Iće i piće

Le Soste di Ulisse: Susret o biti Mediterana

Velimir Cindrić

Koncem listopada imao sam prilike boraviti nekoliko dana u sicilijanskoj Siracusi, gdje je Le Soste di Ulisse, koja okuplja snage vrhunske gastronomske i hotelske ponude, organizirala jedan od susreta posvećenih „ljepoti i kulturi Mediterana“. Susret je bio organiziran da bi se razgovaralo o Siciliji (naslov je bio „Od čega smo mi – Sicilija“), s okruglim stolovima, majstorskim tečajevima, razmjeni iskustava na projektu promicanja i unapređenja sicilijanskog teritorija i njegovih kulturnih, turističkih i gastronomskih potencijala. Sveukupno, dva dana programa razmjene iskustava, promocije lokalne ponude, druženja, dobre hrane, a sve u čarobnome resortu Minaret nedaleko Siracuse.

Konkretno, radilo se o debatama između chefova, poduzetnika, ugostiteljskih profesionalaca i međunarodnih novinara koji su raspravljali o održivosti, inovativnoj kulturi hrane i vina, zaštiti Mediterana, novim modelima ugostiteljstva i „budućoj Siciliji“. Naravno, nije nedostajalo niti društvenih i svečanih trenutaka.

Prvi dan bio je posvećen temi modernog destinacijskog marketinga, koja je uključivala studije o općim strategijama i uspješnim pričama. Najzanimljiviji dio bio je onaj o „tvorcima snova“, odnosno tome kako se rađaju i tko su kreatori „doživljaja za pamćenje“ te onaj naslovljen „The Media Tellers“, odnosno „medijskim stručnjacima za putovanja“ koji govore o svojoj Siciliji, bilo da se radi o dugačkim člancima koji otkrivaju brojne zanimljive i manje poznate detalje ili svijetu digitalnih medija.

Na nedjeljnom ručku, koji je bio otvoren i za javnost, uživalo se u sicilijanskoj uličnoj hrani u interpretaciji udruženih kuhara iz „tri sicilijanske doline“, koji okupljaju raznolika gastronomska lica Sicilije, a sve je bilo u zabavnome tonu, zahvaljujući nastupima uličnih umjetnika i glazbenika.

Poslijepodne, nakon ručka, konzorcij Sicilia Doc, predvođen Antoniom Rallom i ovogodišnjim partnerima Le Soste di Ulisse, organizirali su „Vitigni & Territori“, degustaciju vina najpriznatijih i najreprezentativnijih autohtonih sorti sicilijanskog kontinenta - bijele catarratto, grillo, inzolia i carricante te crvene nero d'avola, frappato i nerello mascalese.

Drugi dan bio je za sve nas koji se bavimo ili volimo gastronomiju znatno zanimljiviji. Naslov „Okusi Mediterana“ obuhvatio je kuhanje, obnovu zapostavljenih i zaboravljenih namirnica i tradicija. Međunarodni novinari i chefovi raspravljali su o gastronomskoj biti Mediterana i različitim kulinarskim kulturama. Nakon toga, neki od gostujućih chefova iz različitih područja Mediterana pripremali su tipična jela za područje njihova podrijetla, ističući način na koji su namirnice i postupci valorizirani i obnovljeni.

Temu „Okusi Mediterana“ vodili su moderatori Paolo Vizzari i Manuela Fissore. Među gostima tog opsežnog dana bili su chef Maksut Askar iz restorana Neolokal u Istanbulu, Jacopo Ticchi iz Da Lucia u Riminiju, Chiara Pavan i Francesco Brutto iz Venisse u Mazzorbu, Tamara Rigo, slastičarka restorana Gucci Osteria by Massimo Bottura u Los Angelesu, Sahar Parham Al Awadhi iz Dubaija, „najbolja slastičarka na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi“ prema The World's 50 Best Awards 2022, chef Manolis Papoutsakis i njegov poslovni partner Fotis Vallatos iz restorana Pharaoh iz Atene, Vicky Sevilla iz Arrelsa iz Sagunta nedaleko Valencije, najmlađa španjolska chefica koja je osvojila Michelinovu zvjezdicu te jedna od tri najmlađe u povijesti uopće, inače u ožujku u Monaku, na prvom izdanju priredbe La Liste Mediterranean (domaćin je bila francuska organizacija La Liste, koja godišnje objavljuje rang-listu tisuću najboljih restorana svijeta) proglašena „Novim talentom godine“ u regiji Mediterana, te

Andrea Moscardino iz lokala Ceto par Mauro Colagreco iz Roquebrune-Cap -Martin.

Kongres je završio večerom koju su organizirati chefovi udruge i chefovi gosti. Naravno, zabava se oduljila do kasno u noć.