Iće i piće

Broj 45, Prosinac 2015

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Brzo, a ukusno!

Marina Sanguinetti

Fotografije: Damir Fabijanić

Ovaj put pripremila sam vam dva brza i jednostavna recepta da vam požele dobrodošlicu u zaposlenu sezonu blagdana! Mogu se poslužiti kao savršeno predjelo ili kao prvi slijed ako dodate zelenu salatu. Prvi recept, krvavica s ananasom, sastoji se od dva glavna sastojka i kuha se samo 5 min. Sklad je okusa neobičan. Vrlo, vrlo ukusno.


Drugi recept – sir sa suhim smokvama, lukom i slaninom, nudi mogućnost varijacije sireva. Osim fete, možete upotrijebiti svježi tvrdi kozji sir, tvrdu skutu ili brie. Ako vam se sviđa plavi sir, poput stiltona ili gorgonzole, također ih možete uporabiti, ali u tom slučaju ne preporučujem kuhanje sira.

Krvavica s ananasom

krvavica 1
ananas ¼
češnjak 1 češanj
ružmarin 1 vezica
maslinovo ulje 1 žlica
šećer 1 žlica
sol, papar
  1. Narežite krvavicu na kriške debljine ½ i 1 cm. Narežite ananas na kriške debljine ½ cm.
  2. U tavu s dnom za koje hrana ne prianja dodajte češnjak, ružmarin i krvavicu te pustite da se peče dok kobasica ne postane hrskava s obiju strana. Maknite s vatre i stavite sa strane.
  3. Očistite i obrišite tavu papirnatim ručnicima pa dodajte nekoliko kapi maslinova ulja i šećer. Kad se ugrije, dodajte narezani ananas i pustite da se karamelizira.
  4. Na svaku krišku ananasa stavite krišku krvavice. Servirajte kao grickalice ili predjelo prije večere.

Feta sa suhim smokvama, lukom i slaninom

suhe smokve 50 g
luk 1
slanina 1 kriška
maslinovo ulje 2 žlice
sjeme komorača 1 žličica
čili 1
pinjoli 1 žlica
cimet prstohvat
origano 1 žličica
sol, papar
feta 250 g
  1. Smokve namočite nekoliko sati prije pripreme pa ih narežite na komadiće. Izrežite luk na ploške, a slaninu na štapiće. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, sjeme komorača, čili i slaninu. Pirjajte 4–5 min, dok slanina ne počne biti zlatna i hrskava. Dodajte luk pa pirjajte još 3–4 min. Dodajte smokve i pirjajte još 2 min. Dodajte pinjole. Začinite cimetom, origanom, solju i paprom.
  2. Narežite fetu na velike kocke. Važno je da je feta jako hladna, ravno iz hladnjaka. Ako nije dovoljno hladna, pri pečenju će se otopiti ili raspasti na manje komade.
  3. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite sir u posudu za pečenje i pecite u pećnici 4–5 min. Pazite da se ne prepeče.
  4. Prekrijte pečenu fetu smokvama, lukom i slaninom. Prelijte umakom od pečenja. Posipajte pinjolima, origanom, solju i paprom. Servirajte kao zalogajčiće ili predjelo.

Pročitaj ostale članke iz broja 45, Prosinac 2015

Ostala izdanja