Iće i piće

Broj 46, Travanj 2016

Vodič istarski vinski podrumi

Cuj, Danijel Kraljević i Vinarija Dobravac

Željko Žutelija

Fotografije: Damir Fabijanić

Cuj

Damijel Kraljević

Inženjer vinarstva Danijel Kraljević, rođen 1973, i danas se sjeća događaja iz svog ranog djetinjstva, kad ga je djed August Zubin – dok je orao zemlju u vinogradu – smjestio na drveni plug između sebe i volovske zaprege. Mali Danijel bio je ponosan što s djedom po majčinoj lozi obavlja važne poslove u vinogradu, a upamtio je i djedovu uobičajenu uvodnu rečenicu / poštapalicu Cuj, neka ti recen… (Čuj, da ti kažem…) kojom se na lokalnom narječju obraćao unuku, mještanima i svima s kojima je razgovarao.

Mnogo godina poslije, kad je suvremenim metodama i vizionarskim projektom nastavio obiteljsku vinogradarsku, vinarsku i maslinarsku tradiciju, modernu vinariju i uljaru Danijel nije nazvao svojim prezimenom, nego šarmantnom uzrečicom svoga djeda Cuj, odajući tako počast čovjeku duboko ukorijenjenu u posao kojim se danas bavi obiteljsko gospodarstvo njegova unuka.

Suvremena vinarija i uljara

Danijel Kraljević završio je srednju poljoprivrednu školu u Poreču, potom se upisao na ekonomiju, a nekoliko ispita prije diplomskog odlučio se za nastavak školovanja na Poljoprivrednom fakultetu, gdje je diplomirao vinarstvo. U to je doba ubrzano razvijao obiteljsko poduzetništvo, maslinarstvo i vinarstvo, opremajući vinariju i uljaru Cuj suvremenim postrojenjima, pa danas u tehnološki sofisticiranoj i visoko kapacitiranoj uljari prerađuje ne samo svoje masline (črna, buža i bjelica) nego i masline najuglednijih istarskih uljara Duilija Belića, Klaudija Ipše…

Farnažine nedaleko od Umaga, rodno mjesto Danijelove majke Renate, u kojem je vinarija i uljara Cuj, bilo je poznato po fornažama, starim pećima u kojima se nekad palio kamen i dobivalo vapno. Obitelj oca Danila podrijetlom je iz okolice Grožnjana, a na staroj kamenoj ploči ugrađenoj iznad kućnih vrata uklesano je prezime Kraljević i godina 1783.

Obiteljske poljoprivredne površine u tom su siromašnom kraju bile zasađene maslinama i lozom, a manjim dijelom i ratarskim kulturama. Iako je u doba puberteta sanjao kako se što više udaljiti od zemlje, Danijel se u zreloj dobi, na pragu tridesetih, sve više oduševljavao vinogradarstvom i maslinarstvom, kao da je iznenada proklijalo sjeme koje mu je u djetinjstvu usadio djed August. Kao sin jedinac preuzeo je odgovornost za nastavak obiteljske poljoprivredne tradicije.

Tri vinogradarska položaja

U obiteljskom je vlasništvu oko šest hektara vinograda. Ove godine sade lozu još na dva hektara, a planiraju ih ukupno deset, čime bi dosegnuli površinu koja bi zadovoljavala njihove vinogradarske ambicije usklađene s proizvodnim kapacitetima. Nedaleko od kuće vinogradarski je položaj Baština, drugi je položaj Vela Boška na putu prema Umagu, a treći Sveta Lucija kod Buja, bijela zemlja dobivena od oca Danijelove supruge Antonije, koja ima knjigovodstveni servis i njime se uključuje u obiteljski posao. Na sva tri položaja zasađena je malvazija (oko 65%), a na položaju Vela Boška, na dijelu duboke crvenice bogate mineralima, teran (20%), chardonnay, muškat i merlot. Sadašnja je proizvodnja oko 40.000 boca, a cilj je – nakon sadnje novih vinograda – dosegnuti 50.000 boca, što su i kapaciteti podruma.

To je zlatna brojka, odnosno količina za koju smatram da je mogu potpuno kontrolirati, marketinški poticati i usredotočiti se na neprestano poboljšanje kvalitete vina.

Svako proizvodno povećanje zahtijevalo bi i nove investicije u podrumu i proširenje kapaciteta, a ja se namjeravam usredotočiti na kvalitetu proizvoda i osuvremenjivanje postojeće opreme, što je u vinarstvu neprestana potreba. Tržištu nudim ono što i sam volim, a to su mlada, svježa vina koja je katkad teže proizvesti nego odležalo vino, koje se u podrumu u procesu odležavanja može poboljšavati. Još prije dvadesetak godina počeli smo proizvoditi danas vrlo popularan rosé, osobito prihvaćen među strancima, nakon čega su ga objeručke prihvatili i naši vinoljupci. Za rosé se često misli da ga vole jedino žene, a ja pak smatram da ga preferiraju muškarci. Proizvodimo ga od terana (oko 70%), merlota (25%) i stare sorte hrvatice kojom nas opskrbljuje naš kooperant (5%). Rosé nije samo ljetno vino, a naša se etiketa prepoznatljivom i moćnom strukturom uklapa u moju viziju svježih vina s karakterom, ističe Danijel Kraljević.

Treća generacija vinara

Danijel Kraljević pripada trećoj generaciji istarskih vinara, koja na vinskoj sceni stasava nakon Matoševića, Kozlovića i Degrassija kao prve, a potom i Coronice, Armana, Pilatta kao druge.

U sklopu vinarije jest i kušaonica, predviđena za posjet manjih skupina turista ljeti, a u izvansezonskim mjesecima za poslovne razgovore i unaprijed dogovorene aranžmane. Oko 90% proizvodnje vina Danijel Kraljević plasira na domaćem tržištu, a desetak posto izvozi u Italiju i zemlje Beneluksa.

Podrum je dijelom napravljen u živoj stijeni, ostavljenoj kao vidljiv dio podrumskoga prostora, a dijelovi iskopanih stijena rabljeni su kao suhozid od kojeg je sagrađena kuća. Kamen je, mljeven u pijesak i pomiješan s cementom, korišten za betoniranje, a prosijana crvena zemlja iz vinograda, pomiješana s vapnom, na starinski je način nanesena na fasadnu podlogu, čime se dobila terakotna boja pročelja kuće, skladno uklopljene u okoliš.

Kraljevići imaju oko 1200 maslina, a planiraju zasaditi još 1500, kako bi kao konačni cilj dosegnuli 3000 stabala. Ovisno o godini proizvode oko 3000 litara prvoklasnoga maslinova ulja.

Danijel se nada da će mu se u obiteljskom poslu pridružiti sin Evan, polaznik srednje poljoprivredne škole u Poreču, a možda i mlađa kći Lara.
Cuj, neka ti recen… samo neka tako gre, rekao bi djed August da je živ.

Vina Dobravac

Ako posjetite Rovinj, jedan od najljepših gradova na Jadranu, te u njega ulazite najstarijom cestom, koja iz pravca Kanfanara vodi prema uvali Valdibora, ne možete izbjeći posjed obitelji Dobravac. Na adresi Karmelo 1, uz malu crkvicu Majke Božje od Karmela, skreće se Dobravcima. Iz dvorišta pruža se prekrasan pogled na staru jezgru Rovinja, a u lijepo uređenu dvorištu smjestila se mala obiteljska vinarija Dobravac. Osim vinarije, obitelj Dobravac vlasnik je prekrasne vile za odmor, a uz Damira u poslu je i supruga Natalina te djeca Carla i Matej.

Vinarija Dobravac proizvodi šest etiketa vina, koja nose glazbena imena te se poput glazbe dižu od laganoga prema težem. Imena – Suita, Sonata, Simfonija, Tocata, Fuga i Allegro – osmislio je Damirov kum, akademski glazbenik, Massimo Brajković. Bavljenje vinarstvom, potaknuto posve nekomercijalnim pobudama, za Damira Dobravca zapravo je ekskluzivnost i zadovoljstvo koje si je mogao priuštiti tek nakon uspješne karijere jednog od najvećih proizvođača voća i povrća u Istri.

Prvoklasnim voćem i povrćem, s vlastitih polja koja se nalaze u krugu od tri kilometra od Rovinja, puna dva desetljeća Dobravac opskrbljuje restorane, trgovine i hotele pod geslom najkraći put od polja do stola. Istodobno je dugo zatomljenu strast prema vinarstvu, korijenski vezanu uz obiteljsku tradiciju, 2008. pretvorio u vlastitu vinsku etiketu. Damirovi roditelji otac Gašpar i majka Foška doselili su se pedesetih godina prošlog stoljeća u Rovinj te su uskoro podigli kuću od koje je nastalo današnje impresivno imanje. Gašpar i Foška od početka su se bavili poslom koji su naučili u rodnim selima, a to je maslinarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Uz te djelatnosti počeli su se baviti i iznajmljivanjem soba prvim poslijeratnim turistima, koji su počeli posjećivati Rovinj. Nakon što je mladi Damir preuzeo gospodarstvo, unaprijedio ga, završio višu ekonomsku školu, a supruga Natalina, riječko-istarskih korijena, opatijski Fakultet za menadžment u turizmu. Mladi bračni par prionuo je u kriznim ratnim vremenima podizanju obiteljskog gospodarstva koje je zahvaljujući otkrivanju izvora vode, pogodovalo brzom razvoju proizvodnje povrća i voća.

No Damir nikada nije prestao maštati o vlastitom vinogradu i vinima koja su se ipak dogodila vrlo brzo. Najprije je iskrčio stare vinograde i na mnogo boljim položajima zasadio nove, pretežno od autohtonih sorti grožđa: malvazije istarske, terana i muškata. Autohtonim sortama pridodao je i poznate internacionalne sorte chardonnay, merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc, koje su se pokazale odlične za kupaže s domaćim sortama. Danas vinarija Dobravac raspolaže s 5 ha vinograda, te proizvodi oko 15.000 butelja, a manji dio se, po staroj obiteljskoj tradiciji, proda kao otvoreno vino. Uz vino, obitelj Dobravac ponosna je i na izvrsno ekstradjevičansko maslinovo ulje, mješavinu sedam sorta maslina. Istovremeno su polako razvijali i projekt malog obiteljskog smještaja Villa Dobravac, otvoren 2006. Luksuzni smještajni objekt može primiti četrdesetak gostiju, kojima poslužuju izvrstan doručak s vlastitim voćem i povrćem. A kao dodatak vinskoj priči, godine 2014. otvaraju i wine bar u kojem poslužuju vlastita vina i ostala birana pića. Uz vina poslužuju i ukusne zalogajčiće temeljene na istarskim specijalitetima, ali i na vlastitom voću i povrću. Brigu oko vođenja wine bara povjerili su jednoj od najboljih hrvatskih somelijerki Karin Rupena-Perdec, koja ima bogato iskustvo iza sebe. U wine baru nude se autohtoni suhomesnati istarski proizvodi, suhe kobasice, ombolo, istarski pršut, razni sirevi, a za posebne degustacije uz najavu Karin zna spremiti i cijeli meni.Kako mu vinarstvo nije egzistencijalni imperativ, nego ponajprije zadovoljavanje vlastitih strasti, Damir se potpuno prepustio vlastitoj filozofiji proizvodnje vina, gdje je na prvom mjestu kvaliteta, a ne kvantiteta.

Proizvodim vina kakva osobno volim piti i u kojima uživam, svjestan da su moja vina u Istri drukčija, jednostavno posebna. Smatram da se kroz vino treba iščitavati osobnost i individualnost vinara. Uz ribu s gradela ili iz pećnice odlično ide moćna macerirana malvazija. Za mene je malvazija vino okusa i punoga tijela, manje voćne arome i svježine, a više kompleksnosti i zrelosti. Na Rovinjštini prevladava crvena zemlja blizu mora te taj terroir vinu daje snažnu mineralnost i čini je drukčijom od ostalih istarskih malvazija. Za našu je malvaziju bolje čak i da malo osjeti sušu, jer se onda korijen više trudi pronalaziti vodu, što ga čini žilavijim, pa se osjeti na strukturi vina. Kao što znate, naša vina nose glazbena imena (ideja Massima Brajkovića dobiva mnogo pohvala) pa počinjemo s laganom poletnom svježom malvazijom istarskom koju zovemo Suita. Sljedeće je vino jedno od naših najprodavanijih vina, malvazija istarska Sonata. Nakon Sonate imamo naše posebno vino koje se može svrstati u orange vina, a to je Simfonija. Mješavina malvazije i chardonnaya odležala je nekoliko godina u većim hrastovim bačvama te još barem šest mjeseci u boci prije puštanja na tržište. Od crnih vina imamo dva tipa bordoške kupaže s dodacima lokalnog terana, cuvee Tocata, laganije vino od merlota, terana, cabernet sauvignona i cabernet franca te ozbiljnije, crno vino cuvee Fuga u kojoj dominira teran s manjim dodacima cabernet suvignona i cabernet franca. Ovo vino odležalo je barem dvije godine u barrique bačvicama. Za kraj imamo Allegro, kasnu berbu posušenih bobica od muškata žutoga, koje može biti izvrstan pratitelj širokoj paleti čokoladnih deserata. Uskoro na tržište izlazi i naš pjenušac od malvazije istarske dobiven tradicionalnom metodom vrenja u boci, koji je odležao četiri godine na talogu. Polovicu naše godišnje proizvodnje čini malvazija Sonata, tako da razmatram ideju da u dobrim berbama napravimo i Sonatu Reserva. Za sada sam jako zadovoljan svojim vinima, koja stalno želim usavršavati da bi bila što bolja i da naši potrošači budu zadovoljni.

Kako ima dugogodišnje iskustvo s voćem i povrćem, sa stalnom težnjom proizvodnje što ukusnijeg ploda, Damir u uzgoju grožđa primjenjuje tehnike koje mu donose ukusan grozd. Tajna se krije u kvaliteti lista vinove loze i odnosa lisne mase i ploda. Vinarija Dobravac sa svojim je vinima prisutna ponajviše u Rovinju i okolici, gdje opskrbljuje vrhunske hotele i restorane, a postupno se pojavljuju i u Zagrebu. Damir i Natalina najviše vole kad gosti, boraveći u vili, uživaju u njihovim vinima i kad ih na odlasku ponesu sa sobom. Time je ostvarena i izvozna komponenta njihove proizvodnje.

Kada se gost vile Dobravac opusti na terasi uz čašu hladne Sonate, pruža mu se prekrasan pogled na panoramu Rovinja. Gost i ne sluti da su upravo Gašpar i Foška Dobravac imali istu viziju, dok su prvim gostima rezali pršut i točili tradicionalnu malvaziju koja je bila vrlo slična Damirovoj Simfoniji. Oni tada nisu ni mogli zamisliti da će njihov sin i nevjesta tu viziju dovesti do današnjih visina.

Pročitaj ostale članke iz broja 46, Travanj 2016

Ostala izdanja