Iće i piće

Champions of Change: Pobjednici

Velimir Cindrić

Potpuno nova inicijativa robne marke 50 BEST, pod imenom Champions of Change ovoga je mjeseca obznanila pobjednike - tri lokalna heroja s područja ugostiteljstva, koji u ova turbulentna vremena poduzimaju pozitivne mjere što utječu na mnoge u njihovim zajednicama, ali ujedno i inspiriraju ljude širom svijeta. Njihova imena su: Kurt Evans, Viviana Varese i Deepanker Khosla.

Champions of Change dio je programa The 50's Best Restaurants 2021, koji sponzoriraju S.Pellegrino & Acqua Panna, a koji čini ključni stup u evolucijskoj inicijativi organizacije „50 Best for Recovery“ (o čemu sam već pisao na ovome mjestu) Naime, ova godina donosi mogućnosti za pozitivne promjene tijekom obnove ugostiteljskog sektora, sa sve većim fokusom na uključivost i dugoročnu održivost, što se sve odražava u radu spomenutih pobjednika. Za postizanje cilja svakog od pobjednika bit će dodijeljena značajna donacija Fonda 50 Best For Recovery.

Prvi od ovogodišnjih dobitnika je Kurt Evans - suosnivač Down North Pizze, profitnog restorana s misijom (posao koji se snažno obvezuje na društveni utjecaj izvan tradicionalnih pravnih oblika društvenog sektora) u američkoj Philadelphiji. Evans zapošljava isključivo bivše zatvorenike, istovremeno pružajući mogućnost kulinarske karijere uz poštenu plaću. Osim što služi pizze detroitskog stila (za razliku od većine ostalih stilova pizze, ima sloj kore sa sirom i dodacima ispod umaka), Down North želi dugoročno ublažiti recidivizam i okončati masovni kriminal i služenje zatvorskih kazni. Evans je chef i aktivist koji stoji iza vrlo uspješne serije večera pod imenom „Završimo s masovnim zatvaranjem“, na kojima se obitelji zatvorenika susreću sa zakonodavcima da bi, tijekom višesljednih obroka, razgovarali o zatvorskoj reformi. Evans je također i suosnivač tvrtke Everybody Eats Philly, suradničkog tima crnih chefova koji vode borbu protiv nesigurnosti vezanih uz hranu u gradu, čija je inicijativa rođena u uvjetima pandemije. Evans će donaciju pobjedniku iskoristiti da pomogne financiranje spomenute serije večera, kao i za daljnji rad Everybody Eats Philly, posebno u svrhu pružanja besplatnih obroka i potrepština siromašnima, starim i bolesnima.

Druga pobjednica na području promjena je Viviana Varese, koja je za svoj restoran Viva sa sjedištem u talijanskome Milanu priskrbila Michelinovu zvijezdicu, postajući tako jedna od rijetkih žena u Italiji kojoj je to pošlo za rukom. Viviana je također angažirana i u borbi za prava LGBTQ zajednice i u kampanji uključivosti, potaknuta vlastitim iskustvima s diskriminacijom. Varese je također i dio neprofitne udruge Parabere Forum, čiji je cilj osnažiti žene u ugostiteljstvu. Nakon snažnog udara pandemije, Viviana je u proljeće ove godine ponovno otvorila Vivu, kao i novi restoran W Villadorata na Siciliji, s jakim fokusom na uključivost zaposlenog osoblja, dakle bez obzira na spol, rasu, dob ili seksualnu orijentaciju. Uz zapošljavanje i osposobljavanje poljoprivrednika starijih od 60 godina koji su ostali bez posla, surađuje i s dobavljačima namirnica koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, i to u projektu posvećenom izradi tanjura i keramike za restoran. U jesen ove godine Varese namjerava otvoriti novu trgovinu sladoleda, točnije gelateriju u Milanu, a za tu potrebu već regrutira i obučava žene koje su bile žrtve obiteljskog nasilja. Varese će iskoristiti donaciju namijenjenu pobjedniku za podršku tom novom projektu, koji će pružiti prijeko potrebnu mogućnost zapošljavanja ranjivim ženama.

Kad je pandemija pogodila Tajland, indijski chef Deepanker Khosla, koji živi u Bangkoku, svoj je restoran Haoma, u kojem većinom rade migranti, pretvorio u pučku kuhinju za nezaposlene stanovnike Bangkoka. Prikupio je sredstva za pripremu obroka svojom kampanjom pod geslom „Nitko gladan“, u kojoj je njegovo osoblje pripremalo besplatne obroke za beskućnike, a mogli su dobiti hranu i za sebe i za svoje obitelji. Khosla zapošljava ljude iz Mjanmara i Nepala, koji često nemaju državljanstvo, a unatoč utjecaju pandemije, uspio je uspješno zadržati sve svoje zaposlenike. Haoma je također dobila certifikat s tri zvjezdice organizacije za održivost Food Made Good i na putu je da do 2022. godine postane restoran bez imalo otpada. Khosla će iskoristiti donaciju Champions of Change za stvaranje i zapošljavanje cjelokupne kuhinjske ekipe za stalni projekt „Nitko gladan“, kojim će pružiti redovite obroke tisućama ljudi u potrebi.

William Drew, direktor The World's 50 Best Restaurants, prigodom proglašenja dobitnika donacija ovako je komentirao događaj: „Oduševljeni smo što smo prepoznali Kurta, Vivianu i Deepankera pri dodjeli prvih nagrada Champions of Change. Njihova strast i odlučnost u stvaranju pozitivnih promjena u ugostiteljskom sektoru zapanjuju i jedva čekamo vidjeti kako će te donacije iskoristiti za daljnji napredak svojih sjajnih projekata. Čast nam je pozdraviti posao koji rade i primjer koji pružaju u svijetu hrane i šire“.

Njegovim riječima pridružio se i Stefano Bolognese, direktor međunarodne poslovne jedinice San Pellegrino: „Talent i ljudski kapital autentična su baština svakog restorana - imovina koja je u velikoj opasnosti kad prevlada neizvjesnost, i koju stoga treba stalno poticati i promovirati. Iz tog razloga ponosni smo što podržavamo novu inicijativu Champions of Change. Nagrade nam omogućuju slavljenje lokalnih heroja koji svojim vještinama i kreativnošću pozitivno doprinose razvoju gastronomske industrije, nudeći priliku za razmišljanje o vlastitoj strateškoj ulozi u društvu“.

Na koncu, što reći. U 2020, nastojanja organizacije 50 Best bilo je preusmjereno s objavljivanja godišnjeg poretka najboljih restorana svijeta na prikupljanje sredstava i podršku ugostiteljskom sektoru, putem programa 50 Best for Recovery, koji je uključivao prikupljanje 1,29 milijuna dolara, sve uz podršku svojih partnera, uključujući S.Pellegrino i Acqua Panna. Na taj način, 50 Best for Recovery podijelilo je potpore za više od 200 restorana i barova te donirao niz neprofitnih organizacija u sektoru hrane i pića. Champions of Change jedna je od nekoliko posebnih nagrada koje će se objavljivati od srpnja do rujna, kao dio pripreme za priredbu The World's 50 Best Restaurants 2021, koja bi se trebala održati početkom listopada u flandrijskome Antwerpenu. Veliki povratak te priredbe, nakon godinu dana stanke, obilježit će opsežni program događaja te kulminirati svečanom dodjelom nagrada. Uz malo sreće, taj bi događaj mogao predstavljati ključnu prekretnicu u oživljavanju restoranskog sektora.