Iće i piće

Joe Bastianich - Amerikanac u Firenci

Mirko Sladek

Osim što je planetarno čuvena po slikarstvu, arhitekturi, palačama, privatnim i javnim vrtovima, Firenca je pri samom vrhu svjetske top-liste po tradiciji enogastronomije koja seže do prvog stoljeća prije Krista, kad je navodno Julije Cezar nekim svojim oficirima koji su se istakli u osvajačkom pohodu protiv etruščanskih starosjedilaca poklonio parcele na sjevernoj obali rijeke Arno. Kontinentalni dio Toskane oduvijek je poznat po mesnim specijalitetima od kojih je na prvom mjestu bisteccha fiorentina, ali i po maštovitim varijantama priprave veprovine od salama do šalša, pa neizostavni dimljeni ovčji sir iz okolice Pienze, te crno vino koje su prema predaji prije tri tisuće godina došavši s Kavkaza/Bliskog Istoka uvezli Etruščani. Obala i otoci Toskane pripadaju prastaroj mediteranskoj kulinarskoj tradiciji, s poluiznimkom lučkog grada Livorna gdje su se u drugoj polovici 16. stoljeća naselili španjolski i portugalski Židovi. Njihov trag je do danas prisutan u lokalnoj kuhinji kroz neke sefardske specijalitete.

Ova svjetski poznata tradicija kulture jela i pića Toskane sastavni je dio potrage turista, putnika kao i domaćih sladokusaca. Teško je eksperimentirati s konkurentnim profitabilnim restoranima drugih talijanskih regija (osim Pizze), još teže uspješno voditi lokale internacionalne, često tzv. etničke kuhinje. Pokoji španjolski, meksički, grčki, bliskoistočni, indijski ili (češće) kineski restoran, mogu opstati zahvaljujući multinacionalnoj potražnji kao rezultat imigracijske stvarnosti posljednjih tridesetak godina. Svakako nikome ne pada na pamet u Firenci tražiti engleski, skandinavski, ruski, i nedajbože njemački ili nizozemski restoran.

Nije vrijedno spominjati notorne sveprisutne američke prehrambene lance brzog šopanja i jeftinih dječjih Disney-rođendana. Do nedavno su u gradu postojala samo dva ozbiljnija lokala yankee kuhinje : 1950. American Diner osrednje kvalitete, s dekorom, atmosferom, glazbom pedesetih godina i konobaricama na koturaljkama u nešto dužim cheerleader suknjicama koje raznose hamburgere, sladoled, muffinse, frozen yogurt, Budweiser i nešto uvjerljiviji Hard Rock Caffe u preuređenoj dvorani bivšeg kina s elegantnim originalnim dizajnom tridesetih godina, gdje se može naručiti pristojan hamburger i beefsteak. S obzirom da su i mirijade Amerikanaca koji dominiraju gradom uglavnom željni talijanske kuhinje, nedavno je iznenadila hrabrost i odlučnost otvaranja trećeg američkog restorana u gradu poznatog chefa i medijskog profesionalca istarskih korijena, Joe Bastianicha.

U srcu glavne tržnice Mercato centrale San Lorenzo, na prvom katu velike stoljetne hale, jesenas je s kaubojskim šeširom na glavi i prikladnim bendom, osobno svirajući i pjevajući country, Bastianich otvorio svoj prvi restoran u Firenci. Joe je druga generacija istarskih ezula (otac iz Labina, majka iz Pule) koji su sredinom prošloga stoljeća emigrirali u New York i uz lako zamislivu ozbiljnu konkurenciju, prvotno 1964. u Queensu, a potom na Manhattnu otvorili Becco, u međuvremenu čuveni talijanski restoran poznat i po scenama iz TV-serija Friends i Beverly Hills 90210. S Oscarom Farinettijem Joe u New Yorku otvara Eataly (malo kasnije u Los Angelesu, Las Vegasu i tako dalje po logici stvari) sve do 2010. kad njegovom njujorškom restoranu Del Posto New York Times poklanja 4 zvjezdice. U Italiji JB se najprije iskrcao u malom furlanskom mjestu Cividale del Friuli s restoranom, potom u Furlaniji i Toskani osniva i dvije vinarije (La Mozza u Maremmi), a treću kupuje u Piemontu. 2015. otvara restoran u centru Milana, šest godina kasnije na milanskom glavnom kolodvoru Joe’s American BBQ koji je navodno nedavno zatvoren.

Za razliku od multinacionalnog megalopolisa Milana, u tradicionalističkoj i snobističkoj Firenci nije jednostavno nuditi relativno jeftinu varijantu onoga što već odavno pripada vrhuncu lokalne tradicije. JB je to znao i na presici pojasnio sličnosti i razlike: on nudi BBQ s američkim mesom i načinom priprave, ali i nezaobilazan firentinski biftek koji on spravlja na vlastiti način u vašarskoj verziji truck tj. na 4 kotača kako bi izbjegao mješanje američkog i talijanskog načina priprave. Formula crunch&tasty nije ostvariva mršavom talijanskom govedinom tipa Chianina, već za to primjenjenom američkom rasom Black Angus škotskog podrijetla koja zahtjeva kuhanje od 16 do 18 sati i to odgovarajućom primjenom začina, mariniranja i uz primjenu različitih vrsta drvlja.

Jelovnik razlikuje dvije spomenute kulinarske tradicije: Prvo lokalnu s udarnim toskanskim specijalitetima tj. Firentinski biftek sa ili bez kosti (obavezna visina: tri prsta vodoravno ), govedinu s prilogom ili pečenu kobasicu sa srcem od cheddara, poznatog engleskog kravljeg sira podrijetlom iz Somerseta. Predjela su crostini s jetricom, inćunima s maslacem ili uz toskansku mast. Specijalitet kuće je Firentinski biftek mariniran s vrganjima uz standardne priloge talijanske kuhinje poput pečenog krumpira, zelene salate s dimljenim mandulama, daterima i maslinovim uljem. Druga stranica jelovnika Joe’s American BBQ nudi Brisket Plate (dimljena teleća prsa, zelje, kisele krastavce, marinirani luk) i Pulled Plate (sitno narezano meso odojka s istim prilogom), a kao desert neizbježan cheesecake ili pitu od jabuka.

Vinska karta je opširnija, dominiraju devet Bastianićevih crnih i pet bijelih vina. Od ovih posljednjih Friulano, Pinot bianco riserva, a naročito Ribolla gialla plus brut tj. Ribola u pjenušavoj verziji su me uvjerili. Maremanska vinarija La Mozza uzgaja Morellino di Scansano, crno vino priobalne Toskane koje već duže na vinskim sajmovima neizostavno stoji uz bok Chiantija. Morellino je stari lokalni naziv za lozu Sangiovese, srž gotovo svih toskanskih vina, danas po strogim odredbama konzorcija s najmanje 85% ukupne količine berbe. S obzirom na logičnu prisutnost američkih gostiju nudi se i pivo: American Magut-Lambrate, Doppelbock-Aynger i Pils-Bitburger.

Još je prerano za inventuru. Ono što je Joe ponudio prilikom otvorenja bilo je dobro, profesionalac na djelu, ozbiljna iskričava mlada ekipa. Dekorativne prazne bačve s obiteljskim prezimenom u vodoravnom položaju na stelažama mogu se oprostiti, ne smetaju, kao niti gazdina bejzbolska kapa koja je još za pradavnih Clintonovih vremena izašla iz mode - i to ne samo kod frajera iz predgrađa...