Iće i piće

Broj 49, Prosinac 2016

vodič istarski vinski podrumi

Vinarija Medea

Damir Fabijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Vinarija Medea dio je većega poduzeća koje se bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, a koje je nastalo još sredinom 1954. kao zadružna vinarija koja je okupljala lokalne proizvođače, a privatizirano je 90-ih otkad djeluje kao samostalna vinarija. Godine 2006. nastao je brend Medea. Arhaične arhitekture izvana, unutra krije najnoviju vrhunsku tehnologiju za izradu kvalitetnih i pristupačnih proizvoda. Zadnjih godina puno je investirano u vinograde (2013. – obnovljeni vinogradi i zasađeno 18 ha novih; 2015. – novih 13 ha malvazije) te samu vinariju (2015. – unaprijedili, obnovili i modernizirali sustav proizvodnje – linija punjenja, preša, vinifikatori za crna vina…), kao izraz želje za boljim, modernijim vinima i nižim proizvodnim troškovima kao preduvjet cjenovne konkurentnosti na tržištu.
Marko Krstačić i Ivana Perišić mladi su i uspješni enolozi u Medei. Marko kaže: Ovdje sam šestu berbu, od kojih ni jedna nije sličila na drugu. Želimo što kvalitetnije iskoristiti resurse koje imamo. Veliki iskorak postignut u zadnjih pet godina rezultat je golema truda. Vjerujem da su se oduvijek ovdje radila kvalitetna i vrhunska vina, ali nedostajao je trud u marketingu i nastupu na tržištu.

Vina se rade isključivo iz vlastitih nasada između Pule i Medulina te s jedinstvenog vinograda na samu jugu u općini Ližnjan (Punta Greca). Punta Greca i Montiron su vinogradi koje mi nazivamo cru vinogradima jer su zbilja posebni. Montiron zbog sorte, a Punta Greca zbog lokacije, tla (mješavina pijeska, gline i crvenice koja dobro čuva vlagu i unatoč uvjetima ne pati od suše te daje posebnu aromu)i što je poluotok okružen morem na udaru bure, juga, posolice, cjelodnevnoga sunca. Zaključili smo da imamo jedinstvene lokalitete, jer smo na samu jugu (toplije je, nema toliko padalina). Zbog toga rade drukčije finalne proizvode od ostale Istre. Vina su drukčijeg aromatskog profila. Od 60 ha vinograda, malvazija je 44 ha, 2 ha chardonnay, 9 ha merlot, 2 ha terana, 2 ha cabernet sauvignona i 1 ha refoška.

Postoje bazne i premium linije (Punta Greca i Montiron kojima se žele pokazati autohtona i karakteristična vina s navedenih jedinstvenih lokaliteta). Montiron je nastao 2010. i proglašen je prvim vrhunskim vinom južne Istre, a 2011. najboljom hrvatskom malvazijom. Odličnu berbu odlučili su staviti u posebnu bocu i posebnu liniju proizvoda. To je stara, autohtona istarska malvazija, jedan od zadnjih očuvanih vinograda (35 godina) na crvenoj zemlji, koja prirodnim putem ima niske prinose. Radi se kratka maceracija, zatim dio vina fermentira u drvenim bačvama i stavlja se četiri mjeseca na vlastiti talog (sur lie). Kasno izlazi na tržište, tek u lipnju, i to je posebno vino, slojevito strukturirano, harmonično.

Punta Greca je merlot koji odležava 18–24 mjeseca u drvenim bačvama, onda se obavlja blendiranje, prirodna sedimentacija i punjenje bez filtracije. Rezultat je krasno, voćno, svježe vino koje je pronašlo put do srca brojnih kupaca. Berba iz 2011. (2.500 boca) rasprodala se u samo četiri mjeseca, berba 2012 također, sad je u prodaji berba 2013.

Liniju Medea sada čini šest vina novoga vizualnog identiteta: Malvazija istarska, Chardonnay, Rosé (cuvee merlota, cabernet sauvignona i refoška), Cabernet sauvignon, Merlot i Teran. Prvi put je ove godine napravljeno po 5.000 butelja Chardonnaya i Cabernet sauvignona. Pakiranje je pristupačno i privlačno svima (od ove godine s navojnim čepom), a ujedno su i vrlo kvalitetan proizvod po razumnoj cijeni.

U budućnosti planiraju povećanje proizvodnje. Iduće godine očekuje se porast od 200.000 litara (od nedavno zasađenih vinograda), a kroz koju godinu oko 450.000 litara. Cilj je povećati i asortiman. Rinfuzno vino prodaje se isključivo u vinariji.

Mladi enolozi zaključuju: Ovdje volimo raditi, jer u svijetu modernih vina, ova je vinarija jako mlada, pa time pruža veliku mogućnost napredovanja, izazov, maštovitost i kreativnost. Uz mlade vinograde s kojima se zajedno možemo razvijati i rasti. I dalje ćemo raditi na kvaliteti, sa svakom berbom sve smo jači.

Vinarija Medea

Medulinska cesta 15
52100 Pula
(052) 543 519
www.medea.hr

Pročitaj ostale članke iz broja 49, Prosinac 2016

Ostala izdanja