Iće i piće

S korom ili bez

Velimir Cindrić

Ljeto je idealno za uživanje u voću, neki kažu i cijelome. Jer, dok većina nas voće guli, a koru baca, ima i onih koji rade sasvim drugačije. No, što napraviti s korom, pitate se? Treba ju pojesti! Naime, stručnjaci tvrde da je ona ne samo jestiva, već i da je puna nevjerojatno hranjivih tvari. Kimberly Snyder, celebrity nutricionistica i autorica bestsellera The Beauty Detox Foods i The Beauty Detox Solution, kaže da postoje mnogi načini kako hranjive tvari iz kore voća uključiti u našu svakodnevnu prehranu.Kora može sadržavati i do tri-četiri puta više vlakana negoli voće koje oblaže. Vlakna su važan dio tjelesnog procesa pročišćavanja od toksina, dok kore različitog voća sadrže i obilje antioksidanata i vitamina, kaže Snyder, dodajući da istovremeno imaju vrlo malo kalorija i šećera.

Možda će mnoge začuditi činjenica da kora citrusa, poput naranče, sadržava više vitamina C od soka tog voća. Uz to, kora svježe naranče sadržava i vitamine A i B, minerale kao što su cink, kalcij, selen i mangan. No, kako koru uopće jesti? Snyder preporučuje naribati ju u dressing za salatu ili blendati u smoothiesima (kod nas trenutačno vrlo popularni). Nedavno sam bila na intenzivnom kulinarskom tečaju na Tajlandu, i tamo smo koricu limete tukli s čilijem u mužaru i dobili vrlo ukusnu pastu.

A kora od banane, prva koja se nameće u svijetu voćnih kora? Znamo da zvuči odvratno, ali konzumacija te kore značajno podiže razinu serotonina, najjačeg poticatelja dobrog raspoloženja. Svi znamo da je banana izvrstan izvor kalija, ali Snyder napominje da njezina kora sadržava znatno više topljivih vlakana, što jelcu daje osjećaj sitosti i pomaže smanjenju kolesterola, te netopivih vlakana, koja probavni trakt drže u stalnome pokretu. U nekim kulturama, poput indijske i drugih azijskih, uobičajeno je prženje kora od banane i njihovo posluživanje u desertima. I europsko će nepce podnijeti komad kore od banane samljevene u smoothieju ili zgnječene u pire i umiješane u kakav kolač. Tu treba znati da zrelije banane imaju tanju i znatno ukusniju koru.

Mnogi su čuli za slatko od (bijelog dijela) kore lubenice, recept koji je do nas došao s istoka. Možda je vrlo fino, ali i zdravo. Naime kora lubenice izvrstan je izvor vitamina C, B6 i citrulina, aminokiseline koja pomaže širenju krvnih žila i boljoj cirkulaciji. Snyder pak predlaže da se bijeli dio kore lubenice, zajedno s crvenim mesom tog voća, protisne u sokovniku.

Priznajte, ono što ste prvo pomislili jest – nisam lud/a jesti koru voća tretiranu kojekakvim kemikalijama, znatno učinkovitijim od blagotvornih vitamina i hranjivih tvari. S punim pravom, jer većina voća koje kupujemo na tržnicama, u voćarnama i samoposlugama zasigurno ne dolazi iz organskog uzgoja. Snyder, naravno, Amerikancima savjetuje kupovinu organskog voća. Ne samo da su organski uzgojene namirnice hranjivije, jer su uzgajane na tlu bolje kvalitete, nego su i lišene pesticida. Iako organske banane nisu puno skuplje od onih običnih, neke vrste organskoga voća mogu biti iznimno skupe. I zapamtite, rabite li koricu citrusa, iz nje nećete moći odstraniti pesticide jednostavnim pranjem pod tekućom vodom.

U prijevodu, domaći će zdravlja svjesni potrošač morati poderati noge tražeći organski uzgojeno voće ili ga nabaviti od rođaka iz neke seoske kontinentalne ili otočke zabiti. Dakle, u izolirane dijelove Slavonije, divljinu Like ili na Vis...

I, usput, ne zaboravite na srž i koštice voća. Srž ananasa, recimo, prilično je tvrda i suha, ali je i iznimno hranjiva te puna bromelaina, enzima koji ima protuupalni i detoksikacijski učinak na organizam. Snyder tvrdi da vas konzumacija i malih količina koštica papaye može spasiti od raznoraznih parazita i bakterija, ali i očistiti vašu zlostavljanu jetru. Kažu, savršeno za suzbijanje mamurluka nakon ljetnih pijanki. Samo, tko će unaprijed misliti na kupovinu papaya, i k tome još organskih.