Iće i piće

Broj 27, Listopad 2011

rezervirajte… restaurant – catering balon

Balon leti visoko

Velimir Cindrić

Fotografije: Damir Fabijanić

Tko zna je li Mjesec balon koji se izdiže iz vreve grada u zraku – pun prekrasnih ljudi?

Početak romantične pjesme američkog avangardnog pjesnika E. E. Cummingsa čini se poput lajtmotiva zagrebačkoga restorana Balon, smještena na južnom rubu središta grada, negdje u interregnumu između dviju poslovnih zona, ali i mjestu koje se navečer, lišeno poslovnih razgovora, pretvara u živahnu romantičnu oazu. Onaj tko je ljeti posjetio zelenu terasu Balona, pogotovo četvrtkom kad tu svira živa glazba, zna o čemu govorimo.

No, daleko od Cummingsovih stihova, nastanak Balona vezan je uz znatno prozaičnije razloge. Naime, elegantni restoran, koji je ime dobio po montažnoj sportskoj dvorani uz koju se nalazi (i prije njega tamo se sastajalo kod balona), izrastao je iz nekadašnje roštiljarnice.

Ideja o otvaranju lokala rodila se prije osam godina, najviše zahvaljujući najrazličitijim događanjima na ovom mjestu – sajmovima, sportskim natjecanjima, kazališnim predstavama, gala večerama... Jedan od glavnih poticaja bili su Dani piva Zagrebačke pivovare, s organizatorima kojih smo počeli razmišljati o urbanoj pivnici, odnosno gastroroštiljarnici, s kvalitetnijim komadima mesa većega raspona, sve spremljeno isključivo na drvenom ugljenu. Krenuli smo od jednostavnije ponude, a onda polako širili ponudu hrane i pića. Počeli smo pratiti i godišnja doba, pa smo tako, primjerice, u doba kolinja nudili bunceke, krvavice... Osluškivali smo i bilo gostiju, koji su nam pomagali u kojem smjeru da se krećemo, priča nam o počecima voditelj Balona Milan Dedić.

Roštiljarnica se s vremenom pretvarala u restoran, koji je gradio vjernu publiku i postao jedno od popularnijih mjesta u gradu.

Išli smo stepenicu po stepenicu. Podigli bismo malo ponudu hrane, pa onda na istu razinu unaprijedili prostor, a potom i izvrsnost posluge. I tako u svim segmentima, malo-pomalo svake godine. Nismo radili velike skokove, ali je iskoraka bilo stalno. Nastojali smo uvijek ići korak ispred gostiju, kreirali ono što će oni znati prepoznati. Ni danas Balon nije dosegnuo svoj konačan oblik. I dalje se mijenja, napreduje, usavršava..., tvrdi Dedić.

Svjesni da trendovi imaju ograničeno trajanje i da se klijentela koja se brzo stekne jednako tako brzo i gubi, u Balonu su razmišljali dugoročno. Goste je od sama početka poprilično odredila i lokacija, blizina zgrade Hrvatske televizije, Vjesnikova nebodera, sjedišta različitih banaka, osiguravajućih društava... Ta klijentela dolazila je na poslovne ručkove, dok je navečer Balon postajao društveno okupljalište.

Marljivo smo radili na promociji večere, i to posebnim menijima i okretanju ženskoj publici, jer žene su uglavnom kreatorice večernjih izlazaka, pojašnjava Dedić.

Koncept Balonova jelovnika odraz je potražnje gostiju i inovativnih ideja domaćina, rekli bismo konvencionalan s umjerenom dozom posebnosti i kreativnosti (jela ispod peke, po želji gostiju, zadržali su do danas). Ipak, u Balonu su zaštitni znak postali odresci, a od tradicionalnoga bifteka ponuda se proširila i na ostale komade, turnedose, janjeće kotlete, odreske od divljači, pačja prsa, meso kunića...

Raznovrsnost smo postigli i ponudom različitih gramaža, dakle od klasičnog do manjeg, damskog odreska, kao i različitih umaka koje uz njih služimo. Najtraženiji je, recimo, biftek Balon, koji se poslužuje kao ražnjić s vrganjima i pancetom. Mnogi uz taj biftek naručuju pola porcije fuža s tartufima, što je savršena kombinacija. Jedno od jela za dvoje, recimo, uključuje turnedos, pačja prsa, janjeći kotlet i gusju jetru, nabraja Dedić.

Nakon proširenja repertoara odrezaka uvedena je i ponuda ribljih jela, temeljena isključivo na ribljim filetima. I tu su popularni odresci, oni od tune, sabljarke, gofa..., ali ne nedostaje ni kovača, brancina i ostalih oboritih favorita. Osim toga, uz stalnu ponudu, gotovo svaki tjedan restoran ponudi neko jelo koje se inače ne nalazi na jelovniku (u tjednu našeg posjeta, rolice od jelenova mesa punjene povrćem na posebnom umaku i s kroketima od riže).

U Balonu jako dobro poznaju publiku kojoj se obraćaju, pa se ne upuštaju u prevelike izlete od konvencionalnije kuhinje, s posebnim naglaskom na vrhunsku kvalitetu namirnica, osobito mesa.

Siguran sam da nas upravo to opredjeljenje i drži u vrhu svih ovih godina. Kada je kvaliteta namirnica u pitanju, ne radimo nikakve kompromise. Naravno da se to osjeti i u cijeni, ali vikendom nudimo i prigodni meni od tri slijeda, po vrlo povoljnih 111 kuna. Početkom listopada predstavit ćemo i novi koncept jelovnika, koji će se sastojati od tri dijela – prvi s Balonovim klasicima, jelima zbog kojih ljudi dolaze godinama, zatim sezonski, koji će se mijenjati najmanje šest puta godišnje, i organski, s jelima od namirnica iz organskog uzgoja, kaže Dedić.

I vinska karta Balona prilično je reprezentativna, osobito u domaćem dijelu, a u izboru uvoznih vina posebna pozornost posvećena je tomu da ljubitelji pojedinih svjetskih vinskih regija uvijek nađu ponešto za sebe.

Već sam rekao da se mi stalno razvijamo. No nikada ne planiramo velike zaokrete, jer se naš koncept pokazao vrlo uspješnim. Dakle, radimo samo na njegovu usavršavanju. Jednostavno, u ovome što jesmo nastojimo biti još bolji, zaključuje Dedić.

I dok promatramo goste na terasi Balona kako uživaju u toplini produljena ljeta i zabavljaju se uz jazz, rock, blues i evergreene, lako je parafrazirati poznatu rečenicu medvjedića Winnieja the Pooha, popularnog lika iz mašte A. A. Milneova pera – Ne postoji nitko koga balon ne bi razveselio.

Restaurant – catering Balon

Prisavlje 2

10000 Zagreb

(01) 6040 918

www.restaurantbalon.com

Filet divlje jadranske tune u sezamu

filet tune 800 g
senf
sezam
maslinovo ulje
sol, papar
mrkva
grašak
krumpir
komorač
maslac
sok limete
umak
crno vino 300 ml
garniranje
školjke (dagnje)
  1. Filet tune izrežite na odreske (komadi kao na fotografiji), začinite solju, paprom i senfom te uvaljajte u sezam.
  2. Tunu ispržite sa svih strana na maslinovu ulju (obvezno medium ili medium rare).
  3. Za pripremu umaka: Vino reducirajte na laganoj vatri 15-ak minuta, do željene gustoće.
  4. Krumpir kuhan u ljusci i mrkvu izrežite u željeni oblik te sotirajte na maslacu. Štapnim mikserom izradite blanširani grašak u pire, a svježi komorač tanko narežite i začinite sokom limete.
  5. Tunu poslužite na umaku od crnog vina i uz povrtnu garnituru. Sve garnirajte kratko pirjanim školjkama (dagnje).

Pročitaj ostale članke iz broja 27, Listopad 2011

Ostala izdanja