Iće i piće

BOSK Gluten Free Standard u Hotelu Esplanade

Željko Žutelija

Kao i mnogo puta u svojoj 90-godišnjoj povijesti, zagrebački Hotel Esplanade još je jednom predvodnik u primjeni najviših svjetskih hotelijersko-ugostiteljskih standarda u Hrvatskoj. Gastronomska ponuda prestižnog hotela obogaćena je jelima koja ne sadrže gluten, a dosljedna primjena Gluten Free Standarda zajamčena je certifikatom koji je Hotelu Esplanade dodijeljen na prigodnoj svečanosti i zanimljivom predavanju, 24. siječnja 2017. godine održanom u Dvorani Istanbul. Certifikat BOSK Gluten Free Standard, prvi put uručen jednom hotelu u Hrvatskoj, plod je iznimno uspješne suradnje tvrtke BOSK i kuharskog tima Hotela Esplanade, predvođenog šeficom kuhinje Anom Grgić.

Znanstvena istraživanja upozoravaju da je gluten jedan od najzastupljenijih alergena u hrani, koji kod neupućenih može prouzročiti velike zdravstvene tegobe, uključujući i celijakiju, autoimunu bolest izazvanu nepodnošenjem glutena. U Europi je više od 70 milijuna ljudi osjetljivo i netolerantno na gluten, kojeg je najviše u pšenici, a 11 milijuna ljudi boluje od celijakije. Čak 190 milijuna ljudi izbjegava pšenicu i druge namirnice koje sadrži gluten.

Tvrdnje neupućenih kako naše bake nisu ni znale ni što je to gluten ni što je to celijakija, pa zašto bi to trebalo brinuti današnje naraštaje, temelje se na nepoznavanju krucijalnih promjena u kulturi prehrane u suvremenom svijetu, u kojem genetski modificirana hrana izaziva tegobe epidemijskih razmjera. O svemu tome govorilo se na uvodnom, vrlo zanimljivom predavanju, održanom u Hotelu Esplanade uoči dodjele certifikata, na kojem su osobnim iskustvima i vrhunskom upućenošću u tu problematiku svjedočili Denis Delogu, direktor tvrtke BOSK koja je razvila Gluten Free Standard, idoc.dr.sc. Dražen Lušić, dipl.sanit.ing. iz Rijeke. U ostvarenju tog projekta tvrtka BOSK surađivala je sa Zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci.

Gluten Free Standard danas je uobičajen i vrlo široko primijenjen u hotelima i ugostiteljskim objektima u razvijenim zemljama, a i u nas je sve više gostiju koji očekuju i zahtijevaju bezglutensku hranu, kao obvezatni dio restoranske ponude.

Kuharski tim Ane Grgić ponudio je uzvanicima bezglutenska jela, pokazujući kako su ona jednako ukusna kao i sva druga. Eugenio Rivetti i Luca Rivetti, posebni gosti i ugledni talijanski proizvođači bezglutenskih proizvoda Il pane di Anna,pripremili su za goste kruh, pizze, tjesteninu i razne slastice bez glutena, koje su pobudile veliko zanimanje i, nadajmo se, otklonile mnoge predrasude o bezglutenskim namirnicama.

Ponovi li se mnogo puta iskušana praksa, kojom Hotel Esplanade svojom inovativnom poslovnom strategijom prvi „probija led“, a potom ga slijede svi oni koji ne žele zaostajati za europskim i svjetskim standardima, jelovnici s bezglutenskom hranom mogli bi postati uobičajeni standard u našem ugostiteljstvu. To se, uostalom, od turistički razvijene zemlje i očekuje.

Iako simpatična i naoko privlačna, krilatica „kak` su jeli naši stari“, očito više nema čvrsto utemeljenje u suvremenoj prehrani. Devastirani planet Zemlja danas više ne nudi ono „što su jeli naši stari“, a nama ne preostaje drugo nego da se zaštitimo od hrane koja nam ugrožava zdravlje.

Hotel Esplanade je krenuo. Tko je sljedeći?