Iće i piće

Broj 9, Srpanj 2008

rezervirajte… DP i Zeleni kut

I rijeka zna tajnu zavođenja

Dubravko Jagatić

Fotografije: Damir Fabijanić

Kažu da je Mrežnica melem za oči i hrana za dušu. I, uistinu, iskrenom svježinom i nedirnutom prirodom osvojit će vas na prvi pogled. Istodobno, osim simbolične hrane za oči i dušu Mrežnica može pružiti i vrlo konkretan obrok jer somovi, štuke, šarani ili grgeči gotovo da sami uskaču u tanjur.

Nekoć, kad se Hrvatska još nije toliko ponosila odličnom cestovnom povezanošću kopna i mora, promet se kretao jednom starom cestom. Od unutrašnjosti prema Jadranu. Cestom koja je otkrivala nedirnutu prirodu, ali i kutke s restoranima i vlasnicima koji su tu istu prirodu ukrotili ili su u skladu s njom odlučili živjeti i njezino bogatstvo dijeliti s brojnim znatiželjnicima koji bi, na putu do konačnog odredišta, zastali i predahnuli.

Samo sat vožnje od Zagreba, a šest kilometara od Duge Rese, na stotinjak metara od Mrežnice i tik uz staru cestu smjestio se Restoran DP. Obitelj Vukmanić znalački je, 1992, ušla u ugostiteljstvo jer stara im je cesta omogućila da zbog goleme potražnje jela iznose kao na traci, ne pazeći odveć na gastronomsku ponudu. I onda se jednog dana otvorila autocesta prema Jadranu, a promet se znatno smanjio. No, suprotno očekivanom, svih dvadeset zaposlenika zadržalo je posao, stari se restoran proširio, a supružnici Dalibor i Ivana Vukmanić uz Mrežnicu su sagradili još jedan objekt i nazvali ga Mrežnička kuća. O koliko je pametnu ulaganju riječ govori podatak da je drvena kuća vikendom rezervirana do kraja listopada.

Restoran DP pak prima 240 ljudi u dvije odvojene sale, što nerijetko iznajmljuju za razne seminare. Ukupno imaju devet soba i mogu ugostiti 28 ljudi, a s otvaranjem agencije za organizaciju raftinga i kanuinga te catering omogućili su gostima pregršt zabave. No, na prvom je mjestu ipak gastronomska ponuda. Ponosna na certifikat HACCP ISO 22000, obitelj Vukmanić nudi vrhunsku divljač, među kojima su gosti odmah zavoljeli srneći but s umakom od povrća, ali i pršut od jelena ili vepra te kobasice od jelena. Mnogi neće odoljeti ni žabama ili gljivama, po kojima je kraj poznat, pa tijekom cijele godine možete uživati u gustim juhama, varivu ili rižotu, a oni željni nečeg konkretnijeg sigurno će naručiti sočan biftek ili lungić s raznim umacima od vrganja, bukovača ili lisičarki. Ipak, naglasak je na slatkovodnoj ribi, kojom Mrežnica obiluje. I dok se pastrva (koje zbog odveć mirne prirode u Mrežnici nema) uzgaja u bazenima, štuka, šaran, linjak i grgeč svakodnevno se znaju naći na jelovniku. Šaran pod pekom, štuka u kukuruznim pahuljicama s povrćem, grgeč sa žara s umakom od bučina ulja i maslaca, ali i dimljena riba te domaći kavijar, što nabavljaju od lokalnih proizvođača. Vinom se opskrbljuju kod lokalnog vinara Zdenka Vrbaneka pazeći da istodobno mogu ponuditi pedesetak i više butelja najpoznatijih hrvatskih vinara. Peku kruh, rade tijesto i vrhunske njoke i ne libe se maštu iskoristiti za poboljšanje gastronomske ponude, za što je najzaslužnija Ivana Vukmanić, glavna kuharica s vrhunskom reputacijom i nizom nagrada.

Teče jedan slap

I dok Vukmanići broje prvih šesnaest godina, obitelj Puškarić ponosi se tradicijom dugom 41 godinu. Tih davnih dana krenuli su s malim kafićem, da bi s vremenom nadograđivali i pretvorili se u jedan od najpoznatijih restorana na potezu od Zvečaja do Duge Rese. Smjestili su se na lijevoj obali Mrežnice, uz prekrasan slap što privlači poglede s terase restorana. Zahvaljujući tradiciji, prirodi i, jasno, rijeci - restoran Zeleni kut, koji mnogi zagrebački gosti jednostavno nazivaju Kod Puškarića, tijekom godine često prima strance što dolaze na rafting i ovdje odsjedaju po tjedan dana. Naime, kako se restoran širio, tako su vlasnici sagradili i četrnaest soba. Dakako, jedan od važnijih razloga zašto se njihovi gosti vraćaju čak i iz daleke Britanije jest jelovnik glavnog kuhara Gorana Biršića, koji se osmišljava uz nadzor danas umirovljene, ali svakodnevno prisutne gospođe Puškarić. Uz tradicionalnu mesnu ponudu, Zeleni kut nudi i vegetarijansku kuhinju, ali s posebnim zadovoljstvom ističu šarana u slanini na žaru uz dodatak domaćega povrća kao i ostalu slatkovodnu ribu iz Mrežnice.

Ukoliko niste za sportske aktivnosti, kojih ne nedostaje u ponudi obitelji Puškarić (odbojka na pijesku, biciklističke staze, orijentacija u prirodi, gađanje letećih meta…) i baš biste iskušali neki lokalni alkoholni napitak, ponudit će vas domaćim aperitivom - crvenom rakijom od plavih šljiva. I neće vam biti žao!

Restoran DP

Donji Zvečaj 41

47261 Zvečaj

(047) 819 100

www.restoran-dp.com

Restoran Zeleni kut

Zvečaj 109

47261 Zvečaj

(047) 866 100

www.zeleni-kut-puskaric.hr

Štuka u kukuruznim pahuljicama s povrćem i emulzijom od kopra

filet štuke 400 g
kukuruzno brašno i kuk. pahuljice 100 g
jaja 2
povrće
maslac 80 g
kopar
češnjak
sol, bijeli papar
limun
za 2 osobe
  1. Štuku marinirajte solju i bijelim paprom, uvaljajte u mješavinu kukuruznoga brašna i pahuljica pa u jaje i opet u brašno. Ispecite u ulju.
  2. Povrće sjeckano na kockice skuhajte na pari i poslužite uz pečenu štuku. Sve nakapajte emulzijom od maslaca, sjeckanoga kopra, češnjaka i limunova soka. (Restoran DP)

Pročitaj ostale članke iz broja 9, Srpanj 2008

Ostala izdanja