Iće i piće

Poletti predstavio svježu malvaziju

Željko Žutelija

Peter-Piero Poletti, jedan od najosebujnijih istarskih vinara, već godinama čvrsto pozicioniran među vodećim proizvođačima vrhunske malvazije, predstavio se svojim vinima u Red Wine baru u Zagrebu. I prije tradicionalne promocije svježih istarskih malvazija u Hotelu Esplanade, Poletti je ljubiteljima vina omogućio kušanje svoje upravo buteljirane malvazije iz berbe 2016., koju smatra jednako uspješnom, a u nekim nijansama čak i boljom od one već opjevane iz 2015. godine. Te dvije godine, koje većina vinara smatra optimalnim prirodnim uvjetima za vrhunsku berbu, bile su podudarne s Polettijevom vinarskom filozofijom kojom se zalaže za što manje interveniranja u podrumu.

„Istarske su autohtone sorte tako dobre da se protivim svakom kupažiranju. U dobrim godinama imamo vrhunsko grožđe za vrhunsko vino, a u godinama lošije berbe urod uopće ne bi trebalo buteljirati“, kaže Poletti.

U vlasništvu obitelji Poletti iz sela Markovac nedaleko od Višnjana u zapadnoj Istri danas je oko 7 hektara vinograda na crvenoj zemlji, zasađenih pretežito malvazijom (oko 40 %), chardonnayjem, cabernet sauvignonom, merlotom, teranom i muškat ružom. Pune oko 30.000 boca vina.

Peter Poletti šesta je generacija vinarske obitelji s tradicijom proizvodnje vina od 1842. godine, kad je Peterov djed Piero Bernobich na mjestu današnje vinarije sagradio kuću i počeo obrađivati vinograde. Iako po struci elektroničar, njegov unuk Peter vinarstvom se počeo ozbiljno baviti nakon smrti oca Marija Polettija. Prije toga bio je turistički vodič u Globtouru, što mu je omogućilo uvid u agroturističke potencijale Istre, u kojima je prepoznao i mogućnost plasmana vina proizvedenih od autohtonih sorata.

Peter već više od 20 godina vodi vlastitu vinariju, a u tome je razdoblju tržišno etablirao svoj vinski brend. Njegova supruga Loredana, po struci ekonomistica, bavi se elitnim turizmom, a njihova suvremeno opremljena Villa Bellavista popunjena je najmanje četiri mjeseca na godinu. Sin Matteo studira ekonomiju u Trstu, blizanke Gloria i Grazia pohađaju osnovnu školu, a hoće li se vinarska tradicija obitelji Poletti prenijeti i na sedmu generaciju prepušteno je odlukama najmlađeg naraštaja.

Peter Poletti predstavio je svježu malvaziju iz berbe 2016., malvaziju iz 2015., Teran 2013., Cabernet sauvignon 2011., Chardonnay 2015. i Rossellu 2016. Istaknuo je kako njegov Cabernet sauvignon odležava najmanje pet godina prije nego ga pušta na tržište, što se ogleda u njegovoj zaokruženosti, zrelosti i eleganciji.

Polettijeva vina sljubljivana su s tapasima koje je kreirao mladi gostujući kuhar Drago Bošnjak, ali i s glazbom osamdesetih godina koju je birao Peter Poletti, nekadašnji popularni istarski DJ i obožavatelj glazbe tog razdoblja. Gostima su na usluzi bili domaćini Red Wine bara, iskusni ugostitelj Bruno Elezović i njegov sin Luka.

Degustaciju je, uz potporu supruge Loredane i sina Mattea, na šarmantan i duhovit način vodio Peter Poletti, istarski vinar poznat po postojanoj kvaliteti svojih vina koja odražavaju vrijednosti sustav i svjetonazor marljive i uspješne obitelji.