Iće i piće

Broj 13, Travanj 2009

rezervirajte...hotel arbiana

Dobrodošlica na rapskoj rivi

Albert Donsky

Fotografije: Damir Fabijanić

Prije 120 godina, 16. svibnja 1889, odlukom gradskog vijeća Raba, krenulo se s uređenjem mjesta i izgradnjom smještajnih kapaciteta, te se taj datum smatra početkom turizma na Rabu. U toj povijesnoj priči važnu ulogu igra hotel nekadašnjeg imena Bristol, sagrađen 1924. tik uz plažu. Mijenjao je imena (Beograd, Riva, Arbiana), a plažu je zamijenila – riva!

Pod naletima zimske velebitske bure u šetnji rapskom rivom možete, na vlastito iznenađenje, otvoriti vrata topla i ugodna ambijenta. Hotel je otvoren!

I ovo je jedna u nizu ispravnih odluka Nade Bernić i Nerea Valencicha, bračnoga para i vlasnika od 2001. Trebalo je punih šest godina papirologije, strpljenja i živaca da projekt zaživi kao hotel s četiri zvjezdice. Kao da im godine ugostiteljskog iskustava u New Yorku, intenzitetom i zahtjevnošću nisu bile dovoljne, nego su se odlučili za novu, hrvatsku priču. I kao što Nereo Valencich kaže: Kad cijeli život provedete u iseljeništvu, a po profesiji ste ugostitelj, dođete u godine kada želite sve to iskustvo, znanje i ideje nekako iskoristiti i realizirati, a ujedno se želite vratiti korijenima. Naposljetku, stvarate nešto sa željom da nađete sebe u tome, da pretočite svoje znanje i iskustvo u nešto što možete doživjeti kao vlastitu kreaciju ili samo kao želju da iskustvo prenesete i ostavite mlađim naraštajima.

Nekadašnja visoka razina rapskog (iako masovnog) turizma naglo je pala u ratnim godinama, neriješeni problemi privatizacije i dokapitalizacije polako su tamnili nekadašnji sjaj. U tom kontekstu iskusni ugostitelji prepoznali su potrebu za malim gradskim hotelom visoke kategorije, ušli u veliku investiciju, spremni i na čekanje povratka pravih gostiju.

Primjerenom adaptacijom i sadržajima hotel dočekuje goste s dvadeset i osam prostranih i svijetlih soba i apartmana, tu su lounge i caffe bar, multifunkcionalna kongresna dvorana te restoran San Marino, sjecište otočne, mediteranske i internacionalne kuhinje. Mjesto na balkonima soba idealno je za pogled na blistavu morsku površinu i otočiće jutrom ili na posljednje zrake sunca na rapskim zvonicima predvečer. Hotel je postao poveznica nekadašnjih slavnih dana austrougarskoga turizma, kada su brojni Austrijanci i Česi pohodili Opatiju, Crikvenicu i Rab, s budućim, u kojima je Arbiana prva lastavica povratka turističkog sjaja.

O gastronomskoj ponudi Nereo Valencich priča: Mali hotel, osim elegantna pokućstva i smještaja, treba i primjerenu gastroponudu. Izvorna starinska rapska jela trebaju se naći na stolu, vrsno pripravljena i servirana. Važno je nuditi i domaću hranu i domaće proizvode. Nažalost, tu još nema dovoljno interesa da se posade rapske rajčice, krumpiri... Zapazio sam neke početne poticaje, ali to je još daleko od onoga što bi Rab trebao napraviti da opskrbljuje hotele i restorane ekološki zdravom domaćom hranom, kao što je slučaj u Istri. Time bi cijeli otok dobio dodatnu prepoznatljivost kao brend i u budućnosti.

Mnogo pozornosti pridajemo kuhinji pa smo glavnog kuhara Damira Debelića poslali na šestomjesečnu specijalizaciju u naš njujorški restoran Terrace in the Sky.

Starogradska jezgra zaslužuje cjelogodišnje posjete turista. Ovdje se ima što vidjeti, a može se naći i mir cijele godine, a ne samo sunce i more ljeti. Za odmak od svakodnevnih stresova i opuštanje Rab je idealan. Ima mnogo mogućnosti turističke ponude izvan sezone. Odluku da budemo otvoreni cijele godine donio sam i zato što mogu nadzirati troškove jer je to ipak manji objekt na odličnoj lokaciji. Mislim da treba ustrajati, znam da će prvih nekoliko godina biti teško, ali ako i drugi budu otvoreni i budu pružali sadržaj i usluge turistima i zimi, vjerujem da će to u konačnici biti uspjeh. Zajedno smo jači i kao magnet za goste da dođu na Rab. Ipak je to otok i treba prebroditi kilometre i trajekt u dolasku, ali se isplati.

Uz četiri prepoznatljiva rapska zvonika hotel Arbiana (p)ostaje razarač malodušnosti na punti rapske rive, obećavajući bolje dane rapskoga turizma. Kao što je u davna vremena Rabljanin Marin (poslije sv. Marin) osnovao grad-državicu San Marino, valja se nadati da će primjer hotela Arbiana potaknuti zajedničku viziju i vratiti sjaj rapskom turizmu.

Hotel Arbiana

Obala Petra Krešimira IV. 12

51280 Rab

(051) 725 563

www.arbianahotel.com

Filet arbuna s rapskim grahom (zelenčićem) i prvim divljim šparogama

arbun 40 g
grah (zelenčić) 50 g
mladi krumpir 30 g
šparoge 50 g
sol , papar
maslinovo ulje 3 ml
umak od šparoga
šparoge 50 g
maslac 30 g
temeljac od šparoga 50 ml
maslinovo ulje 10 ml
  1. Arbuna filetiramo, izvadimo mu preostale kosti, posolimo, popaprimo, te ga pečemo na zagrijanoj tavi uz dodatak maslinova ulja.
  2. Grah operemo u trima vodama i kuhamo ga oko 25 min u zasoljenoj vodi. U polukuhani grah dodamo mladi krumpir rezan na kockice.
  3. Kuhani i ocijeđeni grah i krumpir sjedinimo s prethodno blanširanim vrhovima šparoge, sve skupa začinimo na zagrijanoj tavi uz dodatak maslinova ulja, soli i papra.
  4. Pripremljeni prilog stavimo u kalup (dimenzija po želji), na njega položimo pečene filete ribe i prelijemo umakom od šparoga.
  5. Blanširamo meso šparoga miksamo pri najvećoj brzini u mikseru (blender), postupno dodamo maslac, maslinovo ulje te miksamo dok ne dobijemo pjenasti zeleni umak.

Pročitaj ostale članke iz broja 13, Travanj 2009

Ostala izdanja