Iće i piće

Međimurski pijetao kukuriče ukrajinski

Željko Žutelija

U zagrebačkom restoranu Voncimer, u sklopu Orisove Kuće arhitekture, entuzijastička ekipa mladih ugostitelja pristigla iz Ukrajine gostima nudi internacionalni meni obogaćen s nekoliko ukrajinskih specijaliteta. Uravnotežena i cjenovno primjerena vinska karta još je jedan od razloga za posjet restoranu koji pridonosi raznovrsnosti i internacionalizaciji ugostiteljske ponude u Zagrebu.

U razdoblju masovnog iseljavanja visokostručnih mladih ljudi iz Hrvatske, u potrazi za poslom u razvijenim europskim ili prekomorskim zemljama, dvoje mladih Ukrajinaca vjeruje da bi upravo Hrvatska za njih mogla biti obećana zemlja. Tatiana Ostrogliad i njezin suprug Andrii Plotnikov, s pozamašnim iskustvom boravka i rada u nekoliko europskih zemalja, preuzeli su vođenje restorana Voncimer, u sklopu najmlađe, ali već etablirane kulturne institucije Oris Kuća arhitekture u Ulici kralja Držislava u Zagrebu.

Tatiana i Andrii u Zagreb su stigli prije nekoliko mjeseci, oduševili se gradom i izborom namirnica u Hrvatskoj, ali i prilikom koja im se ukazala i objeručke je prihvatili. Mladi, hrabri i skloni poslovnim pustolovinama, procijenili su da u restoranu vrlo posebnog interijerskog ugođaja, s najsuvremenije opremljenom kuhinjom, pozicioniranom u samom središtu grada, mogu primijeniti ugostiteljska iskustva stečena u drugim europskim gradovima i pronaći svoje mjesto u zagrebačkoj restoranskoj ponudi.

I zato im treba poželjeti srdačnu dobrodošlicu. Kad netko napusti svoju domovinu i sreću pokuša pronaći i ostvariti u stranoj zemlji, očito je riječ o visokoj motiviranosti, spremnosti na mukotrpan rad bez kakvog nema uspješnog ugostiteljstva i želji da se sva dosadašnja iskustva fokusiraju u novi posao. Mladi bračni par oduševljen je izborom namirnica na zagrebačkoj tržnici Dolac, ali i onima što ih nude mala obiteljska gospodarstva, što dokazuju i jednim od jela koja će zasigurno osvojiti naklonost posjetitelja: međimurskim pijetlom dugo kuhanim u crnom vinu s korjenastim povrćem. Kuhinja će biti internacionalna, obogaćena s nekoliko ukrajinskih specijaliteta, a za to će se pobrinuti mladi ukrajinski chef Kostiantyn Lukianenko, s iskustvom kuhanja u prestižnim europskim hotelima i restoranima.

Vinska karta koncipirana je profesionalno, primjereno meniju i – za razliku od većine ozbiljnijih zagrebačkih restorana – s iznimno uravnoteženim i prihvatljivim cijenama vina. Uz velika imena, na vinskoj karti prilika je pružena i nekim manje poznatim vinarima.

Vjerujem da će mnoge Zagrepčane posebno obradovati susret s jednom od gradskih ugostiteljskih legendi Josipom Čemeljićem, desetljećima zaštitnim znakom restorana LR, poznatijeg kao Lopatnyjev, s prvom autentičnom talijanskom kuhinjom u Zagrebu. Iskusni, iznimno uljuđeni Josip Čemeljić, kao šef sale i oko sokolovo, zacijelo će mnogo pridonijeti ugledu i popularizaciji Voncimera.

Tu je i vječno nasmijana Tatiana Ostrogliad, koja je već solidno ovladala hrvatskim jezikom, pa se doista može govoriti o respektabilnoj i visokomotiviranoj ugostiteljskoj ekipi koja bi u zagrebačko ugostiteljstvo trebala unijeti ozračje internacionalnosti u čvrstom prožimanju s domaćom gastronomskom baštinom, temeljenom na kvalitetnim autohtonim namirnicama.

Ako je međimurski pijetao kukuriknuo ukrajinski, onda je mnogo razloga za vjerovanje kako će novi gastronomski ciklus u Voncimeru biti u suglasju s turističkim boomom u Zagrebu, ali i željom domaće publike da zagrebačko ugostiteljstvo bude što raznovrsnije i obogaćeno internacionalnom ponudom.