Iće i piće

Broj 11, Prosinac 2008

rezervirajte… stara kapela

Prošlost u sadašnjosti

Josipa Andrijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Vjerujete li da bajke postoje samo u dječjim slikovnicama, zaputite se u Slavoniju. Negdje na granici Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, među obroncima Požeške gore, vijugavi će vas puteljak dovesti na mjesto gdje bajka postaje stvarnost. Ekološko-etnološko selo Stara Kapela uistinu je čaroban spoj slika, mirisa i okusa…

Vođen ljubavlju prema zavičaju i mjestu gdje su živjeli njegovi preci dr. Antun Tucić zajedno s obitelji odlučio je obnoviti obiteljsko nasljeđe i baviti se seoskim turizmom, onako, za dušu. Star i neugledan štagalj vrijedne su ruke pretvorile u prekrasno zdanje koje je otvorilo vrata za one što, barem na trenutak, žele zakoračiti u davnu prošlost. No zaraza se ubrzo proširila i tu više nije bilo lijeka. Na posve nov i poseban način stanovnici Stare Kapele i ljubitelji tradicije odlučili su malom, zapuštenom selu koje broji samo sedamnaest stanovnika udahnuti nov život.

Skupina istomišljenika 2005. osnovala je udrugu Eko-etno selo Stara Kapela, koja danas broji pedesetak članova, pa su preostalih trinaest napuštenih imanja kupili ljudi s istim ciljem, uglavnom akademski obrazovani građani, slikari, kipari iz Zagreba, Njemačke, Švicarske…i svi zajedno krenuli u obnovu poštujući tradiciju i koristeći se isključivo tradicionalnim materijalom. Ipak, dašak modernoga vidljiv je u raznobojnim fasadama što tom bajkovitom seocetu daju još neobičniji izgled. Uz potporu mjerodavnih ustanova u tijeku je obnova svih ograda u selu i postavljanje izvornih drvenih plotova, a poseban ugođaj daje javna rasvjeta napravljena od starih hrastovih greda i petrolejskih fenjera, ukrašena cvijećem i drvenim pločama sa stihovima poznatih hrvatskih pjesnika koji zbore o selu i Slavoniji. U kratku vremenu članovi udruge prikupili su i obilje etnološke građe – autentične stolove, stolce, ormare, škrinje, stare tkanine, narodne nošnje i ostale predmete što su u prošlosti bili dio slavonske svakodnevice. Ukratko, zakoračite li u neku od kuća, osjećat ćete se kao da ste se iznenada vratili u prošlost, pa ne čudi da je u planu i izgradnja etnografskoga muzeja. Obnovljene su dvije krečane u kojima će se kreč proizvoditi po starinski, pečenjem kamena, a započeo je i projekt Ulice starih zanata, gdje će za znatiželjnike biti organizirane razne radionice. Vrijedni će Slavonci tako otkrivati tajne tkanja na originalnim tkalačkim stanovima, a u planu su radionice grnčarije, lončarenja, bačvarenja te gastroradionice u kojima će moći uživati svi koji žele naučiti pripravljati tradicionalna i tom kraju svojstvena jela, skuhati pravi, domaći pekmez, ispeći kruh, a za ljubitelje dobre kapljice kotlovi za pečenje rakije već su spremni.

Za što ugodniji odmor u tom malom ekorezervatu uređeno je trinaest kilometara pješačko-biciklističkih staza kojima ćete doći do obližnjih proplanaka i brežuljaka, a predahnuti možete na nekom od šest odmorišta. Svako od njih nazvano je po likovima i dogodovštinama vezanim uz selo pa se možete odlučiti između Brda pijane Marije ili Bab’ Evine krčevine. Na četiri mjesta izgrađene su i replike starih čardaka, s kojih se pruža lijep pogled. Za ljubitelje biljnoga svijeta na stazama su hrvatskim i latinskim nazivom označene mnoge biljne vrste, a tu su i fotografije jestivih i nejestivih gljiva te ptica i divljači svojstvenih za taj kraj. Po dogovoru, u selu će vas dočekati konji i kočije, a do dugo u noć svirat će vam tamburaši. Jasno, sve to ne može bez dobre hrane.

Šunke, kuleni, kobase…

Imanje Tucina kuća sastoji se od dvije zgrade i ima dva apartmana, veliko dvorište s voćnjakom, vanjskom krušnom peći te sjenicom za ugodan popodnevni odmor. Mali vrt s ekološki uzgojenim povrćem na raspolaganju je onima što žele sami pripremati jela, a na pitanje o trenutnoj gastroponudi Antun s ponosom nabraja delicije koje, uz obveznu najavu, u restoranskom dijelu kuće nude gostima.

Posebno rađeni trganci, tarana, vrlo ukusna starokapelačka mesna štruca, odrezak slavonskih lola, piletina u vinu, kruh iz krušne peći samo su dio raskošne ponude. U pušnici u sklopu imanja već se suše nezaobilazni sastojci bogate slavonske trpeze: šunke, kuleni i kobase. Bez toga, kaže Antun, u ovom se kraju ne može ni početi ni završiti objed. Po pitanju vina, s obzirom da njihov kraj nikada nije bio poznat po vinogradarstvu, nisu trebali poći daleko, tek dvadesetak kilometara do obližnjega Kutjevačkog vinogorja i podruma Krauthaker. Domaće rakije i degustacije kulena uskoro će se nuditi i kod susjeda u kušaonici koja se tek uređuje, a u planu je i projekt restorana Slavonska kuća. U maloj drvenoj kućici, Suvenirnici bake Kate, inače carstvu Antunove supruge Marije, možete kupiti razne rukotvorine, pekmeze, umjetničke slike i predmete, a slikarska galerija čeka kraj radova. U skoroj budućnosti, kad se izgradi započeto, nadaju se da će u selu moći smjestiti pedesetak gostiju.

Brojni gosti iz domovine i inozemstva prepoznali su iskonsku ljepotu kraja i iznimnu gostoljubivost domaćina, pa ih neka posebna čarolija trajno veže i uvijek nanovo poziva u posjet. U miru i tišini, gdje mobiteli i ostala čuda elektronike nemaju signala, uz autentičnu gastronomsku ponudu, ovo mjesto kao da je otrgnuto iz stranica odavno zaboravljene priče, priče koju jednostavno treba doživjeti.

Eko-etno selo Stara Kapela

35410 Stara Kapela

(035) 384 363, 098 467 878

www.stara-kapela.hr

Tarana

tijesto
glatko brašno 500 g
jaja 2
umak
slanina 200 g
vrhnje za kuhanje 500 ml
goveđa kocka 1
sol, papar
ukras
rajčice 2
peršin
za 6 osoba
  1. Od brašna i jaja zamijesite tvrdo tijesto. Tijesto naribajte krupnim ribežom i ostavite da se suši (najbolje je pripremiti dan prije). Tijesto kuhajte u slanoj vodi 10 min. Ocijedite ga i isplahnite hladnom vodom.
  2. Za pripremu umaka slaninu izrežite na sitne kockice i zatim popržite. Dodajte vrhnje za kuhanje, goveđu kocku. Posolite i popaprite po želji. U umak dodajte kuhano tijesto i dobro promiješajte. Stavite na tanjure po jednu okruglu šefrenku tako da ostane okrugao oblik. Servirajte toplo na topli tanjur.
  3. Pospite rajčicom izrezanom na kockice (samo mesnati dio) i sitno sjeckanim peršinom za ukras.

Pročitaj ostale članke iz broja 11, Prosinac 2008

Ostala izdanja