Iće i piće

Jordi Roca: Novo čitanje kakaa

Velimir Cindrić

Mnogim ljubiteljima vrhunske gastronomije i zaljubljenicima u slatko već je poznata vijest da slastičar Jordi Roca, najmlađi od trojice braće iz slavnog restorana El Celler de Can Roca ove godine otvara „tvornicu“ čokolade u središtu Girone, svojevrsni spoj radionice, slastičarnice, trgovine i hotela. U međuvremenu, da bi proširio tu vijest, Jordi je objavio knjigu „Casa Cacao“, koja mi je ovih dana došla u ruke. U njoj detaljno prepričava svoje iskustvo tijekom istraživanja i proučavanja kakaovca, ali i govori o još mnogo toga drugog.

Naime, Roca je proputovao domovine te biljke, kao što su Kolumbija, Peru, Ekvador i Meksiko, gdje se susreo sa zajednicama koje potječu iz amazonske prašume, odnosno brojnim malim uzgajivačima. Jordi je imao dva cilja koji se ogledaju u knjizi koja sumira to njegovo iskustvo. S jedne strane želio je proširiti svoje znanje o čokoladi, dok je s druge strane eksperimentirao. Rezultat svega su neobično zanimljive priče skrivene iza te tako cijenjene namirnice. Naravno da knjiga sadržava i recepte, među kojima se nalaze i daljnje razrade njegovih klasičnih deserta čije su recepture objavljene u kapitalnom izdanju “Anarkia”, o kojem sam već pisao na ovome mjestu.

Ipak, Jordi Roca sada je otišao i korak dalje kada je u pitanju uživanje u čokoladi, pa on tu, uspoređujući ju s vinom, nadilazi klasičnu razliku - tamna, mliječna ili bijela, te istražuje i druge aspekte u vezi čokolade kao što je, na primjer, prženje kakaovca, izrada kakao paste i slično. Osim toga, želi odati i priznanje ljudima koji stoje iza čokolade. Zato je fer trgovina jedan od temeljnih principa njegovog novog načina poslovanja, kao i osiguravanje dostojanstva poljoprivrednika i proizvođača na izvoru, između ostaloga i isticanjem njihovih imena na ambalaži koja pruža sve moguće informacije o podrijetlu svakog proizvoda. Sama knjiga “Casa Cacao” divno objašnjava sva Jordijeva iskustva s njegova epskog putovanja i samog procesa preobrazbe pogleda na kakao, njegov uzgoj i čokoladu kao konačni proizvod. Knjiga, koju je napisao zajedno s novinarom Ignaciom Medinom, predstavlja savršen uvod u otvaranje fizičke Case Cacao u Gironi i predstavlja nezaobilazno štivo za ljubitelje čokolade.

Treba još reći da je Jordi već radio s čokoladama različitog podrijetla te rabio njihove specifičnosti u najprimjerenije svrhe. „Casa Cacao“ sada je svojevrsni prvi korak novog kreativnog procesa, potaknutog ponovnim, ovaj put vrlo osobnim otkrivanjem kakaa. Eksperimentiranje je Jordija navelo i na putovanje kroz povijest čokolade, koja ga je, pak, dovela do mjesta podrijetla te namirnice, duboko u amazonskoj prašumi. Nakon što je upoznao prirodu kreolskog kakaa i karakteristike njihova uzgoja, Roca se vratio u svoju radionicu i napravio veliki zaokret u svom kreativnom radu, lansirajući nove kreacije na temelju novih saznanja o kakau kojeg je skupljao diljem svijeta.

„Casa Cacao“ predstavlja sjajan uvid u dio kreativnog procesa jednog od vodećih slastičara svijeta i nastavlja se receptima slastica koje će se ove godine moći kušati u restoranu El Celler de Can Roca, Jordijevim sladoledarnicama Rocambolesc (Girona, Barcelona, Madrid, Alicante) te u Casi Cacao, koja će ove godine otvoriti vrata.

Jedina mana jest što se knjiga zasad može nabaviti samo na španjolskome, a dobra je vijest da Amazon englesko izdanje najavljuje za 30. rujna (cijena 30 funti). Obvezno za sve ljubitelje čokolade, kako profesionalce, tako i amatere.

Casa cacao: El viaje de vuelta al origen del chocolate

Tvrdi uvez
Izdavač: Planeta Gastro
Jezik: španjolski
Broj stranica: 352
Dimenzije: 21.7 x 3.2 x 26.1 cm
Cijena: 29,95 eura (www.planetadelibros.com)