Iće i piće

Broj 34, Travanj 2013

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Začin ili lijek

Tina Milan

Fotografije: Damir Fabijanić

Proljeće je vrijeme čišćenja pa će vam dobro doći nekoliko korisnih informacija o korijanderu i đumbiru koji, osim što se primjenjuju kao začin, imaju mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje.
Korijander ili cilantro je, kažu, svježa začinska biljka s najvećom potrošnjom u svijetu. Coriandrum sativum samonikla je biljka Bliskog istoka. Njegovi su zaobljeni, nazubljeni, nježni listići popularni u Kini, Indiji, jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi. Glavna je aromatska komponenta masni aldehid dekanal, koji daje i onu voštanu notu narančinoj korici. Dekanal je vrlo reaktivan pa list korijandera brzo gubi aromu na toplini. Stoga se najčešće rabi za garniranje i u nekuhanim, hladnim jelima. Neki su od pozitivnih učinaka korijandera na zdravlje: poboljšavanje protoka krvi, razgradivo djelovanje na masne naslage, uklanjanje probavnih smetnji, čišćenje organizma od toksina i teških metala, pojačavanje libida, uklanjanje migrene te ublažavanje bolova uzrokovanih reumom i artritisom. Svidjet će vam se njegov okus, koji kao da je spoj peršina, limuna i kadulje.


Đumbir je pikantan, oštar i ljut. S uzgojem đumbira počelo se još u pradavna vremena, negdje, pretpostavlja se, na području južne Azije; na područje Sredozemlja stigao je, u sušenom obliku, u antičko doba i u srednjovjekovnoj Europi postao jedan od najvažnijih začina. Glavni proizvođači suhoga đumbira su Indija i Kina, ali onaj s Jamajke smatra se najkvalitetnijim. Sve se više u svijetu koristi svježim korijenom đumbira. Đumbir je začin širokoga kulinarskog raspona, aromatizira kobasice i riblja jela, kao i bezalkoholna pića i slastice. Nota slična limunovu soku đumbiru daje živahnu aromu, sa svježim, cvjetnim, citrusnim, drvenastim okusima i onima po eukaliptusu, te blagu paprenost, koja izvrsno nadopunjava druge mirise i okuse, ali ne prevladava. Ljut okus i oštrina đumbira i članova njegove porodice dolazi od gingerola i piperina. U postupku sušenja đumbira, molekule gingerola gube jednu skupinu atoma i prelaze u shogaole, koji su otprilike dvostruko jači pa je i osušeni đumbir jači od svježega. Toplinska pak obrada umanjuje ljutost đumbira tako što pretvara dio gingerola i shogaola u zingeron, koji je tek neznatno ljut i koji odlikuje slatkasto-pikantna aroma. Đumbir čisti organizam od toksina, potiče libido, vraća vitalnost, otklanja proljetni umor, ublažava PMS i prava je poslastica.
Marina nam je za ovo proljeće pripremila carpaccio od ananasa i neobičnu kombinaciju fileta tune sa salatom od manga i umakom od karamela.

Tuna sa salatom od manga i umakom od karamela

umak od karamela
šećer 150 g
voda 20 ml
ocat 30 ml
sok od limuna 2 žlice
sok od naranče 2 žlice
grejp 2 žlice
sojin umak 30 ml
svježi đumbir, sjeckani 2 žlice
češnjak, sjeckani 4 češnja
mango 1
svježi đumbir, sjeckani 1 žlica
korijander, sjeckan
ulje 1 žlica
fileti tune 600 g
dekoracija
crne i bijele sezamove sjemenke
  1. Za pripremu umaka od karamela: U maloj zdjeli pomiješajte šećer, vodu i ocat te kuhajte na slaboj vatri 5 min. Dodajte sok od limuna i naranče, grejp i sojin umak te polako kuhajte 5 min dok se ne pretvori u sirup. Sitno nasjeckajte češnjak i đumbir. Dodajte ih u umak te kuhajte još 2 min. Držite na toplom sa strane.
  2. Nasjeckajte mango i đumbir na kockice. Pomiješajte mango i đumbir te pecite 3 min u vrućoj tavi. Dodajte korijander te uklonite s vatre.
  3. Ugrijte ulje u tavi te pecite nekoliko minuta filete tune s obiju strana. Nemojte ih prepeći, tuna mora ostati sočna.
  4. Na tanjuru servirajte salatu od manga tunu te na kraju prelijte umakom od karamela. Pospite crnim i bijelim sezamovim sjemenkama te poslužite.

Ananas s preljevom od kokosa i korijandera

ananas, mali 1
kokosovo mlijeko ¼ šalice
svježe lišće korijandera 1 ½ žličice
svježi đumbir 1 ½ žličice
nasjeckane pistacije
sirup
šećer ½ šalice
voda ½ šalice
za 1 ¼ šalice
  1. Za pripremu sirupa: U loncu pomiješajte vodu i šećer te kuhajte na slaboj vatri 5 min, dok postane sirup. Odložite sa strane i ohladite na sobnu temperaturu.
  2. U posudu za miksanje dodajte sirup, kokosovo mlijeko, nasjeckano svježe lišće korijandera i nasjeckani svježi đumbir.
  3. Pokrijte i stavite u hladnjak do posluživanja.
  4. Ogulite ananas i narežite ga na veoma tanke kriške, poput carpaccia.
  5. Prelijte carpaccio od ananasa preljevom od kokosa i korijandera. Pospite nasjeckanim pistacijama i poslužite.

Pročitaj ostale članke iz broja 34, Travanj 2013

Ostala izdanja