Iće i piće

Vintage by Vinistra

Velimir Cindrić

Ukupno 19 vinara, 33 odležana terana, odličan masterclass

i ambijent zagrebačkog hotela Esplanade bili su glavni akteri priredbe Vintage by Vinistra, prvog u nizu događanja na temu kušanja odležanih terana, održanog potkraj godine. Naime, Vinistra se ponovo odlučila na inovativan iskorak na hrvatskoj vinskoj sceni, organizacijom događanja na kojem je ukupno 19 vinara predstavilo je 33 odležana terana (najmlađi iz 2019., najstariji iz 2006), od kojih su neki višestruki šampioni i osvajači medalja.Na događanju su se predstavile sve redom poznate vinarije - s područja Buja i Momjana Kabola, Franković i Kozlović, iz Brtonigle Cattunar, iz Kostanjice Dešković, iz Motovuna i Kaldira Benvenuti vina, Bertoša, Fakin, Tomaz i Valenta, iz Vižinade Deklić, Franc Arman, Gerženić, Pilato, Sosich Wines i Vorić, iz Višnjana Poletti i Brčić, iz Rovinja Dobravac.

U Esplanadu se na Vintage moglo samo uz pozivnicu. Tako su u najboljim istarskim odležanim teranima mogli uživati vlasnici restorana, voditelji hrane i pića, poznati chefovi, vlasnici vinoteka, sommelieri, enolozi, distributeri vina, predstavnici medija koji prate eno-gastro scenu...

„Autohtone sorte teran i malvazija pozicionirale su Istru kao respektabilnu vinsku regiju i atraktivnu turističku destinaciju. Kako bismo potvrdili status lidera na domaćem vinskom tržištu i promovirali naše najsnažnije adute odlučili smo se na nova vinska događanja pod zajedničkim nazivom Vintage, a prvi od njih posvećen je odležanim teranima. Tako smo željeli naglasiti neotkriveni potencijal ove sorte i najaviti početak ere modernog terana, našeg velikog vina. Riječ je o najizazovnijoj crnoj sorti u Hrvatskoj, teran je divlji pastuh kojega su Istrijani odlučili zajahati“, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.

Sjajna uvertira u promenadno kušanje bio je inspirativan masterclass pod nazivom Svijet terana, na kojem su gosti kušali ovo moćno vino u sedam različitih stilova po izboru voditelja masterclassa, poznatog sommeliera Emil Perdeca, a pomno kreiran meni od sedam prefinih sljedova osmislila je Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić.

„Iako se teran stoljećima njeguje u istarskim vinogradima odlučili smo se za moderan pristup, pa je masterclass otvoren koktelom teranino spritz kako bi se ova sorta približila široj publici. Teran je predstavljen u sedam različitih stilova - od pjenušca, finog roséa i svježeg terana do kupaže, potom terana odležanih deset i 18 godina, te za konac destilata terana“, istaknuo je Perdec.

Širi kontekst ovoj ozbiljnoj istarskoj sorti dao je dr. sc. Marijan Bubola s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam koji je otkrio kako se u Udinama 1390. teran darivao uvaženim gostima, kao i to da ga je 1641. u djelu „De Commentari storici geografici della Provincia dell’Istria“ spomenuo novigradski biskup Tommasini.

„U 19. stoljeću, kada je u Istri bilo više od 34 tisuće hektara vinograda, što je više od današnjih površina u čitavoj Hrvatskoj, teran je bio najzastupljenija sorta s udjelom većim od 80 posto. Za usporedbu, danas je njime zasađeno tek deset posto vinogradarskih površina, dok na malvaziju istarsku otpada njih 60 posto“, rekao je profesor Bubola.

Dodao je kako se još prije dvadesetak godina teran zbog neprikladnog pristupa u vinogradima držao sortom za vina osrednje kvalitete, od koje se proizvode isključivo mlada i lagana vina. No zahvaljujući entuzijazmu nekolicine vinara u međuvremenu se u potpunosti izmijenio pristup njegovoj proizvodnji pa ova sorta danas daje vina iznimne kvalitete i različitih stilova. Ove je godine pokrenuta i klonska selekcija terana u starim vinogradima u Istri te je pregledano 18 lokacija u vinogradima posađenim između 1903. i 1975.

„Ovo je veliki događaj, ne samo zbog toga što je danas u Zagrebu promoviran teran, u metropoli koja sigurno ima najveći potencijal u promociji i potrošnji ovakvih vrhunskih proizvoda, nego i zbog toga što je riječ o prvoj manifestaciji na ovako visokoj razini otkada smo nakon spora sa Slovenijom dobili i službeno mogućnost korištenja naziva teran. Iznimno sam ponosan na Vinistru što se odlučila na ovakav iskorak i što je prezentirala odležani teran na najljepši mogući način“, poručio je Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i lovno gospodarstvo Istarske županije.