Iće i piće

Broj 39, Srpanj 2014

rezervirajte… hotel bevanda

Bevandin novi život

Vjeko Marović

Fotografije: Damir Fabijanić

Nazovimo to Bevandinim drugim životom. Opatijska dama, sada već u petom desetljeću, prošle je godine doživjela potpuni facelift. Nije to čak ni bio facelift, koliko stvaranje u potpunosti nova koncepta opatijskog i kvarnerskog ugostiteljstva i turizma. Bevanda je danas hotel, restoran i bar s pet zvjezdica i članstvom u uglednom globalnom lancu Relais&Chateaux jedinstvenih objekata svijeta.

Tek prije nekoliko desetljeća restoran Bevanda bilo je jedno od središnjih mjesta okupljanja uglednika iz bivše i sadašnje države. Pokojni Branko Bevanda, legendarni kvarnerski ugostitelj, vjerojatno nije ni mogao predvidjeti da stvara brend koji će postati pojmom kvalitetne gastronomije spojene s mjestom druženja, donošenja poslovnih i privatnih odluka te, općenito, uživanja u životu i najboljeg iskorištavanja slobodnoga vremena. I dan-danas Bevandino ime u mnogih priziva bezbrižne opatijske dane provedene uz svježu, kvalitetnu i tradicionalnu gastronomiju.

Nova Bevanda prilagođena je modernom vremenu. Zoran Maržić, vlasnik od 2007, na temeljima restorana podigao je zaokružen koncept čiji je cilj podignuti ljestvicu kada je riječ o turizmu na Jadranu. Godinu nakon otvaranja Bevanda je s punom forcom krenula u ostvarenje toga cilja.

U neku ruku riječ je o modernom povratku u stare opatijske dane kraja 19. i početka 20. stoljeća, vremena kada je grad disao globalno punim plućima. Poput današnjega Monte Carla, Opatija je privlačila svjetske glumce, pjesnike i znanstvenike. Oni su pronalazili odmor u ljekovitoj kombinaciji vegetacije, mora i planina. Opatija tih vremena, iz kojih proizlazi i dobar dio današnje gradske arhitekture, zaista je bila naširoko znano mondeno mjesto. Možda čak nije pretenciozno pomisliti da su autori poput Vladimira Nabokova, Jamesa Joycea i Sergeja Jesenjina u Opatiji pronašli nadahnuće za svoja svjetski poznata djela? Njihovo nasljeđe postalo je, pak, Bevandinom inspiracijom kada je riječ o brendingu svake od deset soba hotela. One su nazvane po deset povijesnih osoba, opatijskih gostiju – osim slavnom trojcu, sobe su posvećene Isadori Duncan, Albertu Einsteinu, Gustavu Mahleru, Antonu Pavloviču Čehovu, Mariji Ani (iz austrijske kraljevske obitelji), Giacomu Pucciniju i, naravno, Vološčaninu Andriji Mohorovičiću. Dosad nedovoljno iskorišten potencijal promocije Opatije tim putem dodatno je naglašen pričom u sobama koja na izravan način povezuje Opatiju i svaku od deset poznatih osoba, kao i individualnim stiliziranim vizualnim rješenjima – poput okruglih naočala Jamesa Joycea ili krune Marije Ane. Sobe – svaka s terasom i pogledom na kvarnerski zaljev, Rijeku i Opatiju – uređene su u modernom stilu, s kvalitetnim tkaninama hrvatskih proizvođača, vjerojatno najopremljenijim minibarom u Hrvatskoj, aparatima za kavu marke Illy te audio i TV-tehnikom Loewe. Jacuzzi s pogledom na more dodatni je razlog da gost poželi provesti cijeli dan samo u sobi.

U arhitektonskom je smislu podizanje turističke ljestvice očigledno u cijelom objektu. Studio Dražul Glušica potpisuje rješenja koja kombiniraju moderan i urbani trenutak s referencijama na Jadran i mediteranski ugođaj. Arhitektura Bevande uvelike odskače od tradicionalne opatijske. Daleko od toga da je to loše, dapače, jer na taj način stvara ne samo dodanu vrijednost grada nego u njega dovodi nove goste, one više plaćevne moći – one koji to tradicionalno na Kvarneru možda i nisu!

Okosnica Bevande bio je i ostao restoran – arhitektonski redizajniran, ali okusima blizak originalu. Filozofija hranjenja gostiju, stvaranja prostora za druženje, opuštanje, poslovne i privatne susrete prenijeta je i u nov prostor, koji je u novoj inačici obogaćen i unutrašnjim te vanjskim barom (koji od ovoga ljeta ima i cocktail-majstora). Bez želje da se Bevandina hrana radikalno mijenja od doba Branka Bevande, chef Andrej Barbieri – koji zna kako stoje stvari na Kvarneru, a i šire – nastavlja smjer čistih i ukusnih tanjura. Njegova je kuhinja mediteranski mirisna, puna začina i bilja, istodobne morske mineralnosti i šumske zemljanosti. Barbieri je lokalac i ima dobar nos (i kontakte) za janjetinu s Cresa ili škampe od malih kvarnerskih ribara. Kvarner je na glasu za kvalitetne namirnice, stoga se u Bevandi u njih intervenira tek onoliko koliko je potrebno da se stvori zaokružen tanjur – poput Barbierijeva fagottina s jadranskom rakovicom, pečenih krakova hobotnice ili creske janjetine iz teće. Izravni okusi mora i brda ovdje su u prvom planu. Barbierijeva kuharska tehnika i iskustvo u službi su komunikacije i prijenosa toga bogatog podneblja gostu. Nazovimo Barbierijevu kuhinju modernim okusima Kvarnera ili kvarnerskom – s twistom. U paru s Barbierijem, Branko Muždeka, Bevandin nagrađivani somelijer, drži u rukama jednu od vodećih regionalnih vinskih lista. Zaista širok izbor hrvatskih etiketa svih vinorodnih regija, ali i međunarodnih etiketa (s posebnim naglaskom na šampanjce!), ostavlja gostu niz enoloških opcija, čime domaćini kandidiraju svoju kartu za ponajbolju vinsku kartu sjevernoga Jadrana.

Eno-gastronomski i turistički, nova Bevanda svakako je podigla profil kvarnerske i sjevernojadranske ponude. U razgovorima s upravom jasno je kako je dobar dio gostiju u Opatiji prvi put. Posebice to vrijedi za goste koji dolaze putem članstva u lancu Relais&Chateaux. U tom smislu Bevanda je krenula u privlačenje novoga profila gostiju, onoga koji više nego ikad traži visokokvalitetan sadržaj, ugođaj i ponudu. Ponuda cijeloga Kvarnera na taj je način obogaćena, ali će i sama okolna regija morati dodatno poraditi kako bi kvaliteta cjelokupne ponude držala korak s Bevandinom.

Hotel, restoran i bar Bevanda

Zert 8

51410 Opatija

(051) 493 888

www.bevanda.hr

Creska janjetina iz teće

creska janjetina 1,2 kg
sol, papar
krumpiri, veći 4
kelj 1
mrkve, manje 4
luk srebrenac 1
timijan
ružmarin
češnjak 1 glavica
janjeći temeljac 500 ml
bijelo vino
prošek
maslinovo ulje
  1. Iz središnjeg dijela janjeta (hrbat, trbuh i rebra) izvadite kosti i podijelite ga na četiri dijela. Posolite, popaprite, dodajte začine i zamotajte četiri smotuljka ostavljajući dio fileta u unutarnjem dijelu. Vakumizirajte u vrećice za kuhanje i kuhajte 6 sati u pećnici na pari na 73 °C.
  2. U željeznu ili keramičku posudu stavite napola kuhan krumpir, kelj, mrkvu i kapulu razrezanu na četvrtine, začinsko bilje i češnjak. Dodajte meso, posolite, popaprite, podlijte janjećim temeljcem, vinom, prošekom te maslinovim uljem.
  3. Pecite u dobro zagrijanoj krušnoj peći otprilike 20 min, dok ne poprimi zlatnu koricu i dok povrće ne bude kuhano.

Pročitaj ostale članke iz broja 39, Srpanj 2014

Ostala izdanja