Iće i piće

Slavlje punoljetnog rekordera

Velimir Cindrić

U posljednjih 18 godina već sam više puta opisivao kako je u hladno sunčano jutro 2. studenog 1999. tartufar Giancarlo Zigante sa svojom kujicom Dijanom, na redovitom obilasku terena u Motovunskoj šumi, nedaleko istarskog mjestašca Livade naišao na poveći tartuf. Kako mi je još prije 15-ak godina ispričao sam Giancarlo, inače čovjek koji je dotad našao podosta tartufa, čak i većih primjeraka, niti taj ga isprva, dok je još bio dobrim dijelom zakopan, nije previše impresionirao. No, kad ga je izvadio iz zemlje, shvatio je da se radi o rekorderu. Golijat od 1,31 kilograma, poslije nazvan Milenijski tartuf, nije završio na tržištu, već u tanjurima uzvanika na svečanoj večeri, a njegova fotografija u Guinnessovoj knjizi rekorda, gdje se, kao još neosporeni velikan koji je upravo proslavio svoju punoljetnost, nalazi i u najnovijemu izdanju.

Od tada, Giancarlov se život dramatično izmijenio, naravno ne zbog pronalaska rekorderskog tartufa, premda je on vjerojatno bio vrlo simbolična najava velikog poslovnog uspjeha obitelji Zigante. Naime, to što je u međuvremenu stvorio Giancarlo Zigante zvuči gotovo nevjerojatno. Osim što je u dva desetljeća svoje tartufarske karijere izvadio čitavu tonu te plemenite podzemne gljive (dnevni rekord mu je šest kilograma bijelog tartufa, a samo 1986. izvadio je ukupno 125 kilograma te cijenjene namirnice), bio je i čovjek koji je gotovo svojeručno unaprijedio Sajam tartufa u Livadama, priredbu utemeljenu još od 1992. Naime, Sajam je do 2000. trajao samo jedan dan, što nije bilo dovoljno da bi se zadovoljilo zanimanje turista i gurmana, pa je 2001. produljen na četiri vikenda. Otad je sezona vikenda tartufa stalno sve dulja, pa je tako lani trajala sedam, a ove godine čak deset vikenda.

Početkom tisućljeća u Livadama je postojao samo jedan restoran, pa se i bez sezone vikenda tartufa uvijek moralo dugo čekati za stol. Zigante je tada shvatio da ukoliko se Sajam želi razvijati, a istovremeno i primjereno prezentirati tartuf kao ekskluzivna namirnica, nešto se mora mijenjati. Zbog toga je 2002. odlučio otvoriti mali restoran, gdje su se služila jela s tartufima i nudila fina vina, odnosno ponudilo nešto drukčije od onog postojećeg. Već dvije godine prije, Giancarlo je u Livadama otvorio trgovinu s tartufima, a potom 2005. proširio restoran i uredio lođu te 2007. ponudio i tri sobe.

Ziganteova temeljna ideja bila je ljudima koji dolaze u Livade na Sajam tartufa, ali i tijekom cijele godine, pokazati da se može ponuditi i više, nešto skrojeno za zahtjevnijega gosta. Budući je u vrijeme otvaranja restorana išao na tečaj za sommeliera, gdje je učio o sljubljivanju hrane i vina, uočio je da tartufe mora ponuditi u profinjenim jelima i uz jednako kvalitetna vina. No, za profinjena jela trebao mu je vrsni chef, netko tko ima iskustva u vrhunskoj gastronomiji, dovoljno kreativnosti da neprestano razvija kuhinju ukorak sa svjetskim trendovima i, ujedno, bude dovoljno mudar da tartuf učini zvijezdom svakog od svojih maštovitih jela. Takvu osobu Giancarlo je 2003., godinu dana po otvaranju restorana, našao u chefu Damiru Modrušanu.

Modrušan, koji je kuhati počeo još kao desetogodišnjak, završio je ugostiteljsku školu u Puli te karijeru započeo u lokalnom ugostiteljskom poduzeću Arenaturist. No, zanat je zapravo ispekao radeći u sjevernotalijanskim restoranima, ponajviše na mjestu prvog kuhara u Hotelu Gran Baita u Folgaridi. Kući se vratio 1995. i počeo raditi u restoranu Bodulka u Šišanu kraj Pule, tada jednom od najboljih u Hrvatskoj, a potom u kuhinji Valsabbiona, tada predvodnika novih standarda u hrvatskoj kreativnoj gastronomiji i mjestu na koje su se preslikavali najnoviji trendovi iz vodećih restorana svijeta.

U toj demokratski organiziranoj kuhinji Modrušan je često bio glavni kuhar i bio jedan od najambicioznijih u izoštravanju jedinstvena pristupa hrani, ali i kuhao za mnoge poznate ličnosti poput Stinga, Naomi Campbell, Julija Iglesiasa, Romana Prodija, Joea Cockera….

S vremenom je ipak došlo do zasićenja, pa je s 31 godinom odlučio neko vrijeme s obitelji provesti kod kuće, a onda je prešao u restoran Zigante. Tamo je došao 2003, postao šef kuhinje i od Giancarla dobio otvorene ruke. Iz Valsabbiona je na mjesto šefa sale i glavnog sommeliera povukao i svog starog suradnika Emila Perdeca, ondašnjeg sommelierskog prvaka Hrvatske, i počeo slagati dobitničku ekipu.

Svega toga prisjećao sam se dok sam ovoga mjeseca, potkraj trajanja Sajma tartufa, vozio u Livade na Guinnessovu večeru, kojom je restoran Zigante slavio 18. obljetnicu pronalaska najvećeg tartufa svih vremena, Guinnessova rekordera, ali i 15 godina restorana Zigante, lokala koji je u međuvremenu stasao u jedan od najvažnijih hrvatskih (član prestižne udruge JRE i izlistan u Michelinovu vodiču). Takva večera, naravno, zahtijevala je i posebni, pomno sastavljen Menu Guinness, u kojem se Modrušan iskazao kao iznimno vješt i maštovit chef, dok je Zigante njegove kreacije popratio svojim ponajboljim vinima i pridružio im i neke adute Dvorca Belaj te Vinarije Ipša. Naravno, nije nedostajalo niti vrhunskog maslinovog ulja, jer se Zigante, usporedno s restoranom, počeo baviti i ekstra djevičanskim maslinovim uljem (1400 stabala u Plovaniji i Kostanjici – sorte istarska bjelica, leccino, frantoio, buža, od kojih se proizvode monosortna ulja i jedna kupaža). Ovom prigodom, za našim se stolom najviše uživalo u mladom ulju od buže, leccina i istarske bjelice, od kojih je lanjska verzija potonjeg svrstana među 15 najboljih na svijetu prema ocjeni globalno poznatog vodiča najboljih maslinovih ulja Flos Olei.

Večer je započela amuse bouchem u lođi ispred zgrade lokala, s čašama laganog i svježeg pjenušca Zigante 2015, koji je lijepo otvorio apetit. Potom se prešlo u restoran, gdje je meni krenuo jednim iznenađenjem, najavljenim kao Varijacije na temu najboljeg prijatelja bijelog tartufa. Naravno, radilo se o – krumpiru, a Modrušan je svoje majstorstvo pokazao već u tom naizgled jednostavnom slijedu, slažući pjenastu, kremastu i hrskavu komponentu krumpira u skladnu cjelinu, koju je idealno nadopunio svježe naribani bijeli tartuf. Treba odmah reći da je Giancarlo za ovu prigodu, premda se radi o slabijoj godini za tartuf, osigurao jedan impresivni primjerak od 375 grama (naravno, tijekom večeri, pridružio mu se još pokoji manji primjerak). Uz sve je poslužena svježa i lijepo izbalansirana Malvazija Zigante 2016 (vrlo kratka maceracija, bez drveta), koja je svojim mirisnim notama jabuke i začinskog bilja te fine kiseline u ustima jelu dodala i novu dimenziju.

S obzirom na već spomenuti Pjenušac i Malvaziju Zigante, treba napomenuti da je Giancarlo 2009. u svojoj rodnoj Kostanjici, neposredno uz Livade, pokrenuo sadnju vinove loze (27.000 čokota i nešto stare loze u najmu) – istarske malvazije, terana, cabernet sauvignona, merlota... Prvo vino proizveo je 2012, a ove jeseni obavio šestu berbu. Linija Zigante ima sedam etiketa – Pjenušac Zigante (od malvazije), Malvazija, cuvée Frasco (sauvignon, chardonnay i bijeli pinot), Rose Castagna (cabernet sauvignon i teran), te odležana crvena vina – Cabernet Sauvignon, Merlot, San Stefano (cabernet sauvignon i merlot) i Gran Riserva San Stefano (teran), kojoj se ove jeseni po prvi put pridružila i linija slatkih desertnih vina - Passito White i Passito Black.

U narednom slijedu, Modrušan se poigrao kasnojesenskim okusima, spojivši škamp, kesten, karbonizirane iglice bora i bijeli tartuf. Mnogi su ovo doista sjajno jelo proglasili highlightom večeri, premda je meni ono bilo samo jedan od nekoliko vrhunaca. Slatko meso blago mariniranoga škampa i slatke note kestena skladno su uravnoteženi oporošću praha karboniziranih iglica, dok je naribani svježi tartuf sve podigao na još višu razinu. Taj slijed odlično je pratio Chardonnay 2015 Dvorca Belaj, vino pohvaljeno na ovogodišnjem Decanteru. Radi se o vinu fermentiranom i odležanom u barrique bačvicama, svježe travnate arome s natruhama citrusa i marakuje.

Slijedili su minijaturni ravioli punjeni mesom kopuna, s pilećim consommeom i kremom od slatkoga mlijeka, vrlo minuciozno prostudirana kombinacija domaćih okusa, koja se posebno raskošno otvorila kontrapunktom luksuznoga bijelog tartufa. To jelo nije bilo lako spariti, ali je Ipšina 20 dana macerirana Malvazija 2015 (deset mjeseci odležana u drvu), koju neki nazivaju novim kultnim hrvatskim vinom, apsolutno bila na visini zadatka.

Za naredni slijed temelj je predstavljao jedan lijepi primjerak brancina od 2,5 kilograma, koji je Modrušan sjajno nadopunio kremom od cvjetače, crumbleom od crnila sipe, pjenom od mora i svježe ribanim bijelim tartufom. Uz škampe i prethodni slijed, to je bila prava parada Damirova vrlo prepoznatljivog stila, kojeg mnogi gosti i njegovi kolege odmah prepoznaju. Naime, radi se o svojevrsnoj staroj školi, koja ipak ne preže od eksperimenta, ali samo do granice na kojoj se chef dobro osjeća. Savršeno jasni i čisti okusi, koji se stapaju u fini sklad tu su nadopunjeni Chardonnayem 2014 Dvorca Belaj, koji je za razliku od već opisane verzije iz 2015. bio iz vinarski iznimno teške 2014. (odležan devet mjeseci u starim barrique bačvicama).

Osim krumpira, bijeli tartuf najviše voli jaje, namirnicu koja je ionako veliki izazov svakom ambicioznijem chefu. Stoga je Modrušan prije glavnog jela ponudio jednostavno sveto trojstvo – kremu od grana padane, jaje i bijeli tartuf, kombinaciju kojoj je prišao maestralno, dodajući joj i malo molekularne ikonografije u obliku dima (usput, podsjetimo da je Damir autor nezaboravnog degustacijskog menija Istria In, s jelima istarske kuhinje u molekularnoj verziji, gdje je sve spravljeno s tartufom, a koji željno iščekujemo u stalnoj ponudi restorana, kao uostalom, vjerujemo, i inspektori Michelina).

Za glavno jelo poslužen je Teleći ramstek sous vide s crnim trubama i bijelim tartufom, za koje je meso jedan sat kuhano na 54ºC te zapečeno, fina i elegantna kombinacija izraženih okusa, sjajno sparena sa Ziganteovim Teranom Gran Riserva 2013, moćnim ali vrlo elegantnim vinom koje savršeno odgovara uz crvena mesa.

Za konac je ostalo još uživanje uz desert nazvan Black & White s bijelim tartufom, zapravo ganache u umaku od bijele čokolade, s dodatkom par elemenata, uz koji je stigla čašica izvrsnog Ziganteova Passito Whitea, desertnog vina od prosušenog grožđa sorata malvazija i muškat, godinu dana odnjegovanog u drvenim bačvicama i godinu dana odležanog u boci.

I dok sam ovako naslađen delicijama nešto iza ponoći odlazio na počinak, nije mi preostalo drugo negoli se pokloniti pred brončanim odljevom ljepotana iz 1999, koji krasi ulaz u restoran Zigante. I nije mi bilo nimalo čudno što su tu plemenitu gljivu tako cijenili rimski carevi, pape i austro-ugarski aristokrati.

Iako se gastronomski autoriteti još uvijek ne mogu složiti je li tartuf začin ili namirnica, osobno me ta dilema i ne zanima. Nadam se samo da će Guinnessova titula još dugo ostati u Livadama, a ako je na koncu netko i preotme, vjerujem da će biti iz istoga kraja. A Giancarlo Zigante zasigurno zna da je najslađe obaranje vlastita rekorda. Damir Modrušan to ionako čini svake godine, barem u gastronomskim mjerilima.