Iće i piće

Broj 7, Travanj 2008

rezervirajte: restoran apetit

Restoran koji otvara apetit

Josipa Andrijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Proljeće je vrijeme kada svakako valja navratiti u Apetit jer zazelenjene krošnje što spajaju Jurjevsku i Cmrok stvaraju poseban ugođaj.

No, krenimo redom. Prije nekoliko godina taj austrijsko-hrvatski par u Marini kod Trogira vodio je restoran Šešula. Izniman uspjeh i brojni gladni zagrebački gosti potaknuli su ih da razmisle i o gastronomskom hramu na kontinentalnoj adresi. Uostalom, Zagreb je bliži Beču, gdje se Christian proslavio u Cantinetti Antinori. Od ideje do realizacije nije prošlo dugo vremena, a prostor u sklopu teniskoga centra obitelji Majoli učinio im se baš po njihovoj mjeri. A mjera je bila ležeran i opušten prostor, poput francuskih bistroa, ali sa svjetskom kuhinjom. Te osnovne smjernice upotpunjene su i jednostavno postavljenim stolovima što zrače elegancijom, romantikom i odišu minimalizmom. Uostalom, ništa ne smije skretati pozornost od jelovnika koji je podijeljen na početak, intermezzo, juhe, najljepši trenutak i pratnju. To je osnovna koncepcija unutar koje se krije pet-šest predjela, dvije juhe, tri riblja i tri mesna jela te nekoliko posebnih i originalnih slastica. U ponudi su i dva do tri dnevna jela zasnovana na sezonskom povrću, otkriva Sanja tajne koje Christian i ona pomno osmišljavaju svaka dva do tri mjeseca.

Izgubljen u prijevodu

Uz pomoć raspoložene ekipe ovdje se stvara maštovita, zabavna, ali poštena kuhinja. Iako sastojke za gotovo sva jela možete pronaći i sami, način na koji su pripremljeni vrijedni su dolaska i potrošena novca. Glavnu riječ ima Sanja jer, iako se trudi, Christian se katkad nađe izgubljen u bogatstvu hrvatskog jezika pa ne čudi što hrvatsko-njemački rječnik u maloj biblioteci kod ulaza, ispunjenoj raznim kuharicama te knjigama o hrani i vinu, zauzima posebno mjesto. No, da glavni kuhar ipak razumije više nego što voli priznati, dokazuje i neprestano poticanje Sanje da kaže i ono što se nije odmah sjetila. Otkrili smo tako i da su se određena jela izborila za stalno, cjelogodišnje mjesto na inače sezonskom jelovniku. Zbog iznimne potražnje, teleća jetrica na venecijanski način s palentom s gorgonzolom te filet tune na kremi od krumpira i hrena uvijek su u ponudi. Zanimljivo je kako neka jela postanu vaš zaštitni znak, a da o tome niste posebno razmišljali, čudi se Sanja vječnoj ugostiteljskoj zagonetki, dok Christian koristi trenutak da nam pokaže i iznimno bogatu vinsku kartu ispunjenu šampanjcima, hrvatskim i najpoznatijim svjetskim vinima. Njih je u Apetitu moguće popiti na čaše, čime su ispunili i zamisao da su dobrodošli svi koji žele ukusan i svjež obrok, Christian ga naziva internacionalno-mediteranskim, zaokružiti čašom dobra vina. O ljubavi prema vinu svjedoči i gotovo umjetnička instalacija ispred toaleta što sadrži sanduke, boce, vinske časopise i čepove ispijenih boca.

Naravno, lokacija i svojedobna novost na gastronomskoj karti Zagreba pokušale su od Apetita učiniti još jedan u nizu trendovskih mjesta s mladom - Cabalieri se šale Sex in the City - publikom, ali pobijedila je kvaliteta i jednostavan pristup. Zvuči li vam to pomalo dosadnjikavo, ne nasjedajte jer ovdje ćete uvijek vidjeti barem jednu osobu s naslovnice ili unutrašnjosti kakva časopisa da uživa u ručku ili večeri. Radnim danima najviše je poslovnih ručkova, večere su obično rezervirane za parove i ženska društva(!), a sve više obitelji dolazi i na nedjeljni objed, koji završava kriškom već glasovite torte Čokoladni san by Sanja.

Bistro Apetit

Jurjevska 65 a

10000 Zagreb

(01) 4677 335

www.bistroapetit.com

Janjeći kare s dvjema vrstama šparoga

janjeći kare 2
riža 100 g
luk 10 g
bijelo vino 100 ml
zelene šparoge 200 g
bijele šparoge 4
parmezan 50 g
maslac 50 g
sol, papar
  1. Luk narežite na kockice i zapecite na maslacu. Dodajte rižu i pirjajte dok ne zastakli, potom sve zalijte bijelim vinom i ubacite zelene oguljene šparoge, narezane na kolutiće. Primiješajte malo vode, a kad je riža skuhana, dodajte parmezan, maslac te prema potrebi posolite i popaprite.
  2. Četiri u slanoj vodi prokuhane i panirane bijele šparoge ispržite na ulju i posolite.
  3. Janjeći kare ispecite na tavi s malo maslaca i ulja.
  4. Na tanjur rasporedite rižoto, na njega stavite kare, a na vrh panirane šparoge.

Pročitaj ostale članke iz broja 7, Travanj 2008

Ostala izdanja