Iće i piće

“Vina od davnina” deus ex machina hrvatskog vinarstva?

Damir Fabijanić

Kako i zašto Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba organizira prvu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata pod nazivom „VINA od DAVNINA, koja će se održati 13. i 14. travnja 2018. u Zagrebu, u prostoru Art galerije Lauba? Ne znamo, pa smo pitali. Iako ni nakon „odgovora“ još uvijek ne znamo…


2017.

Veljača je 2017. Mediji (nećemo o njima) kroz riječi Dine Tomšić, direktorice Zagrebačkog velesajma, gromoglasno najavljuju: Sajam HOTEL&GASTROTEH također bilježi rast izlagača i ponude, a ujedno i snažno doprinosi segmentu turizma u Zagrebu i Hrvatskoj. Svoje proizvode i usluge će predstaviti 73 izlagača iz 10 zemalja. A uz to, posebna najava: Novost u okviru ovogodišnjeg sajma je revitalizacija Nacionalne izložbe vina – VINOVITA“, dodala je.

Zato sam dana 25.02.2017. u 15h 15’, potaknut mazohističkim nagonom (nakon toliko godina iskustva ipak sam slutio što me čeka) hrabro zakoračio kroz predprostor hale 8a na Zagrebačkom velesajmu. Projurivši predvorjem u kojem je bilo nekoliko vinskih “štandova” do glavne hale i brzinskim pogledom vidio ono što se svake godine uporno zove “najboljim od hrvatskih kuhara”. No - nigdje vinskih štandova?! Vratio sam se do predprostora sa 6 izlagača (!?!) i upitao gospođu uz štand: Da li je to sve od Vinovite? Njen potvrdni odgovor me (ipak) šokirao! To je zaista bilo SVE od revitalizacije Nacionalne izložbe vina – VINOVITA !?!

Nepunih 1h 15’ kasnije, ušao sam u Laubu gdje se održavao Vinart Grand Tasting. Prekrasan prostor, pun štandova i prepun vinske atmosfere, u kontrastu s „Vinovitom“ (namjerno pod navodnicima) činio se još ljepšim i besprigovornim.

I što sad? Niti u jednom mediju (koliko ja znam) nije spomenuta ta tzv. „Vinovita“ 2017. Tihim izbacivanjem „revitalizirane Vinovite“ iz ovogodišnjeg Sajma HOTEL&GASTROTEH, vjerojatno je eutanazirana i zauvijek. Izrasla je na izvoru prve i jedinstvene vinske manifestacije „Vino u Hrvata“, Boćarski dom, 1993. i 1994., (http://vinopedia.hr/wiki/index.php?title=Vino_u_Hrvata), kojoj je političkim intrigama (neuspješno) preuzela ideju i realizaciju i sjajno se uklopila u standard trećerazrednih velesajamskih manifestacija, pod trajnim upravljanjem podobnih nekompetentnih struktura. Bilo bi interesantno saznati ukupnu dosadašnju financijsku bilancu te manifestacije, ali znam da nećemo.


2018.

Iako sam u članku http://www.iceipice.hr/hr/blog/pismo-hrvatskim-vi... svečano obećao da se više neću baviti vinskim problemima, jedan nedavni mail povukao me za tastaturu. On je glasio:

From: Ured ravnatelja [mailto:ured.ravnatelja@savjetodavna.hr]
Sent: Tuesday, March 13, 2018 9:07 AM
To: savjetodavna@savjetodavna.hr
Subject: VINA od DAVNINA

Poštovani,

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba organizira prvu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata pod nazivom „VINA od DAVNINA, koja će se održati 13. i 14. travnja 2018. u Zagrebu, u prostoru Art galerije Lauba.
Cilj manifestacije „VINA od DAVNINA“ jest proizvođačima i potrošačima ukazati na važnost vina autohtonih sorata na hrvatskoj vinskoj sceni, poticati ih na proizvodnju i potrošnju istih, te raditi na poboljšanju kakvoće i prepoznatljivosti autohtonih vina, sa željom brandiranja Hrvatske kao autentične vinske zemlje.
Pozivamo zainteresirane proizvođače vina autohtonih sorata vinove loze da izlažu na reviji, sudjeluju na ocjenjivanju vina i budu dio ove jedinstvene vinske priče.
Sve informacije zainteresirani vinari mogu dobiti u svakom uredu Hrvatske poljoprivredno-šumarsko savjetodavne službe ili na našoj web stranici (www.savjetodavna.hr) .

Srdačan pozdrav,


Ured ravnatelja

HRVATSKA
POLJOPRIVREDNO-ŠUMARSKA +385 1 4882 700
SAVJETODAVNA SLUŽBA +385 1 4882 701, telefax

Savska cesta 41 ured.ravnatelja@savjetodavna.hr
10 000 Zagreb, Hrvatska http://www.savjetodavna.hr

Mail me toliko iznenadio da sam morao reagirati isti dan:

From: Damir Fabijanić [mailto:damir@iceipice.hr]
Sent: Tuesday, March 13, 2018 8:21 PM
To: 'ured.ravnatelja@savjetodavna.hr'
Cc: 'savjetodavna@savjetodavna.hr'; 'vinaoddavnina@savjetodavna.hr'; 'natasa.puhelek@savjetodavna.hr'
Subject: RE: VINA od DAVNINA

Poštovani iz Ureda ravnatelja,

S nemalim iznenađenjem proučio sam vašu informaciju/poziv vinarima koja je došla danas na mail redakcije.

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas na prvu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata pod nazivom „VINA od DAVNINA“ u organizaciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe 13. i 14. travnja 2018. u Zagrebu, u prostoru Art galerije Lauba.

Našim projektom želimo na jednom mjestu spojiti proizvođače vina autohtonih sorata, resorne institucije, znanstvene i obrazovne institucije, trgovce, ugostitelje i one koje jednostavno vole uživati u dobrom vinu.

Zainteresiranim proizvođačima vina od autohtonih sorata vinove loze omogućujemo izlaganje na reviji, sudjelovanje na ocjenjivanju vina i objavu u katalogu manifestacije.

Cilj manifestacije „VINA od DAVNINA“ jest proizvođačima i potrošačima ukazati na važnost vina autohtonih sorti na hrvatskoj vinskoj sceni, poticati ih na proizvodnju istih i raditi na poboljšanju njihove kakvoće, sa željom stvaranja prepoznatljivosti Hrvatske kao autentične vinske zemlje.

Veliku pozornost pridajemo edukaciji stoga ćemo tijekom manifestacije organizirati stručne radionice.

Rezervirajte 13. i 14. travnja 2018. za nas i budite dio hrvatske originalne autohtone priče „VINA od DAVNINA“.

Odmah vas zato pitam konkretna pitanja (i usput dajem osobne komentare koji bi mogli pomoći u vašim odgovorima). Svakako bih vas najljepše molio da odgovori budu kratki i egzaktni, baš kao što su i moja pitanja vrlo precizna.

1. Obzirom da nakon 11 godina izdavanja časopisa Iće&piće prvi put u životu čujem za vašu instituciju (Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba), a niti nakon pregleda sadržaja vaše web stranice http://www.savjetodavna.hr/ ne vidim apsolutno u njenom sadržaju nikakve ozbiljnije povezanosti s temom vina (od cijele web stranice vidim tek jednu jedinu vijest o vinima http://www.savjetodavna.hr/ molio bih vas da mi odgovorite kako i zašto je vaša institucija izabrana (i kako?) da bude glavni inicijator/organizator ove manifestacije?

2. Obzirom na vrlo malo konkretnih informacija u pozivu i čitavom raspisu, molio bih da mi kažete zašto će baš ova revija biti tako posebna (originalna) u prezentaciji hrvatske originalne autohtone priče „VINA od DAVNINA“.

3. Što je tako posebno na ovoj reviji (izlaganje, sudjelovanje u ocjenjivanju vina, objavu u katalogu) za razliku od drugih sličnih manifestacija (Zainteresiranim proizvođačima vina od autohtonih sorata vinove loze omogućujemo izlaganje na reviji, sudjelovanje na ocjenjivanju vina i objavu u katalogu manifestacije.)?

4. Da li mislite da proizvođači i potrošači zaista ne znaju za važnost vina autohtonih sorti, te kako ste zamislili ovom revijom to stvaranje prepoznatljivosti Hrvatske kao autentične vinske zemlje? (Cilj manifestacije „VINA od DAVNINA“ jest proizvođačima i potrošačima ukazati na važnost vina autohtonih sorti na hrvatskoj vinskoj sceni, poticati ih na proizvodnju istih i raditi na poboljšanju njihove kakvoće, sa željom stvaranja prepoznatljivosti Hrvatske kao autentične vinske zemlje.)

5. Da li su vaši suorganizatori Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo izabrani po financijskom ili operativnom ključu?

6. Da li zaista mislite da je pravi smjer da organizatori (državne i paradržavne institucije) kreiraju nove načine promocije (i da li su osposobljeni za takve projekte?) ili bi one trebale osigurati uvjete da to odrade odgovarajući subjekti koji imaju iskustva u tome, tj. da potražite takve vjerodostojne suradnike na tržištu?

7. Kako se financira vaša revija „Vina od davnina“ tj. koje institucije konkretno i s kojim iznosom financijski sudjeluju u ovom projektu? Molio bih i konkretan budžet ove revije.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima i najljepše vas pozdravljam.

Damir Fabijanić

Obzirom da više od tjedan dana nisam dobio odgovor, ponovio sam zamolbu (22.3.) uz rečenicu da ću pričekati do sutra i onda izreći javno svoj stav. Sutradan je stigao i (pre)dug odgovor.

From: Ured ravnatelja [mailto:ured.ravnatelja@savjetodavna.hr]
Sent: Friday, March 23, 2018 1:43 PM
To: 'Damir Fabijanić'
Subject: RE: VINA od DAVNINA

Poštovani gosp. Fabijanić,

primite moju ispriku što ste čekali odgovor tjedan dana, ali prvi dojam kolega na Vašu prvu poruku elektroničke pošte koju ste poslali bio je da se radi o još jednoj provokaciji kojih primamo nemali broj, te joj nisu pridavali posebnu pažnju. Vaša posljednja poruka elektroničke pošte u kojoj ističete da ćete javno prozvati našu instituciju i naš rad ponukao me da Vam kao cijenjenom umjetničkom fotografu koji je zadužio hrvatsku kulturnu scenu unatoč brojnim obavezama odgovorim osobno, s najiskrenijim i dobrim namjerama. Prozivke i nepoznavanje rada institucije Hrvatske poljoprivredno-šumarske službe nešto su što želimo promijeniti u javnom mnijenju, pa koristim ovu priliku, ako ćete već javno govoriti o instituciji koju predstavljam, da Vas pobliže upoznam s osnovnim činjenicama i našom ulogom.

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, specijalizirana je javna ustanova za obavljanje poslova savjetodavnih usluga u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu.
Djelokrug Savjetodavne službe uključuje: davanje stručnih savjeta i promicanje znanja u području poljoprivrede, ribarstva i šumarstva; tehničko i tehnološko unapređenje poljoprivrednih gospodarstava; organiziranje i izvođenje formalnog i neformalnog obrazovanja odraslih koje se odnosi na osposobljavanje i usavršavanje iz područja poljoprivrede, ribarstva i šumarstva; provođenje stručnog nadzora u integriranoj i ekološkoj proizvodnji; utvrđivanje posebnih uvjeta za izgradnju šumske infrastrukture; izvođenje doznake i nužne doznake stabala u šumama šumoposjednika; vođenje evidencije o šumama šumoposjednika, praćenje provedbe programa gospodarenja šumama privatnih šumoposjednika; organiziranje, sudjelovanje i izvođenje stručnih skupova, manifestacija, konferencija i izložbi, i obavljanje drugih poslova u okviru savjetodavne djelatnosti u skladu sa Statutom i posebnim propisima.

Sustav savjetovanja koji provodi Savjetodavna služba ima za cilj podizanje stupnja stručnosti i osposobljenosti poljoprivrednika, šumoposjednika i ribara u primjeni propisanih standarda, modernizaciji i boljem upravljanju gospodarstvima, razvoju konkurentnosti i tržišne orijentacije.

Baš ovo što sam istaknuo masnim slovima upravo je to što nedostaje hrvatskoj poljoprivredi i zbog čega nam se za pomoć obraćaju mnogi poljoprivrednici. „Što proizvoditi i kome prodati?“- najčešće je pitanje s kojim se susrećemo, pa smo upravo iz tog razloga krenuli u smjeru ovakvih i sličnih aktivnosti s ciljem naglašavanja važnosti domaćih autohtonih proizvoda malih proizvođača i podizanja svijesti u javnosti o kvaliteti hrvatskih proizvoda i potrebitosti povezivanja proizvođača i potrošača putem ovakvih i sličnih manifestacija. Krajem prošle godine organizirali smo sajam ekoloških poljoprivrednih proizvođača Eko arenu, na što smo izuzetno ponosni jer smo tom prilikom putem panel rasprave, došli do srži problematike koja koči naše ekološke poljoprivrednike, te smo potom krenuli u rješavanje tih problema zajedno s ministarstvom poljoprivrede. Slično planiramo ostvariti i s našim vinarima i vinogradarima s kojima smo intenzivno surađivali u provedbi Operativnog programa podizanja trajnih nasada kada se u periodu od 2004. do 2009. godine podiglo ukupno 7967 ha vinograda. S više tisuća vinara i vinogradara surađujemo i danas preko savjetničkih paketa, ali i savjetima, te preporukama i prognozama.

Da ne bi stekli krivi dojam da je prioritet Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe organiziranje ovakvih i sličnih manifestacija, biti ću slobodan navesti Vam nekoliko konkretnih brojki na koje smo ponosni i učestalo se trudimo da budu još i više.

Naša osnovna djelatnost je rad s poljoprivrednicima i savjetovanje na terenu, pa tako kroz razne oblike edukacija, savjetovanja i informiranja, surađujemo s više od 50.000 poljoprivrednika. Korištenjem Mjere 1 – Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja, Programa ruralnog razvoja, u posljednjih godinu dana provedeno je oko 1.600 tečajeva osposobljavanja koje je pohađalo više od 30.000 poljoprivrednika. U Mjeri 2 – Savjetodavne službe, službe za upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom i pomoć poljoprivrednim gospodarstvima, kroz individualno savjetovanje prošlo je oko 7.000 poljoprivrednika. Za Mjere 10 i 11, tzv. IAKS mjere ruralnog razvoja, te mjere izravne potpore, naši savjetnici godišnje pomognu pripremiti zahtjeve za potpore za više od 20.000 poljoprivrednika, i još mnogo toga što prođe nezamijećeno široj javnosti, pa Vam stoga ne mogu zamjeriti nepoznavanje djelokruga Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe ukoliko niste iz svijeta poljoprivrede.

Ali, moram konstatirati kako vjerujem da ste i Vi jednako tako, kao i ja, svjesni da ne bi bilo niti ića niti pića da nema poljoprivredne proizvodnje i naših poljoprivrednika. Mi stojimo njima na usluzi u svim segmentima koje poljoprivredni proizvod prolazi da bi došao s polja do stola i sa svim problemima s kojima se na tom putu susreću, pa tako i u razvijanju konkurentnosti i tržišne orijentacije, što dosad na našu i njihovu štetu nije bilo praksa.

Ujedno želim iskoristiti ovu priliku da Vas osobno pozovem da posjetite Vina od davnina, da se uključite svojim djelovanjem, ako mislite da možete doprinijeti u pozitivnom smislu u promociji naših vinara i autohtonih sorti vinove loze, a negativnosti i javna prozivanja ostavite onima koji se bavi takvim stvarima, ionako u današnjem društvu toga imamo i previše.

Srdačno,

Zdravko Tušek, ravnatelj

Evo mene opet, za vikend…

From: Damir Fabijanić [mailto:damir@iceipice.hr]
Sent: Sunday, March 25, 2018 8:59 PM
To: 'Ured ravnatelja'
Subject: RE: VINA od DAVNINA

Poštovani gospodine Tušek,

Zahvaljujem na vašem mailu i „odgovoru“. Odmah izjavljujem da nemam apsolutno ništa protiv vaše institucije ili vas osobno.
Moje komentare ću razdvojiti na 2 dijela – osobni i javni.

OSOBNO
Kad ste već spomenuli mene kao „cijenjenog umjetničkog fotografa“, napominjem da vam se ovdje ipak obraćam kao osoba koja se više od desetljeća ozbiljno bavi (i hrvatskom) eno-gastronomijom. Nije mi namjera da na ikakav način govorim o sebi i svojim referencama tog tipa, ali ono što moram naglasiti jest da vrlo kritički promatram funkcioniranje (i šire) oficijelnih institucija RH već više od 30 godina koliko samostalno djelujem. To je jednostavno rezultat činjenice da neprestano uspoređujem uspješne pojedinačne rezultate (koji nastaju bez oficijelne financijske i druge podrške) s (nažalost) neuspješnim projektima oficijelnih institucija koje (naravno) imaju bezuvjetno financijsko pokriće (npr. http://www.iceipice.hr/hr/blog/sto-je-ostalo-od-p...
Da bih vam još bolje ilustrirao razliku između „vas“ (institucija) i „nas“ (neovisnih pojedinaca), ukazujem da ste vi vaš odgovor pisali za vrijeme plaćenog radnog vremena (sasvim logično), ali vam ja pišem u nedjelju popodne, u svoje „slobodno“ vrijeme. I tako već 30 godina.
Dakle vaš i moj „rizik u poslu“ nisu nimalo jednaki, što možete pročitati i u prethodnom linku tj. članku kojeg sam završio: Ako Iće&piće napravi loš projekt, ako pogrešno uloži novac – propast će! Ako državna institucija loše procijeni i pogrešno uloži novac – nikom ništa! C’est la vie!

JAVNO
No, ovdje nije riječ o meni, nego o vašoj instituciji. Dva puta sam pažljivo pročitao vaš mail ali nisam našao niti jedan odgovor na mojih 7(!) postavljenih pitanja. Napisali ste mi puno o vašoj instituciji (o čemu ima i na vašem webu), ali u odgovoru nema ništa zbog čega baš vaša institucija realizira ovu manifestaciju. U mailu ste me podsjetili da je razlog vašeg postojanja (i) organiziranje, sudjelovanje i izvođenje stručnih skupova, manifestacija, konferencija i izložbi te razvoj konkurentnosti i tržišne orijentacije no to „ne daje nikakvu garanciju“ da će ova manifestacija biti uspješna.
Vašu zadnju rečenicu, u kojoj apelirate da „negativnosti i javna prozivanja ostavim onima koji se bavi takvim stvarima, ionako u današnjem društvu toga imamo i previše“, mogu samo komentirati da nemam apsolutno nikakav interes rušiti neki projekt (pa ni ovaj) iz zločestoće, dosade ili ljubomore.

Nažalost, postoji trajni problem u komuniciranju oficijelnih institucija koje kritičke stavove drugih tumače isključivo „zlom namjerom“ (a ne da preispitaju svoje stavove), pa tako nisu spremne za najobičniji dijalog i razmjenu (suprotnih) stavova.
U doba inflacije vinskih događanja, uz potpuno nerazumljivu dugogodišnju politiku razvoja hrvatskog vinarstva, uz sustavnu nesinhroniziranost institucija (i time apsolutni nedostatak ikakve sinergije), uz upitna funkcioniranja Ministarstva poljoprivrede, nejasnog funkcioniranja Udruženja vinarstva pri HGK, propalih "promotivnih“ projekata (Vinovita, Zagrebački velesajam), jednostavno ne razumijem kako ste zamislili da bi projekt „Vina od davnina“ trebao biti deus ex machina hrvatskog vinarstva?

Nikako ne mogu prihvatiti da oficijelne institucije postoje da (uz svoju redovnu djelatnost) stvaraju i kreiraju nove projekte promotivnog tipa, već upravo obratno - trebaju stvarati logistiku da to rade stručno kompetentni i iskusni u tome. No, nažalost, takvi su uglavnom izvan oficijelnih institucija, pa se rješavanjem unutar kućnih institucija tj. neangažiranjem aktera na tržištu, tako - štedi!

Moje ostale kritičke komentare možete lako pogledati na http://www.iceipice.hr/hr/blog?author=1 pa se možete uvjeriti u moju kompetentnost i objektivnost. Oštrina i direktnost mojih komentara zasigurno je rezultat (i) nemoći u poboljšanju situacije o kojoj pišem, ali nije nikako izraz nepristojnosti ili zlonamjernosti.

I za kraj, oprostite, zaista ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg za manifestaciju „Vina od davnina“ neće vrijediti:
Ako državna institucija loše procijeni i pogrešno uloži novac – nikom ništa! C’est la vie!


S poštovanjem
Damir Fabijanić


Čekajući deus ex machina


Ako ništa drugo, ovako će čitaoci imati potpunu transparentnost našeg interesa za manifestaciju „Vina iz davnina“. I to puno prije održavanja, pa će moći vidjeti što će se dogoditi. No postoji jedna vrlo bitna razlika oko nastupa vinara u Laubi u ožujku ove godine (Vinart Grand Tasting) i ovog predstojećeg u travnju (Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba). Prva je privatan poduzetnički projekt, a drugu financiramo (i) svi mi. Onako usput, što mislite koga više svrbi odgovornost za rezultat?

Nije prvi put da kritiziram (propitujem do kosti) neku manifestaciju prije njenog održavanja. Prvi put je to bilo kod famoznog Svjetskog kongresa kuhara (IAGI) koji se uspio čak trokratno održati u Umagu (2012-2014.) i koji se unatoč evidentno jasnim upozorenjima (i unatoč zvučnom pokroviteljstvu predsjednika Josipovića) uspio raspršiti poput tro-stupanjske rakete, ne ostavivši ikakav trag (korist za ikog). Osim za organizatora, naravno. Priča je interesantna pogotovo kad se čita s odmakom http://www.iceipice.hr/hr/blog/jesu-li-muda-kao-b... (priča 2)

Eto, sad sam i javno postavio 7 pitanja državnoj (ili paradržavnoj, svejedno) instituciji u kojima pitam organizatore (među ostalim i) o konkretnim koristima/motivima dolaska za (neke) vinare koji bi trebali već drugi put u mjesec dana ponovo izlagati na istom mjestu(!?!), a nisam dobio odgovore. Što još mogu učiniti? Ja sam više ništa, a vas druge to tako i tako ne zanima!

Molio bih samo da me se kojim slučajem ne optuži da pozivam na bojkot manifestacije „Vina iz davnina“! Dapače, s velikim zadovoljstvom napisat ću da nisam u pravu (ako to bude tako). Svakako nakon što bude objavljen i jasan izvještaj o utrošenim financijskim sredstvima. Mislim da više nitko u RH ne misli da je svaka promocija dobra, a da se pri tom ne pita i koliko košta ta promocija?

Da li da završim ponovo s: Ako državna institucija loše procijeni i pogrešno uloži novac – nikom ništa! C’est la vie! Neću.

Završavam sa - živjeli! I - živi bili pa vidjeli!