Slavni restoran Mugaritz u San Sebastiánu svake godine, nakon zimske stanke, otvara svoja vrata sredinom travnja, kada chef Andoni Luis Aduriz predstavlja svoj novi jelovnik. Veći dio zimske stanke taj je velikan suvremene kuhinje, zajedno sa svojom ekipom proveo kreirajući nova jela. I ne samo to. Radi se o chefu koji već deset godina, nesmanjenom strašću i entuzijazmom, ganja maksimalnu treću zvjezdicu, pa su njegove kreacije sve smjelije, originalnije i beskompromisnije. Pa tko onda ne bi poželio biti prvi za trpezom Mugaritza kad on otvori vrata. Ako još spomenemo da se to može doživjeti i besplatno, čini se poput bajke.

Naime, Mugaritz i ove godine, baš kao i više proteklih, poziva deset sretnih dobitnika da budu među prvima koji će 11. travnja, dan prije službenog otvorenja nove sezone restorana, isprobati nove Adurizove kreacije. Kako biti među njima? Jednostavno, između 30. ožujka i 3. travnja treba se, putem internetske stranice www.mugaritz.com, prijaviti na natječaj nazvan „Tú abres las puertas de Mugaritz“ / „You open the doors of Mugaritz“, a deset će sretnih dobitnika imati prilike kušati najnovija jela koja su Andoni Luis Aduriz i njegov tim pripremili za ovu sezonu.

Foto: Jose Luis Lopez de Zubiria

Prijave počinju 30. ožujka u 10 ujutro, a završavaju u podne 3. travnja. Nakon izvlačenja, 3. travnja dobitnici će biti obaviješteni osobno. Poziv uključuje puni degustacijski meni Mugaritza za dobitnike i njihove pratitelje, s tim da troškove putovanja i smještaja dobitnici snose sami.

Ako baš u to vrijeme slučajno putujete u San Sebastián ili obližnji Bilbao, eto prilike. Niti posebno putovanje nije isključeno, jer povratnu zrakoplovnu kartu (Zagreb-München-Bilbao) možete, ukoliko se malo potrudite (last minute i slično, a možda imate i nagradnih milja), kupiti i za 200-njak eura, a noćenje u hotelu s četiri zvjezdice osigurati i za 100-tinjak (autobusna veza Zračna luka Bilbao-San Sebastián svaki sat, vožnja traje 45 minuta). S obzirom da cijena degustacijskog menija (24 slijeda) u Mugaritzu počinje od 185 eura, s aperitivima, sparenim vinima, vodom i kavom govorimo o trošku od oko 1.000 eura za dvije osobe. To znači da je za mnoge, kojima je ova cijena nepristupačna, nagradna igra prava šansa.

To su shvatili i mnogi koji su u nagradnoj igri, koju je Mugaritz priređivao i prijašnjih godina, već sudjelovali. U prethodnim izdanjima "Otvorite vrata Mugaritza“ zaprimljeni su zahtjevi iz cijelog svijeta - od Reuniona i Australije, preko Omana, Južne Afrike i Uskršnjih otoka do Meksika i Kanade. Vrijeme je, nadamo se, i za Hrvatsku!

Zašto ne biste baš vi ove godine otvorili vrata Mugaritza!