, osmijeha.
Barba se prvo čudio. Sin je pošo na agronomiju, vratija se, iskoristija poticaje za sadnju loze i maslina, pobaca rasušene bačve, diga kredit, donija neki inoks i neke francuske bačve (bogati!)…

I kad danas pitamo barbu kakvo mu je vino i uje, odgovara isto, isto kao prije dvadeset godina: Moje domaće! Najboje na svitu! Slažemo se, oboje je nama najbolje na svijetu (iako nema veze s onim prije dvadesetak godina).

A sin je sad tamo (jer znamo svi da barba ne igra već godinama) gdje su i svi drugi takvi. S dobrim vinom i dobrim uljem. Samo ga treba prodati.

Priča 2

Kad te poznaje cijeli svijet


Kraj siječnja 2009. Zimski je magleni dan u Istri.

Pusto je, nigdje nikoga, tek se migolji dim iz dimnjaka s kuća na brežuljcima. Mali rent-a-car vijuga cesticom uzbrdo, prema Motovunu. U njemu je američki novinar (nazovimo ga Kabir Chibber), već pomalo smrznut od povremenih izlazaka iz auta da mobitelom snimi vedute gradova u sumaglici. I dobro gladan.

Zaustavlja auto i odlučnim korakom koji odjekuje praznim kamenim ulicama ulazi u toplu gostionicu. Nazovimo je Svijet. Zlobnici će poslije pričati da je s njim bila i vrlo lijepa i šarmantna dama koja se hihotala i bacala mu poglede, no nikad nismo saznali da li je to istina. Također ne znamo što se sve događalo za vrijeme tog ručka (osim jela koja su poslije spomenuta), ali znamo da je bilo jako dobro.

Jer, tek nekoliko dana kasnije, cijeli je svijet internetskom brzinom obaviješten o tome da je konoba Svijet vjerojatno najbolji mali restoran koji nećete posjetiti! Jer je, dragi Ameri, u Starom svijetu, a naš novinar je to objavio u New York Timesu. Pojavilo se eto na papiru, za Njujorčane, i na webu, za njih i za cijeli svijet. Za razliku od (ne)prisutnosti mlade dame (što ne znamo), sasvim sigurno znamo da vlasnik restorana nije platio tu reklamu NYT-u. Niti je to učinila ijedna turistička zajednica u Istri i okolici, za njega.

Reakcije su bile višestruke. Najpoznatiji regionalni sladokusac odmah je sjeo u auto i krenuo posjetiti Svijet. U kojem nikad prije nije bio. Po izlasku, bio je u nedoumici…

Godine su prolazile, guglanje je dovodilo nove goste, nove (ne samo) Amerikance. I, jednog dana stiže najvažniji Amerikanac, glasoviti Anthony Bourdain. Slava NYT-a dovela ga je (preko produkcijske ekipe) u naš Svijet. Ostalo je zabilježeno (www.youtube.com/watch?v=oUTTtUu9xlE) da cijeli svijet zna.

Bilo bi nepravedno išta reći protiv konobe Svijet. Ili komentirati svjetsku (ne)zasluženu (?!) slavu. Tek možda savjet sada, da skinu preveliki cimer koji im je poklonila svjetska pivska kompanija. To nije dobar nastavak svjetskoga puta. A vi drugi, mahali ili ne mahali, na NYT-ovoj web stranici piše: Konoba Svijet may be the best little restaurant that you may never reach. Ma što vi mislili o tome.

P. s. Kao što (uz još svašta) na internetu možemo saznati, novinar K. C. urednik je vikend-izdanja, usredotočen na biznis u sportu, francusku i britansku politiku. Radi za papirnata i online-izdanja njujorških novina i časopisa. Čovjek iz svijeta. Dobar mu tek.

Priča 3

Ogledalo, ogledalce, reci tko jede najbolje na svijetu? (pitalica)

Što ste mislili o prehrani (ugostiteljstvu) u Njemačkoj prije trideset godina?

Ah, oni što jedu krumpire i kobase, loču pivo… dobar im je Oktoberfest.
Njemačka danas ima 274
Michelinove zvjezdice.*

Što ste mislili o prehrani (ugostiteljstvu) u Engleskoj prije dvadeset godina?

Ha, ha, to su oni što im je specijalitet fish&chips i stavljaju slatke dodatke na meso (fuj!).
Velika Britanija i Irska danas imaju 167 Michelinovih zvjezdica.

Što ste mislili o prehrani (ugostiteljstvu) u Skandinaviji prije deset godina?

Jedu li oni uopće nešto, osim ribe, valjda? Pa tamo ništa ne raste…
Skandinavija danas ima 40
Michelinovih zvjezdica.

Što mislite o hrvatskoj prehrani (ugostiteljstvu) danas?

……………………………………………………………………………………………
(upišite odgovor)
Hrvatska danas ima 0
Michelinovih zvjezdica.
*Podaci o Michelinovim zvjezdicama iz travnja 2014.

Ovo gore samo je simboličan problem. Drugi su mnogo veći. O njima stalno pišemo. Da ne bude zabune, mi pišemo o iću&piću, a ne o žderanju&lokanju. Žao nam ako se kome ne sviđa, ali lako je to preskočiti…