Iće i piće

Broj 6, Veljača 2008

vino i... portret vinara

Gianfranco Kozlović

Josipa Andrijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Osobna karta podruma

Počeci

Početkom 90-ih, skromna obiteljska proizvodnja i tradicija potaknule su Gianfranca Kozlovića da se odvaži i krene putem vina te s vremenom bude priznat kao jedan od začetnika istarske vinske revolucije. Utjecaj Italije i goriških brda na tehnologiju i stil koji će njegovati nedvojben je. Prvi u Istri uvodi hladnu fermentaciju, a 1993. i 1994. prve su berbe komercijalnoga značaja. No, povijesni trenutak za razvoj Istre kao vinogradarske i vinske regije odigrao se tek nekoliko godina poslije, 1997, kada je Malvazija Kozlović na sajmu Vinovita proglašena najboljim bijelim vinom u Hrvatskoj. U godinama što slijede važnost vina Kozlović, na vinskoj karti Hrvatske, u stalnu je porastu.

Vinogradi

Sve je počelo na tri hektara obiteljskih vinograda, a danas obrađuju sedamnaest. U planu je i širenje površina. Ukupni se teritorij može podijeliti u dvije mikrozone. Brežuljkasti dio podno Buja s položajima Santa Lucia i Contarini posebno je pogodan za uzgoj malvazije, a u dolini Momjana zasađeni su vinogradi s malvazijom, muškatom momjanskim, muškatom ružom i teranom. Za prihranu vinograda rabe se samo organska gnojiva, a kemijska zaštitna sredstva svedena su na potrebni minimum.

Sortiment

U vinariji Kozlović osobito se ponose autohtonim sortama i vjeruju kako dio uspjeha duguju i sreći jer njihova najzastupljenija sorta, malvazija, istodobno je sinonim za istarsko vino. To se podudara i sa svjetskim trendom valorizacije malih regionalnih i autohtonih sorti grožđa. Dakle, uz 60 posto malvazije tu je i 20 posto muškata momjanskog, iznimno aromatične sorte iz koje se dobivaju bogata, desertna vina. Ostatak postotka ispunjavaju teran, muškat ruža i crni pinot.

Podrum, tehnologija, vina

Kada su 1997. započeli s gradnjom novoga - za ono doba tehnološki vrhunski opremljena -podruma s kapacitetom od 70 – 80.000 butelja, nisu ni sanjali da će za nekoliko godina opet biti tijesno. Danas je kapacitet proširen na 100.000 butelja, a započela je i gradnja novoga, većeg podruma. Vino nije proizvod, ono je autorsko djelo – krilatica je Franka Kozlovića, a ta se filozofija itekako osjeća u posljednje dvije berbe. Vina više nisu samo izglačana, aromatična i pitka, u njima se osjeća i dubina te ruka proizvođača, a sortnost je i dalje izražena. Budućnost se pak nazire u strožoj selekciji grožđa, uporabi maceracije i sve koncentriranijim vinima. Ovisno o tipu vina u proizvodnji se rabi kombinacija inoksa i barrique-bačvi od hrasta ili istarskoga bagrema.

Etiketa

Neobična etiketa rodila se iz želje da se grafički prikaže sunce, zemlja, trud, rad, tradicija, ljubav i strast nepoznatoga mladog vinara s vizijom. Sa stare obiteljske fotografije preuzeta su dva prijatelja što nazdravljaju životu i simboliziraju smisao uživanja u vinu, druženju i pozitivnu energiju koju vino mora širiti. Etiketa je s vremenom doživjela lifting, ali osnovni su oblik i logo zadržani.

Obiteljsko gospodarstvo

Vinska kuća Kozlović danas broji sedam stalno zaposlenih i nekoliko povremenih suradnika, ali i dalje je sve u krugu obitelji. I vizija budućnosti familijarno je obojena - kao prošireno obiteljsko gospodarstvo. Supruga Antonella ima ključnu ulogu u komercijali i financijama, ali svi složno sudjeluju u najrazličitijim fazama proizvodnje.

Filozofija

Filozofija Kozlović sadržana je u povijesti obitelji koja je znala ostati udružena radeći na zajedničkom cilju - njegujući vrijednosti rada, truda, ozbiljnosti i sposobnosti. Vino je plod loze, podneblja i autora. Svaki čovjek, stručnjak ili potpuni laik, ima apsolutno pravo uživati u najboljoj mogućoj varijanti stapanja tih triju elemenata. Vino mora ostaviti dojam, čovjek mora osjetiti toplinu poruke koju to djelo nosi, ljepotu boja, okusa i mirisa koji su neponovljivi i koje jedino priroda može stvoriti.

Budućnost

Novi vinogradi - stare sorte. Gradnja novoga podruma donosi i bolje uvijete proizvodnje te, vjeruju, i bolja, kvalitetnija vina, koja će pratiti svjetske trendove na tržištu. S povećanjem proizvodnje planira se povećati i izvoz, a ulazak u EU već se sada priprema. Rada i truda ne nedostaje, bude li sreće, bit će i noviteta.

Vinarija Kozlović

Vale 78, Momjan

52460 Buje

(052) 779 177

www.kozlovic.hr

Pročitaj ostale članke iz broja 6, Veljača 2008

Ostala izdanja