Iće i piće

Broj 32, Listopad 2012

slastice svijeta by tea

Sladoled

Tea Mamut

Fotografije: Damir Fabijanić

Teško je točno pratiti evoluciju sladoleda, ali najraniji dokaz ipak potječe iz Kine. U 16. stoljeću pojavljuje se u Italiji, u 17. u Francuskoj i Španjolskoj, u 18. u Americi, a tek u 19. stoljeću zahvaljujući razvoju tehnologije postaje sličan današnjem. U samu početku sladoled je hrana za plemstvo, u vremenu bez zamrzivača bio je rijetka i skupa poslastica.

Rimski je car u 2. stoljeću prije Krista zapovjedio da mu donesu snijega s planina i pomiješao ga s voćem, medom, vinom… Arapi su pak bili vjerojatno prvi koji su se počeli koristiti mlijekom u proizvodnji sladoleda. Zaslađivali su ga šećerom radije nego voćnim sokovima i već u 10. stoljeću proširio se njihovim gradovima. U proizvodnji su se koristili mlijekom ili vrhnjem, često jogurtom, pa smjesi dodavali rakiju od ruža, sušeno voće ili orašaste plodove.

Godine 1744. pojam sladoleda prvi se put u Americi spominje u pisanom obliku. Veliki obožavatelji te ledene poslastice bili su George Washington i Thomas Jefferson, koji je postao diplomat u Francuskoj i toliko zavolio vaniliju da ju je najvjerojatnije on donio u Ameriku. I danas je najprodavaniji sladoled s okusom vanilije.

Veliki korak u proizvodnji dogodio se sto godina poslije, kada je Nancy Johnson izumila spravu za kućnu proizvodnju sladoleda i prodala patent za 200 dolara. U ono vrijeme bio je to velik novac, ali izumiteljica očigledno nije bila svjesna veličine svoga izuma.

Sorbet od čokolade i đumbira

voda 554 g
šećer 200 g
kakao 76 g
sol 1 g
čokolada sa 70% kakaa 170 g
đumbir, sitno isjeckan 50 g
  1. Zakuhajte 139 g vode s đumbirom, poklopite i pustite da odstoji pola sata.
  2. Pomiješajte 415 g vode, šećer, sol i kakao. Pustite da proključa.
  3. Rastopite čokoladu.
  4. Procijedite vodu s đumbirom, dodajte ostatku i na kraju umiješajte čokoladu.
  5. Stavite u aparat za sladoled.

Pročitaj ostale članke iz broja 32, Listopad 2012

Ostala izdanja