Iće i piće

U svijetu braće Roca: Casa Cacao

Velimir Cindrić

Predpandemijske 2019. na ovome sam mjestu objavio tekst koji je najavio da slastičar Jordi Roca, najmlađi od trojice braće iz slavnog restorana El Celler de Can Roca, uskoro otvara „tvornicu“ čokolade u središtu Girone, svojevrsni spoj radionice, slastičarnice, trgovine i hotela. Istodobno, da bi proširio tu vijest, Jordi je objavio knjigu „Casa Cacao“, o kojoj sam također pisao detaljnije, a u kojoj slavni čarobnjak slatkih delicija prepričava svoje iskustvo tijekom istraživanja i proučavanja kakaovca, ali i govori o još mnogo toga drugog.

Za svog posjeta Gironi imao sam prilike na licu mjesta pogledati o čemu se radi. Casa Cacao, hotel i tvornica čokolade braće Roca, vrlo originalni je ugostiteljsko-proizvodni centar koji je svoja vrata otvorio u veljači 2020, u nesretno vrijeme neposredno prije lockdowna. Zapravo se, kako to tvrde sami domaćini, radi o „dva sna ispunjena u jednoj kući“. Naime, u prizemlju Case Cacao proizvode se i nude originalne čokolade - za kušanje ili za ponijeti kući, pod vodstvom Jordija Roce i njegova nekadašnjeg mentora, a sadašnjeg suradnika Davida Allsopa, dok na katovima iznad, pod budnim okom Ane Payet, supruge Joana Roce, posluje Casa Cacao Boutique Hotel s jasnim sloganom: „Ugostiteljstvo je stav“.

U hotel Casa Cacao bio sam pozvan na doručak, koji se služi na krovnoj terasi hotela, s pogledom na stari dio Girone. Tu u središtu grada, visoko iznad Plaçe Catalunya, La Terrassa je ekskluzivan prostor gdje se uživa u nečem doista posebnom - degustacijskom doručku, mini-degustacijskom meniju sastavljenom od jela primjerenih prvom obroku dana, i to od lokalnih, sezonskih namirnica.

Doručak je započeo sokom od svježe cijeđenih naranača, zdjelicom svježih crvenih bobica, domaćim jogurtom, pekmezom i medom, a nastavio sendvičima s iberijskim pršutom, izborom sireva, avokadom i toplim pogačicama. Nakon toga, poslužena su hrskavo pohana meko kuhana jaja sa zelenim umakom i cvijetom tikvica, a potom i slatke delicije poslužene na trokatnom stalku – topli valjčić od mirisnog tijesta punjen vanilijom, čokoladni keks i čokoladne praline, sve uz čaj ili kavu te, obvezno, hladnu čokoladu.

Hotel Casa Cacao ostvarenje je osobne ambicije Anne Payet, koja ima više od 20 godina iskustva u turističkoj industriji, a od samoga početka uključena je i u glavni projekt braće - restoran El Celler de Can Roca, paradni restoran i okosnicu Svijeta braće Roca, čitava sustava različitih djelatnosti u Gironi.

Anna je svojoj hotelijerskoj djelatnosti zadala cilj daljnjeg razvijanja ugostiteljske filozofije braće Roca. Hotel se nalazi u povijesnoj zaštićenoj zgradi, ima 15 velikih, ugodnih i udobnih soba opremljenih finim tekstilom i namještajem izrađenim po narudžbi. Interijer je dizajnirao studio Sandra Tarruella Interiors. S modernim i elegantnim dizajnom, sobe nude prostor kojim dominiraju prirodni materijali, s obiljem malih i dobro promišljenih završnih detalja koji stvaraju izniman ugođaj - prostor za opuštanje i osjećaj „kao kod kuće“.

No, glavnu atrakciju zgrada nudi, rekao sam već, u prizemlju, gdje se nalaze radionica i „tvornica“, vidljivi s ulice kroz velike prozore koji znatiželjnim posjetiteljima omogućuju promatranje procesa nastanka Jordijevih čokoladnih kreacija, i to od sirovih zrna kakaovca do završnih proizvoda. U trgovini, koja se nalazi iza predvorja hotela i ima ulaz i iz pokrajnje uličice, prodaju se manufakturne čokolade od različitih vrsta kakaovca (po šest vrsta tamne i mliječne te četiri prirodno aromatizirane) i čokoladni proizvodi (bomboni, praline, prah, zrnovlje i komadići kakaovca) s Jordijevim potpisom, pakirani u organske reciklirane materijale od vlakana kakaa.

„Radi se o ostvarenju sna. Ideja projekta sinula nam je jednom prigodom u restoranu, kada sam s braćom razmatralo mogućnost ostvarenja izazova – bismo li mogli napraviti vlastitu čokoladu. I napravili smo je, tada u El Celleru, i bila je dobra”, rekao je Jordi Roca povodom otvorenja.

Eksperiment se poklopio s ponovnim uključivanjem Damiana Allsopa u ekipu, sjajnog velškog slastičara, koji je kasnih 90-ih, igrom slučaja, stigao u El Celler de Can Roca. S njim je Jordi naučio važnost „slatkog kuhanja“, čime je Damian potakao i njegovu znatiželju i kreativnost. Jordi je najprije bio njegov šegrt, potom pomoćnik, a na koncu postao i njegov nasljednik. Nakon te prve faze suradnje, specijalizirao se za čokoladu, premda ni on niti Jordi nikada nije napravio čokoladu „od nule“. To je za obojicu bio novi izazov. Uronili su u svijet čokolade, proučavali različite sorte kakaovca, različite fermentacije i proveli rigorozno istraživanje i testiranje s ekipom u La Masiji, centrom za istraživanje i razvoj restorana El Celler de Can Roca. Slijedila su i terenska istraživanja u Srednjoj i Južnoj Americi, kako bi odabrali najbolja zrna kakaovca s najboljih plantaža koje su tamo otkrili.

Upoznali su najbolje proizvođače u malim sredinama Perua, Venezuele, Kolumbije i Ekvadora, od kojih su iz prve ruke doznali mnogo detalja o procesu fermentacije i sušenja zrna kakaovca, ali i o ljudima koji ga nastavljaju proizvoditi metodama predaka, poput zajednice Awajun u Peru, čiji članovi beru plodove sa samoniklog drveća kakaovca koji raste u Amazoni.

„U Casi Cacao posvećujemo se kakaovcu i čokoladi, kako bismo prikazali promjenjivu prirodu zrna, pretvorenu u čokolade koje teže različitosti, nasuprot jednoličnosti. Svako porijeklo, svaki proizvođač, svaka serija, svaka proizvodnja pokazuje jedno od tisuću lica koja čine život kakaovca - tlo na kojem je rastao, klimu koja je uvjetovala njegov život, rad proizvođača na tlu i biljci, ili razlike u tretmanu nakon berbe, posebno tijekom procesa fermentacije i sušenja“, kaže Jordi Roca.

Zahvaljujući svemu, posjetitelji manufakturne radionice Casa Cacao danas mogu uživati u vrlo zanimljivom i stručno vođenom kušanju te imaju prilike otkriti nove stvari o ovoj prekrasnoj sirovini koja može transformirati, dati energiju ili opustiti, ali i podariti dobro raspoloženje onome tko ga jede.