Iće i piće

Kozlović u svjetskom društvu

Velimir Cindrić

S velikom sigurnošću može se reći da, imajući u vidu novodefinirane zahtjeve proizvodnje vina, arhitektura danas igra temeljnu ulogu u konstrukcijskom dizajnu vinarija i vinskih podruma, prvenstveno zbog potrebe sjedinjavanja funkcionalnih građevina s estetskom dimenzijom, pri čemu se često mora računati i na ekologiju i turističku ponudu. Na tragu naših nedalekih sjevernih susjeda, Austrijanaca, gdje su vinarski posao i suvremena arhitektura posljednjih godina dosegli neobično visoku razinu simbioze, i Hrvatska se nedavno uključila u taj trend, pri čemu je nova vinarija Kozlović u istarskome Momjanu, otvorena 2012, postala predložak za iznimno uspješnu vinarsko-arhitektonsku priču. Dokazuje to i nedavno izašlo izdanje švicarske izdavačke kuće Braun Publishing - monografija Sommeliers' Heaven: The Greatest Wine Cellars of the World, koja portretira 66 najdojmljivijih vinskih podruma svijeta, među kojima se nalazi i spomenuta vinarija Kozlović, jedini predstavnik Hrvatske u tome uglednom društvu.

Trojezična (engleski, francuski, njemački), luksuzno opremljena monografija koju je uredio master somelijer Paolo Basso, poznati stručnjak iz svijeta vina i nositelj titule Najboljeg sommeliera svijeta 2013, na tržište je došla početkom ove godine i dostupna je u svim većim knjižarskim kućama te putem Amazona, Barnes & Noblea i ostalih online trgovina koje nude i knjige. U ovoj monografiji svoje su mjesto našle i vinarije kao što su ekskluzivni The Graham`s 1890 Lodge, začudni Ho Man Tin Cellar iz Hong Konga, u okoliš sjajno uklopljena vinarija Ixsir iz Libanona te brojni drugi podrumi s različitih kontinenata. Namjera monografije je, kako kaže sam izdavač, pokazati posvećenost i ljubav koju odabrane vinarije i podrumi odražavaju u svojoj arhitekturi i promišljanju svakog detalja.

Upravo ta knjiga bila je razlogom da se prvoga dana lipnja nađem među novinarima koji su se okupili u vinariji Kozlović. Uz predstavljanje knjige, domaćini, Antonella i Gianfranco Kozlović, proslavili su ovo važno priznanje u vinarskome svijetu i promocijom svojih novih, iznimno zanimljivih turističkih programa.

Naravno, uvrštenje Vinarije Kozlović među najljepše podrume svijeta nije se dogodilo slučajno, već je to logičan rezultat nekoliko desetljeća modernog razmišljanja i predana rada Antonelle i Gianfranca, četvrte generacije vinara u obitelji koja se vinom bavi još od davne 1904. Danas je ime Kozlović gotovo sinonim za suvremeni stil malvazije koji odlikuju živahnost i lakoća naglašene svježine i pitkosti. I ne samo to, robna marka Kozlović iz godine u godinu vrlo uspješno istražuje mnogobrojne stilske mogućnosti te sorte.

No, u knjigu Sommeliers Heaven Vinarija Kozlović ušla je zbog velikog koraka koji je obitelj napravila prije četiri godine. Naime, 2012. niknuo je novi podrum s modernom vinarijom, u kome su već naredne godine posjetitelji mogli uživati u pogledu na vinograde i panoramu koja se pruža sve do starog momjanskog kaštela. Danas multifunkcionalni prostor objekta obuhvaća proizvodnju i njegovanje vina te turističku ponudu, a ujedno snažno podupire i vizualni identitet tvrtke Kozlović.

Zgrada nove vinarije smještena je usred vinograda i u okolni je pejzaž uklopljena iznimno skladno, ponajviše zahvaljujući maštovitoj aluminijskoj fasadi, krovnome vrtu i uopće čitavoj hortikulturalnoj instalaciji i parkovnoj arhitekturi koja krasi posjed vinarije. Njezina unutrašnjost, pak, podijeljena je u nekoliko etaža, pri čemu su funkcionalni prostori smješteni u pozadini, kako se ne bi narušila estetika vinarije u krajoliku i smetala turističkim sadržajima. Dizajn interijera, fasade kao i umjetnički elementi vanjske i unutrašnje arhitekture djelo su Željka Burića iz istarskog dizajn studija Fabrika iz Pule, za što su autori već primili brojne stručne pohvale.

Naš program posjeta obuhvatio je kombinaciju dijelova sastavljenih iz četiri od ukupno devet turističkih programa (Taste Istria, Taste Kozlović, Meet the Estate, From the 1904 and Before, Library Tasting, Sunset of the Winery Roof, Back To Nature, Wine & Dine, Istra Coast Drive). Obišli smo punionicu, podrum, kušaonicu, prostor vinskog bara, mjesto na krovu predviđeno za privatnu večeru uz zalazak sunca, a imali smo prilike i upoznati ostatak obitelji Kozlović. Naravno, nije manjkalo ni kušanja različitih vina.

Kao dio turističkog programa Back To Nature, obišli smo prestižni vinograd Santa Lucia, smješten između Buja i Brtonigle, do kojeg smo došli kabrioletima marke BMW, koji su u sklopu programa Istra Coast Drive, dostupni na šest ekskluzivnih lokacija. Zanimljivo je da program Wine & Dine obuhvaća suradnju sa četiri restorana različitih kulinarskih izričaja (San Rocco, Stari podrum, Morgan i Bevanda). Nas su domaćini ovom prigodom, nakon polusatne šetnje kroz slikovite vinograde s lijepim pogledima na Buje i Brtoniglu, ugostili u obiteljskoj taverni Morgan, gdje je priređena večera Kozlović Wine Experience – doživite vino! Kao i u ostala tri lokala, i tu je, onima koji se odluče za program Wine & Dine, u ponudi degustacijski meni s jelima sparenim s vinima vinarije Kozlović.

U Morganu nas je, kao aperitiv, dočekao Muškat suhi 2015, dok je meni započeo Kremom od artičoka, uz koje je posluženo vino Valle 2015. Nastavilo se dvama jelima od tjestenine - Ravioli s crvenim radičem, sparenim s Malvazijom 2015 te Finim krestinama, uz koje je sjajno odgovarala Santa Lucija bijela 2015. Prije glavnog jela poslužena je Gusja jetra s breskvama i medom(Muškat poluslatki 2015), a potom Teleći obrazi s pireom od peršina, koje je pratio Teran 2014. Najkompleksnije vino večeri, Santa Lucia Noir 2012, koje se upravo sprema na tržište, pratila je (moglo bi se reći i obratno) Selekciju sireva na Morganov način. Vrlo ukusna večera dovršena je različitim sitnim kolačima, uz koje je posluženo desertno vino Sorbus 2012.

Sve zajedno, i više nego dovoljan razlog za hodočašće jednom od najljepših podruma svijeta. Vinarija Kozlović otvorena je za posjet od ponedjeljka do subote, od 10 do 19 sati, a više o turističkim programima može se doznati na adresi www.kozlovic.hr.