Iće i piće

Luki Huber: Designs and Sketches for El Bulli

Velimir Cindrić

Zaslužuje li Ferran Adrià, jedan od najinovativnijih i zasigurno najutjecajnij chef naše ere, status umjetnika? Adrià, koji je slavu stekao u španjolskom restoranu El Bulli, o čijem smo zatvaranju u ljeto 2011. kolega Damir Fabijanić i ja izvijestili s lica mjesta te intervju sa slavnim chefom objavili u Iću & piću, četrnaest je godina održavao ocjenu od tri Michelinove zvjezdice, ali i prizivao usporedbe s drugim poznatim Kataloncem, Salvadorom Dalijem.

Nazvati nekog chefa umjetnikom može se učiniti hiperbolom, ali kulinarska avangarda u suvremenoj kuhinji, koju je dobrim dijelom predvodio baš Adrià, jednostavno prkosi nekadašnjim definicijama gastronomije. No, skok iz efemernog statusa hrane, kao nečega iz repertoara temeljnih ljudskih potreba, u svijet umjetnosti nagoni puriste tog svijeta da njezin današnji značaj drže tek kratkotrajnim bljeskom (engleski bi se primjerenije temi reklo izrazom „flash in a pan“). No, jedna knjiga pred nama, „Designs and Sketches for El Bulli“ iz pera Švicarca Lukija Hubera, skicama i bilješkama ukazuje na složene, a istodobno i strastvene postupke koji su se odvijali u kuhinji El Bullija, da o Adrijinom umu i ne govorimo.

Ono što se nikako ne može osporiti jest činjenica da je El Bulli bio najkontroverzniji i najeksperimentalniji restoran s tri Michelinove zvjezdice na svijetu, a Ferran Adrià, chef koji je u El Bulliju stekao svjetsku slavu te godinama bezrezervno proglašivan najboljim chefom na svijetu. Osim toga, El Bulli je bio i prvi restoran u povijesti koji je u sebi sadržavao i radionicu, odnosno laboratorij za eksperimente i razvoj kulinarskih tehnika, koncepata i jela, ono što se danas obično zove kuhinjom za razvoj i što je sastavni dio mnogih, i gotovo uzus, ambicioznijih restorana u svijetu.

U sklopu toga, El Bulli je bio prvi restoran ikada koji je zaposlio industrijskog dizajnera kao dio svog kreativnog tima. Taj dizajner bio je autor ove knjige, Luki Huber, industrijski dizajner koji je u El Bulliju proveo više od tri godine, od 2002. do 2005, radeći zajednički s Ferranom. Huber je bio zadužen isključivo za osmišljavanje novog pribora i pomagala za provođenje jedinstvenih kulinarskih tehnika koje je razvila Ferranova ekipa te pribora za pripremu i posluživanje jela.

Luki je sačuvao sve svoje crteže, skice i prekrasne fotografije nastale tijekom ove suradnje i taj je materijal sada po prvi put okupljen u ovoj nevjerojatno zanimljivoj knjizi, sa svim objašnjenjima svrhe i pričama skrivenim iza svakog od predmeta. Spomenuto istodobno lijepo osvjetljava u kojoj je mjeri kuhanje kreativan i strastven proces.

Tijekom postojanja El Bullija, Adrià je vodio detaljne zapise, puneći sve moguće bilježnicem blokove, papire i papiriće idejama, nacrtima koncepata i zamišljenim profilima okusa. Čak i u tim efemerijama može se pratiti evolucija Adrijina stila tijekom desetljeća i njegovu odlučnost da artikulira svoj kulinarski dizajn. Huberove skice sjajno nadopunjavaju taj prozor u prostranstva Adrijine mašte, posebno u praktičnosti pojedinih postupaka.

Premda su Adrià i njegova kreativna ekipa najzaslužniji za današnji mit El Bullija, osmislivši trenutačno sveprisutne (ali tada potpuno avangardne) elemente poput pjena, sferifikacije i dima u hrani, dizajner Luki Huber smislio je kako ih predstaviti i poslužiti gostu. Nazvati te predmete tanjurima i priborom za jelo bilo bi pogrešno i nepravedno jer su svi oni iznimno intrigantni kao dizajnerski objekti.

Luki Huber školovao se na Školi za umjetnost i dizajn u Lucernu i u Escola Massani u Barceloni. U Španjolskoj živi od 1994, a redovito surađuje s nizom inovativnih klijenata. Svoj studio za dizajn proizvoda utemeljio je 1999.

Valja još reći da uvod knjige potpisuje sam Ferran Adrià, a treba naglasiti i to da je ovo izdanje, slažu se svi kritičari, obvezno za sve poklonike slavnog chefa i njegovog restorana, ali i za industrijske dizajnere te povjesničare dizajna.

Luki Huber: Designs and Sketches for El Bulli (tvrdi uvez)

Izdavač: Grub Street Publishers
Jezik: engleski
Broj stranica: 320
Amazon.de: 33,00 eura