Iće i piće

Broj 15, Listopad 2009

rezervirajte...hotel valamar lacroma resort

Mjesto koje ne vole samo 007 i Julian Rachlin

Ines Santrić

Fotografije: Damir Fabijanić

Ovogodišnjim vrhunski izvedenim domjenkom nakon koncerta Juliana Rachlina u Revelinu dirigirao je Josip Sedić, voditelj kuhinje restorana Langusto Fine Dining hotela Valamar Lacroma Resort. Orkestrom od pedesetak kuhara, publika je bila oduševljena.

Arhitekt Boris Podrecca dobio je nimalo laganu zadaću da nekadašnji socijalistički koncipiran hotel koji je, kako kaže, bio projektiran u tada pomodnom stilu na kile i koji je kao s Marsa pao na Babin kuk, transformira i reanimira te da istakne potencijale ambijenta u kojem se nalazi.

Projekt je započeo 2005. Dvije godine trajalo je projektiranje i osmišljavanje koncepta, dvije se godine gradilo i ovog ljeta novi je hotel otvorio vrata. Arhitektura kamena i novonastale kristalne forme imaju ishodište u arhitekturi dubrovačkih zidina, a sivi krov uspomena je iz dubrovačke tradicije prije nego što ju je zahvatila (po Podreccinim riječima) pošast crvenih krovova. Vrtovi, giardini prepuni su autohtonoga bilja s kolonama i mostićima i također su oda dubrovačkom art de vivre.

Osnovna je ideja projekta međuigra muškog i ženskog principa, gdje se masculinum odražava u koncepciji tri prsta koja teže prema moru, a aluminijski profili koji poput trepavica oka zatvaraju lođe simboliziraju nježnost i femininum.
U prvom dijelu, kako kaže arhitekt Podrecca, prvom prstu, smješten je kongresni centar. Na 900 m2, za tisuću ljudi, to je najveća hotelska kongresna dvorana u nas, što će Dubrovnik zasigurno učiniti i iznimnim kongresnim odredištem.

Langusto: važno je zvati se jastog

Drugi je, središnji, prst gastroraj, gdje ćete u restoranu Lacroma uživati u specijalitetima mediteranske i međunarodne kuhinje, gdje se jela pripremaju od svježih sezonskih namirnica, ali gdje se nude i autohtona jela odredišta i krajeva gdje Valamar posluje. Kako kaže Thomas Kurwan, F&B manager grupacije Valamar, želja im je nadmašiti očekivanja gostiju u realizaciji kulinarskih umijeća; neprestano ocjenjuju svoju sposobnost i izvedbu kako bi iskazali trajnu želju za kvalitetom, kako u hrani, tako i ostalim uslugama.

U Langusto Fine Diningu vaše će nepce biti iznimno maženo, uvjerava voditelj kuhinje Langusto Fine Dininga, mlad ali već iskusan kuhar Josip Sedić, koji nam je potvrdio da je istinita latinska poslovica Nomen est omen. Naime, restoran Langusto, čiji se jelovnik pretežito zasniva na ribi, kao udarnu namirnicu nudi jastoga. U dva susjedna velebna, oku (i mašti) posjetioca dostupna, bazena skladnim suživotom žive jastozi iz Novog svijeta, koji stižu zrakoplovom iz američke države Maine (iz te države dolaze najcjenjeniji jastozi, zapravo hlapovi, na svijetu) i jadranski jastozi s Lastova. Hlapovi s drugog kontinenta putuju u posebnim kutijama dva do tri dana i zasad je Josip jedini u Hrvatskoj koji ima povlasticu spravljanja delicija s tom iznimnom namirnicom.

Kaže da iako postoji razlika u boji i čvrstoći mesa između našeg i oceanskog raka (meso našega svjetlije je i mekše), tijekom pripreme ponašaju se jednako. Osnovna krilatica pri pripremi izrazito je poštivanje namirnice, da se kuharskim tehnikama iz nje izvuče najbolje. To je princip kojega se pridržavaju i u pripremi ribe, koju nabavljaju s koće šjor Dinka – on sam navraća svakodnevno oko deset sati uvečer – a i povrće nabavljaju svakoga jutra na tržnici u Gružu. Tamo Josipa, koji ide u nabavu ranom zorom, već čekaju najmanje tikvice, mirisni pomadori, balančane, svježi bosiljak, kadulja, origano...

Kuhinja restorana doista je dojmljivo opskrbljena vrhunskom gastroopremom, što omogućava kreiranje i najzahtjevnijih recepata. Tu je 14 toplo-hladnih kolica Blanco, Alto Shaam (koji vrijedi do 30 tisuća eura, uređaj u kojem se čuva i održava kruh.

Šećer iliti spa na kraju

Treći prst oaza je šuma vode, tj. unutrašnji i vanjski wellness i spa-kompleks. Na površini od 950 m2 (!) nalazi se ama baš sve da nikad ne poželite otići iz Valamar Lacroma Resorta: saune, fitness, sobe za opuštanje, prostorije za masaže kao iz 1001 noći, vodeni kreveti, unutarnji i vanjski bazen...

Stoga vjerojatno ne čudi da je i Sir James Bond odlučio dio odmora provesti ovdje.

Valamar Lacroma Dubrovnik Hotel

Iva Dulčića 34

20000 Dubrovnik

(020) 449 100

www.valamar.com

Pralina od bijele čokolade i pistacija

čokolada sa 70% kakaa 200 g
pistacije 100 g
bijela čokolada 250 g
vrhnje za šlag
  1. Vrhnje ugrijte do 90 °C (prije nego proključa). Maknite s vatre i u to ugrijano vrhnje stavite čokoladu. Poklopite na 3 min. Pjenjačom razradite smjesu da bude čvrsta.
  2. Prije nego što se smjesa stegne umiješajte sitno kosane pistacije. Stavite u hladnjak da odstoji 1 sat. Kad se smjesa ohladi, oblikujte loptice težine 18 g. Stavite ih u zamrzivač da se stegnu, a za to vrijeme pripremite bijelu čokoladu na pari.
  3. Bijela čokolada topi se na 45–50 °C. Maknite je s pare i hladite uz neprekidno miješanje do 25 °C. Zatim je ponovno vratite na paru i zagrijte na temperaturu 27 °C. Nakratko maknite sa strane. Opet vratite na paru i zagrijte na 29 °C. Smjesa je spremna.
  4. U bijelu čokoladu umočite čokoladnu lopticu koju ste prethodno nabili na vrh štapića za ražnjić. Pospite je sitno kosanim pistacijama i ostavite u hladnjaku da se stisne.

Pročitaj ostale članke iz broja 15, Listopad 2009

Ostala izdanja