Iće i piće

Furlanske gurmanske priče (6): Il Carpino

Velimir Cindrić

Niti jedno gurmansko putovanje u Furlaniju ne može bez posjeta Colliju. Radi se o području na krajnjem istočnom rubu te regije, u pokrajini Gorizia, na granici sa Slovenijom, mjestu koje mnogi stručnjaci drže jednim od najboljih vinogradarskih i vinarskih područja svijeta. Kao carstvo vrhunskih vina, Collio je bio jedan od prvih takvih položaja u Italiji koji je 1968. godine prepoznat kao Denominazione d'Origine Controllata ili DOC zona. Proteže se od brdašaca mjesta San Floriano i Oslavia, iznad Gorizije, pa do onih Ruttara, Lonzana i Vencca na obalama rijeke Idrije (tal. Judrio), na granici Italije i Slovenije.

Niz padina prepunih vinograda i raštrkanih sela obuhvaća ukupno 1.600 hektara površine, a osim raja za proizvodnju vina, sasvim lijepo služi i kao savršeno mjesto za relaksaciju, djelomično zahvaljujući i izvrsnim mogućnostima za odmor na lokalnim farmama. Zona DOC proteže se gotovo bez prekida od istoka prema zapadu, a blage padine nude prostrane, jugu okrenute površine, idealne za vrhunsko vinarstvo. Ova konstelacija odavna je poticala vinogradarstvo, pa je uzgoj vinove loze tu prisutan od prapovijesti. Radi se o području posebno pogodnome za proizvodnju vrhunskih bijelih vina, pretežito sivog i bijelog pinota, tocai friulana, sauvignona, ali i poznate DOC mješavine Collio Bianco. Naravno, ne nedostaje niti crvenih vina, koja tu predvode Collio Rosso, cabernet franc, cabernet sauvignon te merlot.

Vožnja brdašcima Collija bila je prigoda da se, nakon godinu dana, ponovno susretnem s Joškom Gravnerom, slavnim vinarom koji je proslavio macerirana vina i tehniku proizvodnje u glinenim gruzijskim bačvama te svojim radom izvršio utjecaj na čitavu zapadnu Europu (Italija, Francuska, Španjolska), trend koji se poslije proširio i u Sjedinjene Države, o čemu sam na ovome mjestu već pisao povodom večere priređene u Joškovu čast u restoranu kranjskogorskog Hotela Skipass.

Toga jutra kad sam stigao u Collio, Joško Gravner, vinar s vinogradima na samoj talijansko-slovenskoj granici, bio je u velikome poslu jer je vlaga prouzrokovana kišom prethodne noći opasno prijetila vinogradima, pa ipak je našao vremena pozdraviti me i popričati. Usput sam posjetio i susjednu, slavnu Vinariju Radikon, koju je proslavio lani prerano preminuli vinar Stanko Radikon, autor jedinstvenih vina (četiri mjeseca fermentacije, tri godine u velikim drvenim bačvama, godina u bocama), koje je sam nazvao slovenskim stilom furlanskih vina. Stanko je bio član velike šestorke povijesnih proizvođača organskih, maceriranih vina (često ih popularno i pomalo nesretno zovu orange wines), a članove te skupine, uz Stankova sina Sašu, koji nastavlja njegov rad, čine još i Dario Princic, Nocolò Bensa (La Castellada), Silvan Primosic, Rinaldo Fiegl i Franco Sosol (Joško Gravner je poglavlje za sebe).

I tu dolazim zbog pravog razloga moga dolaska u Collio ovom prigodom. Naime, prije godinu-dvije moj prijatelj Brane Justin iz Kranjske Gore poklonio mi je nekoliko boca s logotipom Il Carpino, vina jednog od članova spomenute šestorke – Franca Sosola i njegove supruge Anne. Kad sam ih kušao, znao sam da ću na idućem posjetu Furlaniji morao posjetiti Il Carpino.

Evo samo nekoliko citata s interneta: Obiteljska vinarija s jednog od najboljih područja za bijelo vino… Nekoliko zapanjujuće sjajnih bijelih vina tipičnih za Collio, koja ne mogu biti više lokalna… Obitelj je vrlo ljubazna i pristupačna… Ako se odlučite posjetiti popularnu svjetsku vinsku regiju Collio, apsolutno morate otići u Il Carpino. Divna obitelj Sosol rado će vam prirediti degustaciju svojih izvrsnih vina… Smještena na brežuljku San Floriana del Collio i u vlasništvu obitelji Sosol, vinarija Il Carpino nudi senzacionalnu degustaciju vina. Vina Linea Runc ili Il Capino - ribolla gialla ili malvasia, ili merlot, cabernet sauvignon .... Idite tamo i kušajte!

Niti jedan od opisa nije nimalo pretjeran, jer ova vinarija neposredno uz slovensku granicu, ima velike zasluge što sela San Floriano del Collio i Oslavia zovu svjetskim centrom maceriranih vina, slasne kapljice za kojom se otimaju ljubitelji vina širom svijeta, posebno oni u Japanu i Sjedinjenim Državama.

Posjed i vinarija Il Carpino, koji djeluju još od 1987, danas vode Anna i Franco Sosol, sa svojom kćeri Naike i sinom Manuelom. No, sami drže da je prvi pravi korak napravio član prethodne generacije, Francov punac Silvio, kada je napustio posao veletrgovca voćem i povrćem kako bi se posvetio radu na selu. Kupio je nekoliko hektara zemlje i počeo fermentirati grožđe koje je uzgajao te vino prodavati rinfuzno. Franco je s njim radio u slobodno vrijeme, ali je na koncu, baš poput Silvija, napustio posao autoelektričara i posvetio se vinu. Malo po malo kupovali su vinogradarske parcele i do sada okupili više od 17 hektara, od kojih osminu imaju u najmu.

Obiteljski posao Sosolovima omogućuje potpuni nadzor nad svim fazama proizvodnje i plasmana vina. Sami sebe drže obrađivačima zemlje i prenositeljima biti te ujedno čuvarima svoga područja, što je u trenutku povijesti u kojem se nalazimo, kažu, velika odgovornost. Filozofija obitelji Sosol kaže da je vino samo posljednji korak procesa koji započinje u vinogradu i završava u boci, nešto što mora, najbolje što može, izraziti mjesto svog nastanka i time svijetu ispričati priču o sebi.

Konkretno, filozofija uzgoja vinove loze u Il Carpinu temelji se na poštivanju prirode, samome vinu i karakteru krajolika. Sosolovi vjeruju da su ovi elementi međusobno ovisni i da, prema tome, iz svakoga od njih moraju izvući ono najbolje. Najveću pažnju posvećuju vinogradu, neprestano ga nastojeći zadržati zdravim, uporno i strogo odbijajući uporabu svih vrsta uništavača korova i drugih kemijskih proizvoda. U skladu s time, kada je potrebno, rabe isključivo proizvode za ekološku poljoprivredu.

Isključujući uporabu kemijskih proizvoda i priklanjajući se opreznoj obradi tla, obitelj Sosol nastoji održati prirodnu plodnost i karakter vinove loze, kao i zdravlje i prirodni karakter samog vinograda. Sve to stvara skladan odnos s okolišem, koji im pomaže da uzgajaju prirodno grožđe i proizvode prirodna vina. Ono što žele postići, kažu, jest da dobiju vina koja su odraz teritorija i sorte grožđa, naglašavajući da baš taj aspekt rada njihova vina čini jedinstvenima.

Na temelju poštivanja prirode, vinove loze i karaktera pejzaža kao zasebnih elemenata, uz posebnu brigu o zdravlju vinograda i isključivanje bilo kakvih kemijskih proizvoda, vinarija Il Carpino nudi dvije linije vina. Prestižna Selections Il Carpino uključuje vina ograničene količine, isključivo od grožđa iz određenih odabranih vinograda, odnosno privilegiranih položaja. Njihova fermentacija odvija se u bačvama od francuskog i slavonskog hrasta, a radi se o bijelim vinima duge maceracije na kožici (četiri ili pet dana), radi dobivanja maksimalne snage i kompleksnosti aroma i okusa, zbog čega su sposobna pratiti i mesna jela. Ta su vina ujedno i vrlo pogodna za dugotrajno starenje u bocama. Etikete te linije uključuju vina Ribolla Gialla, Malvasia, Exordium, Vis Uvae, Chardonnay, Sauvignon, Rubrum, Rosso Carpino i Cabernet Sauvignon.

Linija vina pod oznakom Vigna Runc okuplja isključivo svježa, voćna vina iz mlađih vinograda. S obzirom da ta vina nemaju moć i strukturu za fermentaciju u hrastu, njihova se fermentacija odvija isključivo u spremnicima od nehrđajućeg čelika. No, jednako su prirodna i zdrava te, najvažnije, vrlo užitna, posebno prigodna za svakodnevnu čašicu ili manje svečane trenutke.

Budući su zbog spomenutih vremenskih prilika Franco i Manuel radili u vinogradu (pozdravili smo se samo nakratko), u duljem vrlo ugodnom razgovoru na terasi ispred obiteljske kuće zadržao sam se sa simpatičnom Annom Sosol, velikim znalcem prirodne proizvodnje i svijeta okusa vina uopće, dok smo kušali doista posebna vina Il Carpina (tu ih neću niti pokušavati opisati, jer doživljaj mora biti osoban). Ovom prigodom, tko zna zašto, najviše me se dojmio Exordium, prvo tokai vino kuće, sve dok Anna nije otvorila jednu raritetnu bocu berbe 2010, kada sam shvatio jedinstvenost i genijalnost Il Carpina. Neću vam otkriti koja je bila, već samo ponoviti jedan već spomenuti citat - Idite tamo i kušajte!