Iće i piće

M(jesto) je Meneghetti

Povoda za posjet Meneghetiju uvijek ima. Razloga još i više. Pratimo to već puna dva desetljeća. Od 2000. kad su Miroslav Plišo i supruga Romana Kajfež, kao slučajni prolaznici, otkrili ovo (tada) zabačeno mjesto obraslo gustom mediteranskom makijom i šumom.

FOTOGRAFIJE: DAMIR FABIJANIĆ

Tradicija koja sad već se rasteže kroz tri stoljeća, započinje pradavnih dana, kad je 1865. Meneghetti, vlasnik posjeda, zasadio lozu i masline za opskrbu velike austrijske vojne utvrde u neposrednoj blizini. Novija povijest započinje te 2000. godine, kao mjesto za obiteljski odmor. Vrhunski uređena stancija na osnovi starih ostataka davne arhitekture, postala je jezga i ishodište budućih ambicioznih realizacija

Od sadnje maslina do svjetskih nagrada od njihovog ulja, od prvih vinograda i butelja pod paskom renomiranog slovenskog vinara Aleša Kristančića (Movia), Plišinog prijatelja, brand Meneghetti postao je sinonim kvalitete i uspješnosti na raznim poljima.


Posebna je priča današnji kompleks Meneghetti Wine Hotel & Winery kao cjelina. Meneghetti (p)ostaje simbol luksuza, oaza mira i tišine okružena vinogradima i maslinicima, otvoren prema svakome tko traži mir i tišinu uz vrhunsku uslugu. Od obiteljske stancije, dugogodišnjim vještim rekonstrukcijama i redizajnom, uz posebnu pažnju posvećenu vrhunskoj kvaliteti i estetici u interijeru i vanjskom okruženju, danas je Meneghetti Wine Hotel & Winery hotel s 50 soba i član prestižnog lanca luksuznih hotela Relais & Châteaux.


Sobe i suitevi
Meneghetti Wine Hotel pruža istinsku udobnost boravka tijekom kojeg ćete se osjećati kao da ste u vlastitom domu. Deset luksuznih soba i suiteva, neke s velikim terasama, uređene su u tradicionalnom i suvremenom stilu, a iz svake sobe pruža se otvoreni pogled na vlastite vinograde ili maslinik.

Vile

Vrhunski opremljene, luksuzne vile Meneghetti s tri spavaće sobe, dnevnim boravkom, prostorom za objedovanje, površine 225m2 i terasom, vrtom i bazenom idealne su za obiteljski odmor u potpunoj privatnosti. Vile su građene na način da pomno sačuvaju tradicionalni arhitektonski izraz uz suvremen komfor.

Rezidencije

U okruženu vrtova aromatičnog bilja, možete izabrati i neku od 40 suvremeno uređenih rezidencija (75-150 m2), s 1-2 spavaće sobe, svaka sa svojom kupaonicom, garderobom, blagovaonicom i dnevnim boravkom, te terasom i vrtom i - udahnite mirise aromatičnih biljaka kojima ste okruženi! Za one koji vole uživati u dodatnoj privatnosti, izaberite rezidencije koje imaju i bazen.

O bogatoj restoranskoj (i ostaloj) ponudi najbolje se raspitati na adresi ljubaznih domaćina.

Nova vinarija
Od sorti (lokalnih i internacionalnih) zasađenih na lokaciji Meneghetti, uz etablirane etikete pjenušaca, istarske malvazije i (dubrovačke malvasije!), te vrhunskih crnih sorti (merlota i cabernet sauvignona) pod stručnim vodstvom Waltera Filiputtija, Meneghettijevog vrhunskog winemakera, postignut je dugogodišnji i uspješan odaziv vinskog tržišta, pa se logično nametnula ideja novog podruma.

Sad je i realiziran, na zadovoljstvo ljubitelja vina. Od dvije etikete i 6.000 boca, vinarija Meneghetti danas ima 14 etiketa i gotovo 100.000 boca godišnje.

Srce svakog podruma dio je s drvenim bačvama, a u novoj vinariji centralno mjesto pripada barrique bačvama za vina s etiketama Merlot i Red (kapaciteta 300 barrique bačava). Za etiketu Meneghetti Red, koja je godinama najprestižnija Meneghettijeva etiketa (kupaža merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc), koriste se potpuno nove barrique bačve od francuskog hrasta u kojima vino odležava 18-24 mjeseca (i 2 godine u boci), a kasnije se te bačve koriste za etiketu.

Vinski arhiv i VIP degustacijska sala (gdje se degustiraju isključivo vertikale Reda godišta: 2008, 2010, 2011, 3013, 2015, 2016 i 2017), ponos su domaćina.

Od bijelih sorti danas su zastupljeni chardonnay, bijeli pinot, istarska malvazija i dubrovačka malvasija (etiketa Kuća Glavić), a rade i rosé od merlota.

Premium etikete

Liniju Prestige čine još ambicioznije etikete. Black label (istarska malvazija) zanimljiva je kupaža malvazije iz istog vinograda, odležanih dijelom u inoxu (grožđe brano u kolovozu), te dijelom u slavonskom hrastu (grožđe brano u listopadu). Malvazija Moni Emvasis 2017 (reserva, odležana 18 mjeseci u inoxu, te 3 godine u boci) posveta je grčkom otoku Monemvasia, ishodištu svih sredozemnih malvazija. Već renomirani Menegheti White kupaža je chardonnaya i bijelog pinota (8-10 mjeseci u 2000 litarskim bačvama od slavonskog hrasta, te godinu dana u boci).

Od pjenušaca Meneghetti nudi Classic (chardonnay, bijeli pinot), Rosé, Blanc de Blanc i 2 reserve.

Uz proslavljen Meneghetti Red (a naročito godišta 2011 i 2015), vinska perjanica branda Meneghetti je nova etiketa Val Gambalera iz 2015 (50% cabernet sauvignon i 50% merlot). Ovo vino već sad pokazuje kako će ga biti odlično popiti kroz nekoliko desetljeća

Sve ove blagodati branda Meneghetti možete nazdraviti s čašicom Brandy X.O. vinarije Meneghetti. Živjeli!

Meneghetti Wine Hotel & Winery
Stancija Meneghetti 1
52211 Bale
https://meneghetti.hr/