Iće i piće

Broj 2, Svibanj 2007

tradicijska kuhinja: Kavarski panin

Kavarski panin

Pino Kuhar, kuhar iz sela kuhari

Fotografije: Damir Fabijanić

Rudari u površinskom kopu nosili su marendu i bocu vina u torbi, a jamskima je obrok određivao format džepa na radnom odijelu.

Kava, na labinskom dijalektu kova, istarski je naziv za rudnik, točnije rudničku jamu.

Što spaja rudarstvo s kuharstvom? Aspekt energetske vrijednosti namirnica, točnije malog smotuljka hrane u masnom trgovačkom papiru. Činile su ga dvije jednako velike kriške kruha, precizno oblikovane prema veličini džepa rudarske jakne i nadjevene slaninom, čvarcima, ponekad kuhanim ili pečenim mesom, a najčešće kajganom. Takav kavarski panin nosili su rudari u dubinu jame za marendu odnosno užinu.

Osnova panina je prepolovljen, još topao komad kruha ispod čripnje (peke). Od najveće plohe polovice kruha odreže se i prepolovi kriška debljine od dva do tri centimetara. Nadjev sa šparogama spremao se od dvadesetak grama suhe slanine narezane na kockice i rastopljene u tavici. Njima se dodalo oko pedeset grama šparoga lomljenih na centimetar dužine. Kada bi šparoge bile zgotovljene, dodavala su se tri prethodno izlupana i blago posoljena jaja. Takvom toplom, bujnom, polutvrdom kajganom nadjenuo bi se panin, lagano pritisnuo i umatao u čistu kuhinjsku krpu kako bi se ohladio. Ohlađeni panin spremao se u masni papir koji se učvršćivao sa četiri kolutića gume (lastika) izrezane iz zračnice bicikla.

Kavarski panin rezan na kockice izuzetan je kanape zalogaj prikladan za koktele i razne domjenke, čak i na vinskim degustacijama.

Pročitaj ostale članke iz broja 2, Svibanj 2007

Ostala izdanja