Iće i piće

Coronicina nova berba

Željko Žutelija

Moreno Coronica, jedan od vodećih istarskih vinara, svoju malvaziju iz berbe 2016. godine odlučio je predstaviti na samom izvorištu, pružajući posjetiteljima uvid u svoj impresivni podrum i kušaonicu, ali i omogućujući im vožnju panoramskim vlakom kroza svoje vinograde. Takav način prezentacije nedvojbeno je dojmljiviji nego onaj na gostujućim terenima, za što se odlučuje većina vinara. Jer samo u Morenovu rodnom mjestu, zaseoku Koreniki nedaleko od Umaga, i na vinorodnim položajima u neposrednoj blizini vinarije kušači njegovih vina mogu steći potpuni uvid u sve one finese po kojima su – unutar širokog spektra vrlo kvalitetnih istarskih malvazija i terana – njegova vina iznimno cijenjena u Hrvatskoj, a sve više i u inozemstvu.

Često obezvrijeđenom pojmu seljak (talijanski contadino ili kontadin po istarski), Coronica je - u nešto više od dva desetljeća bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom - vratio dostojanstvo kakvo zaslužuje i kojim se iznimno ponosi.Osluškuje i poštuje prirodu, osjeća njezine ritmove prilagođavajući joj svoju vinarsku filozofiju. Tradicija se mora održavati, ali ne smiju se izbjegavati nova dostignuća. Treba ostati seljak u duši, a djelovati kao čovjek modernog doba, kaže Moreno.

S velikom strašću, provjerenim iskustvom i neiscrpnom vjerom u svoje instinkte govori o Mjesečevim mijenama i utjecajima na vinograd, o tome kako različitim vrstama trava zatravniti tlo između trsova kako bi se na prirodan način regulirala vlažnost tla, o tome kako su pčelari pozicionirani neposredno uz njegove vinograde, što samo potvrđuje kako pčele znaju odabrati pravo susjedstvo…

Govorit će i o tome kako hrastove bačve za odležavanjenaručuje od najboljeg proizvođača u Italiji, koji je ovladao tehnologijom kombiniranja najboljih hrastovih dužica od hrastova s različitih klimatskih područja. Morenova barikaja, u kojoj se pomno biraju volumeni hrastovih bačava u kojima će odležavati teran, velika je vinarska preokupacija ovog uspješnog i prestižnog istarskog vinara.

Coronicini vinogradi protežu se na blagim uzvisinama samo nekoliko kilometara udaljenima od mora. Već sada, na samim počecima vegetacije, nalik su na diplomski rad iz nacrtne geometrije.

Nakon kušanja vina u vinariji i razgledavanja vinograda Moreno je svoje goste – sommeliere, distributere i predstavnike medija pozvao na objed u San Rocco u Brtonigli, u najljepši mali hotel i restoran u Hrvatskoj, u kojem vlasnik Tulio Fernetich s obitelji ne obavlja samo hotelijersko-ugostiteljsku, nego i kulturološku misiju uzdignutu na razinu najviših europskih standarda. Čini se da bi San Rocco u Toskani i u Provansi mogao podjednako dobro funkcionirati kao i u Brtonigli.

Uz pažljivo odabrani meni iz kreativne kuhinje restorana San Rocco, Coronicina vina, predvođena Gran Malvazijom i Gran Teranom i sjedinjena s vrhunskom gastronomijom, potvrdila su svoj status ponajboljih u Hrvatskoj. S tim su se složili i naši vrhunski sommelieri, Daniela Kramarić , Franko Lukež i Sandi Paris koji nisu štedjeli pohvale na račun Morenovih buteljki. Novost i svojevrsno iznenađenje bila je i promocija Morenova pjenušca CO Due (asocijacija na CO 2), zasad još na razini hobističkog iskušavanja vlastitih mogućnosti.

Kad bi cijela Hrvatska funkcionirala kao Istra, a hrvatski poduzetnici kao istarski vinari, ugostitelji i hotelijeri, država ne bi trebala djelovati kao gorska služba spasavanja posrnulih, nesposobnih i zalutalih u neprohodnim šikarama hrvatskog tržišnog gospodarstva.