Iće i piće

Gastro kongresi ponovo u fizičkoj stvarnosti

Velimir Cindrić

Kad smo svi već polako počeli vjerovati da će ova godina, što se tiče gastronomije, biti ista kao i prošla, iz Španjolske je ovaj ponedjeljak stigla vijest koja je iznenadila sve u industriji. Naime, najavljeno je da će se od 31. svibnja do 2. lipnja održati kongres Madrid Fusión 2021, i to pod naslovom „Kružna gastronomija“ (Circular Gastronomy). Poseban će se naglasak staviti na takozvanu „upravo“ kuhinju („upravo“ ubrane namirnice i „upravo“ kuhana jela), kratki ciklus proizvoda i najbolji način uporabe. Kongres će također analizirati lik novog „savjesnog gosta“ i promjene u stavovima koji se u velikoj mjeri otkrivaju među sve zahtjevnijim potrošačima.

No, najveća vijest je svakako činjenica da se jedan od najvažnijih gastronomskih kongresa u svijetu vratio – u fizičkom obliku i na fizičkome mjestu, sa svim svojim pozornicama i izložbenim prostorima u Paviljonu 14 na IFEMA-i. Ipak, nije sve odjednom po starome. Naime, po prvi put u svojoj 18-godišnjoj povijesti posjetitelji kongresa mogu birati između osobnog odlaska na IFEMA ili praćenja programa putem impresivne digitalne platforme kojoj se može pristupiti s bilo kojeg mjesta na svijetu. Što se tiče onih koji će se naći na licu mjesta, sve zdravstvene i sigurnosne mjere zbog Covida-19 bit će zajamčene.

Sve to, začudo, priprema se u kontekstu najambicioznijeg programa dosad, s velikim međunarodnim prisustvom, uključujući i brojne kulinarske emisije. Naravno, najavljuju se i brojna utjecajna chefovska imena. Među prvim potvrđenim su Davide Caranchini (Italija), wonder boy Flynn McGarry (SAD), Joshua Niland (Australija), Juan Sebastián Pérez (Ekvador), Juan Luis Martínez i José Luis Saume (Peru) te španjolski chefovi Ángel León (Aponiente, 3 Michelinove zvjezdice), Xavier Pellicer (zdrava kuhinja), Ignacio Echapresto (Venta Moncalvillo!, 1 Michelinova zvijezdica), Pedrito Sánchez (Bagá, 1 Michelinova zvjezdica) i Ricard Camarena (Ricard Camarena Restaurant, 2 Michelinove zvjezdice).

Prvi veliki gastro susret licem-u-lice nakon dva vala pandemije usredotočen je na podršku ugostiteljskom sektoru, s ciljem promocije svih njegovih protagonista, kao i što veće razmjene znanja, „umrežavanja“ i zalaganja no ikad.

Među posebnim programima ima i velikih zanimljivosti. World Central Kitchen, nevladina organizacija posvećena osiguravanju obroka stradalnicima za velikih prirodnih katastrofa (organizaciju je 2010. osnovao slavni chef José Andrés, kada je na Haitiju organizirao hranu nakon razornog potresa) predstavit će svoj projekt „Chefs Relief Training“, svoju novu školu za osposobljavanje kuhara specijaliziranih za hitne slučajeve za pomoć u slučaju katastrofa, koje će imati europsko sjedište u Madridu.

Usput, istovremeno će se održati i MIP (Madrid Internacional Pastry), međunarodni konditorski, pekarski i čokoladarski kongres, što će biti njegovo drugo izdanje nakon velikog uspjeha postignutog 2020.

Oprezni će sve uzeti sa zrnom soli, jer koronavirus već nas je više puta neugodno iznenadio i mnogima pomrsio planove. No, sada s cjepivom na raspolaganju, nadajmo se da će se gastronomija polako početi oporavljati od udarca koji ju je dobrano uzdrmao. Zašto Madrid Fusión 2021 ne bi bio prvi korak k boljim danima.