Iće i piće

NOVI RESTORAN ANDONIJA ADURIZA

Velimir Cindrić

Za svojih posjeta San Sebastiánu, kako u studenome za održavanja kongresa Gastronomika tako i u srpnju za trajanja jazz festivala Jazzaldia, često sam jeo u restoranu Ni Neu, smještenome na južnoj strani impozantnog modernog Konferencijskog centra Kursaal. Tako je bilo i u studenome. Jedino što nisam znao jest da u tome restoranu jedem posljednji put. Naime, Ni Neu, restoran iz grupacije IXO, nakon 12 godina dijeljenja gastronomske kulture s lokalcima i turistima, zatvorio je svoja vrata 7. veljače, i to ne zato što je lošije poslovao (dapače, bio je vječito pun), već zato što na njegovo mjesto ove godine stiže novi restoran Andonija Luisa Aduritza, chefa proslavljenog sansebastijanskog (točnije iz obližnjeg mjesta Errenteria) restorana Mugaritz. Novi restoran temeljit će se na konceptu elementa vatre i imat će za cilj upotpuniti raznoliku gastronomsku ponudu San Sebastiána.

Nakon više od deset godina upravljanja restoranom Ni Neu, grupacija IXO, predvođena Andoni Luisom Adurizom i Bixente Arrietom, sada će prostor transformirati u novi restoran. Novi koncept pridružit će se petorki restorana koji već čine IXO Grupo: Bodegón Alejandro (San Sebastián), Topa Sukaldería (San Sebastián), Mugaritz (Errenteria), Bistró Guggenheim Bilbao (Bilbao) i Nerua Guggenheim (Bilbao).

Prijedlog za novi projekt, koji će svoja vrata otvoriti 2022, razvija Andoni Luis Aduriz zajedno s multidisciplinarnim timom IXO Grupoa, koji se sastoji od ljudi s različitim profesionalnim iskustvima.

„Vatra će biti središnji element novog koncepta. Oduvijek me privlačila veza koju je vatra imala s različitim kulturama svijeta i kako smo njome gastronomski povezani od naših predaka do danas“, prokomentirao je novitet Andoni Luis Aduriz.

Građevinski radovi započet će u veljači i nastavit će se tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Prostor će i dalje rabiti veliku terasu na razini ulice s pogledom na estuarij, kao i terasu na katu s pogledom na hotel María Cristina i kazalište Victoria Eugenia.

Restoran Ni Neu rođen je 2010. s ciljem da u svježem i pristupačnom formatu postane mjesto za uživanje u domišljatosti avangardne kuhinje. Uz gastronomsku ponudu koju su originalno predvodili Mikel Gallo i Bixente Arrieta, Ni Neu je bio preteča u prijenosu tehnika kreativne kuhinje u format koji je popularno poznat kao „prêt-à-porter“ ili demokratizacija vrhunske kuhinje. Godine 2016. osvojio je Sol Repsol kao priznanje za kulinarsku izvrsnost i avangardu te ima pečat koji dodjeljuje baskijska vlada koji potvrđuje kvalitetu i predanost u djelatnosti. New York Times uvrstio je Ni Neu među nezaobilazna gastronomska mjesta u turističkome vodiču San Sebastiána koje su te novine objavile 2011.

Od svojih početaka, Ni Neu je bio restoran usko povezan s gradom i njegovim kulturnim i slobodnim aktivnostima, posebno organizacijama večera za sekciju Culinary Zinema Međunarodnog filmskog festivala San Sebastián, pripremajući glazbene večere za Quincena Musical ili svojom posebnom ponudom za jazz festival Jazzaldia. No, bio je i mjesto velikih događanja i aktivnosti za tvrtke raznih vrsta i podrijetla, institucije, udruge i nebrojene građane. Više od 400 parova odabralo je Ni Neu kao mjesto za vjenčanje.

Ono što nije sporno jest da će i Andoni Aduriz osmisliti format kojim će novi restoran na mjestu već legendarnog Ni Neua preuzeti najrazličitije uloge tog restorana u životu San Sebastiána i sve posjetitelje oduševljavati atraktivnom i ukusnom ponudom dostojnom gastro kreativne reputacije baskijske restoranske meke.